Schoenen kapot, wat te doen?

Schoenen kapot

Helaas komt het regelmatig voor. Nieuwe schoenen die snel kapot zijn gegaan, of juist schoenen die je al een tijdje draagt maar eigenlijk nog wel even mee zouden kunnen. Wat doe je als je schoenen kapot zijn? In dit artikel vertel ik je de meest voorkomende schoenklachten en geef ik je het advies wat je hiermee kunt doen.

Hoe komt het dat schoenen kapot gaan?

Het maken van schoenen wordt machinaal gedaan of met de hand. Hierbij is het altijd mogelijk dat er een klein foutje gemaakt word, waardoor nieuwe schoenen kapot kunnen gaan. Bij gebruikte schoenen ligt dit natuurlijk heel anders. Gebruikte schoenen kunnen door heel veel verschillende manieren kapot gaan. Over het algemeen is het slijtage. Een drukpunt of het verkeerd gebruiken van de schoenen. Natuurlijk kan het ook zijn dat schoenen te kort gestikt zijn, zoals op de foto hieronder.

Nieuwe schoenen kapot garantie?

Heel vervelend is het natuurlijk als je nieuwe schoenen meteen na aankoop kapot zijn, of vlak daarna. Als je nieuwe schoenen kapot zijn, adviseer ik altijd om terug te gaan naar de winkel of webshop waar je je schoenen gekocht hebt. Over het algemeen is dit een productie fout waardoor je een nieuw paar schoenen krijgt. Dit valt dan onder de schoenen garantie.

Hier gaan de meeste schoenen kapot

Schoenen kunnen door veel oorzaken kapot gaan. Het is tenslotte een gebruikers voorwerp. Toch zijn er een aantal punten waar schoenen wat kwetsbaarder zijn en waar ze dan ook vaker kapot gaan. Dit zijn de meest voorkomende plekken waar schoenen kapot gaan:

  • Zijkant van de schoen scheurt – Dit heeft meestal met de breedte van de voet te maken. Doordat er continu spanning op staat, is het mogelijk dat schoenen gaan scheuren aan de zijkant. Mogelijk is het verstandig om te kijken naar bredere schoenen.
  • Lipje van de neus laat los – Met name bij sneakers zie je dit regelmatig. Het rubber lipje van de loopzool laat los. Dit komt door het stoten van de neus tegen de grond. Dit kan je gemakkelijk laten lijmen bij de schoenmaker of bij een goede schoenenwinkel.
  • Schoenzool laat gedeeltelijk los – Helaas komt dit regelmatig voor. Schoenzolen zijn meestal losse gedeeltes die vast gelijmd worden. Hierdoor is het mogelijk dat een gedeelte van de zool los laat. Dit kun je meestal laten herstellen bij een schoenenwinkel of schoenmaker.
  • Stiksels gaan kapot – Door intensief gebruik, denk hierbij aan voetballen, kan een stiksel kapot gaan van je schoenen. Dit is meestal niet goed te herstellen. Ga terug naar de winkel of webshop waar de schoenen vandaan komen. Zijn je schoenen al wat ouder en flink gebruikt, dan is het tijd voor een nieuw paar schoenen.
  • Hielvoering gaat kapot – één van de meest voorkomende schoenklachten. De hielvoering die kapot gaat. Dit kan al na een paar dagen gebeuren en soms pas na een paar maanden. Dit heeft te maken met wrijving bij de hiel en het materiaal van de schoenen. Bij de schoenmaker kan je een nieuwe hielvoering in je schoenen zetten. Over het algemeen valt dit niet onder de garantie van schoenen.
  • Rits sluiting – tegenwoordig zie je heel veel schoenen met rits. Van sneakers tot aan hoge veter boots. Helaas is dit ook een kwetsbaar puntje van schoenen. Door wat vuil of viezigheid kan een ritssluiting kapot gaan. Natuurlijk ook door te hard trekken. Dit valt daarom dan ook niet onder garantie. Wel is de ritssluiting bij een schoenmaker te maken.
  • Vetersluiting – elke schoen heeft wel een andere sluiting. Bij de één gaat de veter door een ijzertje en bij de ander door een rondje. Omdat je iedere dag wel één of meerdere keren je veters vast maakt en aantrekt kan dit kapot gaan. Zoals je op de foto boven aan dit bericht kunt zien. Dit valt meestal onder de garantie. Natuurlijk is dit afhankelijk van hoe snel dit gebeurd en hoe de rest van de schoenen er uit zien.
Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts