Schoenen schoonmaken met azijn: de oplossing of juist niet?

Vlekken op je schoenen? Bekijk hier per materiaal wat het resultaat is van schoonmaken met azijn.
Schoenen schoonmaken met azijn

Het schoonmaken van schoenen blijft voor veel mensen een uitdaging. Hoe kan je dit het beste doen en kan dit niet gewoon met de middelen die je in huis hebt staan? Wij krijgen regelmatig vragen over schoenen schoonmaken met azijn. Werkt dit wel of heeft het geen effect?

Goed om te weten: Ik heb op alle vier de soorten materialen het schoonmaken met azijn getest. Bevindingen komen voort uit mijn eigen ervaringen.

Van welk materiaal zijn jouw schoenen?

Laten we beginnen bij het begin. Van welk materiaal zijn jouw schoenen? Om te bepalen welke schoonmaak behandeling nodig is en om te bepalen wat het resultaat van schoenen schoonmaken met azijn is, is het belangrijk om te weten van welk materiaal jouw schoenen gemaakt zijn. Hieronder een overzicht van verschillende materialen:

Glad leer
SuƩde leer
Nubuck leer
Canvas/stof

Nu je weet van welk materiaal jouw schoenen zijn, kan je aan de slag om te zien wat het resultaat is van schoenen schoonmaken met azijn. Bekijk hieronder de verschillende materialen en de kenmerken hiervan.

Glad leren schoenen schoonmaken met azijn

Glad leer is een sterk leersoort dat eenvoudig schoon te maken is. Onze conclusie is dat je de meeste vlekken goed kan schoonmaken met azijn. Helaas hardnekkige vlekken niet. Of het azijn ook daadwerkelijk goed voor de schoenen is, betwijfel ik.

Wil je weten hoe je lederen schoenen kunt schoonmaken met de onderhoud producten die hiervoor bedoeld zijn en waarmee je alle vlekken uit je schoenen kunt halen?

Bekijk hiervoor mijn eerder geschreven artikel: Leren schoenen schoonmaken.

Leren schoenen vooraf
Leren schoenen na behandeling

Goed is te zien dat het schoonmaken van het leer goed gelukt is. Als je goed kijkt zie je nog wel lichte vlekken zitten. Helaas gaat dit niet weg met azijn.

Kenmerken van glad leer

Glad lederen schoenen kan je herkennen aan de glans en het gladde materiaal. Dit zijn alle kenmerken van glad leer op een rij:

 • Glad materiaal
 • Eenvoudig in onderhoud
 • Water afstotend
 • Poets baar
 • Glanzend
 • Dikste leersoort
 • Sterk
 • Vormt naar de voet

SuƩde schoenen schoonmaken met azijn

SuƩde leer is het dunste leersoort. Suede is het meest zachte leer, maar ook het meest kwetsbare leer. Dit komt omdat het een dunne laag leer is met allemaal kleine haartjes. Hierdoor kan het vuil eerder in het materiaal trekken.

Onze conclusie is dat suƩde schoenen schoonmaken met azijn niet de oplossing is. Hardnekkige vlekken gaan niet uit de schoenen. Kleine vlekjes worden na schoonmaken met azijn, wat lichter van kleur, maar gaan er niet uit. Ook heeft het de kans om bleek uit te slaan. Dan creƫer je een witte vlek op je suƩde schoenen.

Lees hier hoe suƩde schoenen schoonmaken wel moet met de juiste onderhoud producten.

Suede-schoenen-schoonmaken-met-azijn-1-1
SuƩde schoenen vooraf
SuƩde schoenen na behandeling met azijn

Kenmerken van suƩde leer

SuƩde schoenen kan je herkennen aan de kleine haartjes en de vleug in het leer. Alle kenmerken van suƩde leer op een rij:

 • Zacht
 • Kleine haartjes
 • Vleug in het leer
 • Water afstotend
 • Soepel
 • Dunste leer soort
 • Vormt naar de voet

Nubuck schoenen schoonmaken met azijn

Nubuck leer is de middelste laag leer. Tussen gladleer en suƩde leer in. Hierdoor is nubuck leer net wat steviger dan suede, maar wat minder stevig dan glad leer. In nubuck leer zit net als bij suede een vleug. Hierdoor is het wat gevoeliger voor vuil.

Mijn conclusie is dat nubuck schoenen schoonmaken met azijn niet het juiste resultaat geeft. De vlekken worden wat lichter, maar gaan er niet uit. Goed om te weten is dat ik alles zelf uittest en dit laat zien met afbeeldingen. Hieronder de afbeeldingen van schoenen voor de behandeling met azijn en na de behandeling.

Nubuck schoenen vooraf
Nubuck schoenen na behandeling

De bruine vlek is niet uit het nubuck leer gegaan. Daarnaast word het nubuck leer gladder en glanzend qua look. De schoenen worden er dus niet volledig schoon van en persoonlijk vind ik dit zonde van het materiaal.

Lees hier hoe je eenvoudig je nubuck schoenen kunt schoonmaken!

Kenmerken van nubuck leer

Leer bestaat uit drie nerflagen. Nubuck leer is de middelste laag. Het lijkt op suƩde leer, maar is net wat dikker en minder harig. Hieronder alle kenmerken van suƩde leer op een rij:

 • Vleug in het leer
 • Water afstotend
 • Stevig
 • Vormt naar de voet
 • Middelste leersoort

Canvas – stoffen schoenen schoonmaken met azijn

De meeste mensen kennen canvas of stoffen schoenen van de bekende All Stars. Natuurlijk zijn er veel meer soorten schoenen van verschillende soorten stof gemaakt. Met name in de zomermaanden zie je heel veel sneakers van canvas/stof. Canvas/stof is een kwetsbaar materiaar waarbij vuil direct in de stof kan trekken. Hierdoor is het schoonmaken net wat lastiger.

Canvas/stoffen schoonmaken met azijn heeft geen effect. Zie de foto’s hieronder van voor de behandeling en na de behandeling met azijn.

Stoffen schoenen schoonmaken met azijn
Canvas/stoffen schoenen vooraf
Canvas/stoffen schoenen na behandeling

Goed is te zien dat de bruine vlek die in het materiaal zat, nu wit uit is geslagen. Wanneer je goed kijkt zie je ook nog steeds een licht bruine vlek zitten. Helaas niet het resultaat dat je wenst na een schoonmaak behandeling.

Bekijk hier hoe je eenvoudig je canvas/stoffen schoenen kunt schoonmaken.

Kenmerken van canvas/stoffen schoenen

Canvas/stoffen schoenen herken je direct. Het soepele en zachte materiaal zie je met name in de zomer maanden. Dit zijn alle kenmerken van canvas/stof op een rij:

 • Soepel
 • Zacht
 • Dun materiaal
 • Niet waterafstotend

Voorkom hardnekkige vlekken op je schoenen

Door een klein beetje onderhoud blijven je schoenen voor schoner en voorkom je dat vlekken niet meer uit je schoenen gaan. Daarnaast worden je schoenen er direct waterdicht van! Spray je schoenen eens per drie weken in met de Magic protector voor bescherming tegen water en vuil. *de Magic protector is voor elk materiaal geschikt.

Conclusie!

Mijn conclusie is dat het schoonmaken van schoenen met azijn niet het gewenste resultaat geeft. Vlekken kunnen minder van kleur worden, maar gaan er niet uit. Met de juiste onderhoud producten is het eenvoudig om je schoenen schoon te maken en te voorkomen dat hardnekkige vlekken in het materiaal van je schoenen trekt.

Bekijk hier hoe je de volgende materialen het beste kunt schoonmaken:

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts