Levensduur van schoenen: advies en tips om de levensduur te vergroten!

De levensduur van schoenen wordt bepaald door heel wat factoren. Onderhoud kan de levensduur vergroten.
Levensduur schoenen

Of het nou gaat om een paar werkschoenen, hardloopschoenen of sneakers, het is altijd belangrijk om te weten wat de levensduur van je schoenen is. Het kan zijn dat je schoenen er nog heel goed uit zien, maar dat de stevigheid en demping al een tijdje versleten is. Wanneer je te lang op je oude schoenen blijft lopen kan dit voet, knie en rugklachten veroorzaken. Daarnaast wil je natuurlijk zo lang als mogelijk doen met je schoenen!

In dit artikel vertel ik wat de gemiddelde levensduur van schoenen is en hoe je de levensduur van schoenen kunt vergroten.

Waarom is de levensduur van schoenen belangrijk?

De belangrijkste reden is om voetklachten te voorkomen. Met name zaalschoenen of hardloopschoenen kunnen er nog heel goed uitzien terwijl ze allang aan vervanging toe zijn. Dit heeft te maken met de demping en stevigheid van de schoenen. En daarnaast wil je toch zo lang mogelijk met je schoenen doen?!

Een overzicht van de redenen waarom de levensduur van schoenen belangrijk is:

 • Duurzaam
 • Ontlasting van je voeten
 • Ontlasting van je knieën
 • Ontlasting van je rug
 • Milieuvriendelijk
 • Meer comfort bij regelmatig nieuwe schoenen
 • Meer ondersteuning bij regelmatig nieuwe schoenen

Wat beïnvloed de levensduur van schoenen?

Dit zijn de verschillende oorzaken wat de levensduur van je schoenen bepaald:

 • Gewicht
 • Onderhoud
 • Manier van afwikkelen
 • Wissel je je schoenen af?
 • Gebruik van schoen
 • Bescherming
 • Hoe vaak draag je de schoenen
 • Type schoen
 • Verzorging
 • Kwaliteit van schoen

Levensduur van schoenen

Als ik het heb over de levensduur van schoenen, dan kan ik niet zomaar zeggen: elke schoen gaat één jaar mee. Nee, dit is per soort schoen en zelfs per type schoen verschillend. Wel kan ik de gemiddelde levensduur per soort schoen benoemen. Dit heb ik dan ook voor je uitgezocht, getest en ervaringen van andere gevraagd. Hieronder een overzicht van verschillende type schoenen met de gemiddelde levensduur.

Levensduur hardloopschoenen

De gemiddelde levensduur van hardloopschoenen is 600 tot 1000 kilometer. Natuurlijk kan dit per hardloper en per type hardloopschoen nog wat afwijken. Iedereen wikkelt net wat anders af en heeft een ander gewicht, waardoor het slijten van de schoen anders kan zijn. In grote lijnen houd 600 tot 1000 kilometer, één tot twee jaar in dat je met je hardloopschoenen kan doen.

Wil je mee weten over de levensduur van hardloopschoenen? Lees dan mijn eerder geschreven artikel: ‘Hoe lang gaan hardloopschoenen mee?‘. In dit artikel leg ik uitgebreid alles uit over de levensduur van hardloopschoenen.

© Allesoverschoenen.nl

Levensduur wandelschoenen

De levensduur van wandelschoenen is van heel wat factoren afhankelijk. Denk hierbij aan hoe vaak iemand wandelt, het gewicht van de persoon, hoe iemand zijn wandelschoenen onderhoud, en ga zo maar door. Er wordt gezegd dat je met wandelschoenen 1000 tot 1500 kilometer kunt wandelen en dat ze daarna op zijn.

Wil je meer weten over de levensduur van wandelschoenen? Lees dan het eerder geschreven artikel: ‘alles over de levensduur van wandelschoenen‘. In dit artikel wordt alles verteld over de levensduur!

Levensduur werkschoenen

Gemiddeld doe je één tot twee jaar met goede werkschoenen. Afhankelijk van de intensiviteit, de kwaliteit van de werkschoen en de weersomstandigheden. Wanneer je werkschoenen niet meer de juiste veiligheid en/of comfort bieden moet je eerder je werkschoenen vervangen.

Levensduur sneakers

Sneakers zijn er in allerlei prijscategorieën. Zo kan je niet verwachten dat een sneaker van €50,- euro net zo lang mee gaat als een sneaker van €200,- euro.

Omdat sneakers over het algemeen van zachte en soepele materialen gemaakt zijn, is de levensduur van sneakers gemiddeld één jaar. Bij een lagere prijs zal dit dus een half jaar zijn en bij een betere kwaliteit zal dit dus net wat langer zijn.

Levensduur schoenen

Je kan niet spreken over één levensduur voor alle schoenen. Hier zijn simpelweg teveel factoren die de levensduur beïnvloeden. Denk hierbij aan prijs, gewicht, doeleind etc. Als ik uitga van een gemiddelde schoen van €120,- euro dan is de levensduur één jaar.

Levensduur zaalschoenen

Gemiddeld sporten mensen twee keer per week. De levensduur van zaalschoenen is in dit geval 1,5 jaar. Wel is dit afhankelijk van de boven genoemde factoren.

Kan je de levensduur van schoenen vergroten?

Ja! Zoals ik eerder vertelde is de levensduur van schoenen afhankelijk van heel wat factoren. Het onderhouden van je schoenen is daar één heel belangrijke van. Wanneer je je schoenen goed onderhoud, vergroot je de levensduur van je schoenen. Per type schoen is het afhankelijk wat voor verzorging de schoen nodig heeft. Hieronder heb ik de verschillende soorten schoenen verdeeld en benoemd wat voor onderhoud de schoenen minimaal nodig hebben voor een langere levensduur.

Suede schoenen schoonmaken
© Allesoverschoenen.nl

Sneakers, schoenen

Sneakers en schoenen zijn redelijk gelijk aan elkaar. De één is alleen net wat sportiever dan de ander en over het algemeen zijn sneakers gedeeltelijk van leer en gedeeltelijk van kunststof. Goede schoenen zijn geheel van leer gemaakt aan de buitenkant. Toch vragen deze twee soorten schoenen om hetzelfde onderhoud als basis behoefte. Voor beide is het belangrijk om de schoenen in te sprayen met een protector tegen water en vuil. Wanneer sneakers of schoenen van een leersoort zijn is het belangrijk om het leer te voeden. Dit kan met de volgende onderhoud producten:

TIP: spray je schoenen eens per drie weken, bij dagelijks gebruik in met de protector. Dit is een beschermlaag die door het dragen er weer afslijt.

Voor het beste resultaat en de levensduur van je schoenen te verlengen is het belangrijk om de voeding van het leer eens peer twee maanden bij te houden. Dit voorkomt uitdroging en scheurtjes.

Wandelschoenen

Wandelschoenen hebben heel wat te verduren. Veel wandelaars lopen door weer en wind op verschillende terreinen. Dit kan in het bos zijn, op het strand, op asfalt en ga zo maar door.

Ondanks dat de meeste wandelschoenen waterdicht zijn is het toch belangrijk om dit te behandelen tegen water en vuil. Daarnaast is het leer onderhoud noodzakelijk om langer met je wandelschoenen te kunnen doen. Met deze onderhoud producten vergroot je de levensduur van wandelschoenen:

Het behandelen met de protector lijkt al snel een overbodige luxe. Je wandelschoenen zijn waterdicht, dus waarom zou ik ze nog eens inspuiten met een protector? Met name de beschermlaag tegen vuil is in deze belangrijk. Wanneer je je wandelschoenen niet behandeld met de protector kan het membraan dat je wandelschoenen waterdicht en ventilerend houd, dicht komen te zitten. Hierdoor zal de ventilatie vele malen minder worden en kan de transpiratie van je voeten niet meer naar buiten.

De voedende wax creme is belangrijk om het leer soepel te houden. Let op: de wandelschoenen worden door de voeding een stukje donkerder van kleur en wordt vanzelf weer wat lichter.

Wandelschoenen waterdicht maken
© Allesoverschoenen.nl

Hardloopschoenen

Zoals ik eerder vertelde gaan hardloopschoenen gemiddeld 600 tot 1000 kilometer mee. De levensduur van hardloopschoenen kan je met name vergroten door op te letten waar je loopt en goed te kijken hoe je afwikkelt.

 1. Asfalt is hard waardoor hardloopschoenen sneller slijten dan op bijvoorbeeld zand of bospaden. Loop je toch alleen op asfalt wegen, wissel dan de kant van de weg af. Een weg is altijd wat ronder. Door de kant af te wisselen slijten je hardloopschoenen rechter af. Hierdoor vergroot je de levensduur van je hardloopschoenen.
 2. Sta je iets naar binnen of juist naar buiten, dan zou een ander type schoen misschien wel beter bij je passen. Wat ook kan helpen is een sport- inlegzool die de stand van je voeten net wat corrigeert.

Werkschoenen

Om de levensduur van werkschoenen te vergroten is het behandelen met onderhoud erg belangrijk. Spray je werkschoenen in met een protector tegen water en vuil. Doe dit eens per drie weken. Werkschoenen zijn over het algemeen van leer. Behandel dit met een wax creme om het leer goed vettig te houden. Hierdoor voorkom je uitdroging en scheurtjes.

Conclusie!

Mijn conclusie over de levensduur van schoenen is dat dit per persoon en per type schoen van heel wat factoren afhankelijk is. De levensduur van schoenen kan je vergroten door je schoenen goed te onderhouden met de juiste onderhoud producten. Kom het op slijtage aan, dan kan een inlegzool helpen.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts