Dit is waarom schoenen kraken

Last van krakende schoenen? In dit artikel vertel ik je waarom schoenen kraken, de oorzaken en wat je hier het beste tegen kunt doen.
Waarom kraken schoenen

Iedereen kent het wel. Een paar krakende of piepende schoenen. Heel vervelend! Zeker als je net een paar nieuwe schoenen hebt gekocht en je er helemaal weg van bent. Maarja, ga je ze nog wel dragen als iedereen je hoort binnen lopen of langs lopen. In dit artikel vertel ik je waarom schoenen kraken en ik geef je de beste tips om dit te verhelpen.

Waarom kraken schoenen?

Het kraken van schoenen komt meestal voor bij wat oudere schoenen. Het leer droogt uit, er komen langzaam wat scheurtjes in en dat in combinatie met wat vocht (regen of transpiratie) kan het gaan kraken.

Ook bij nieuwe schoenen gebeurd het wel eens dat een schoen kraakt. Dit hoort natuurlijk niet! Als je een paar nieuwe schoenen koopt, hoor je wel eens bij het passen dat je schoenen kraken op de vloer. Het kan met de loopzool in combinatie met de vloer te maken hebben. Dit loop je met één rondje buiten op de tegels er wel af.

Helaas is het niet altijd een kwestie van een krakend of piepend geluidje dat je makkelijk er af loopt. Soms betreft het ook een productiefout. Het is daarom belangrijk om eerst te weten waar de kraak vandaan komt en wat je hier eventueel aan kunt doen.

Schoen kraakt: Waar komt het krakende geluid vandaan?

Zo test je waar je schoenen kraken

Of het nou gaat om een nieuw paar of een wat ouder paar schoenen, altijd is het belangrijk om te achterhalen waar het gekraak vandaan komt. Het kraken van schoenen komt vaak voor bij twee stukken leer die langs elkaar schuren (wrijving). Ook in de loopzool komt dit regelmatig voor. In de loopzool zie je dat het meestal bij nieuwe schoenen of schoenen die pas een paar maanden oud zijn.

Om er achter te komen waarom het kraak vandaan komt, is het handig om een klein stukje te lopen en je voeten alle kanten op te bewegen. Concentreer je eerst op de linkervoet en daarna op de rechtervoet. Als je weet in welke schoen het kraakje zit, dan kun je de schoenen uit doen.

Buig de schoenen met je handen een aantal kanten op. Meestal hoor je het krakende geluid dan ergens vandaan komen.

Ook kan het aan wrijving van de binnenzool liggen. Of misschien wel je eigen steunzool die wrijving veroorzaakt. Haal de binnenzolen eruit en kijk dan of de schoenen nog steeds kraken.

Meest voorkomende oorzaken van krakende schoenen

Waarom kraken schoenen, Tip 1

Je weet nu waar het kraken vandaan komt en in welke schoen het zit. Nu ga ik eerst de meest voorkomende oorzaken vertellen waarom schoenen kraken. Als je weet waar de kraak zit en de oorzaak weet, dan kan je het straks oplossen.

 1. Wrijving: Dit is de meest voorkomende oorzaak. Twee stukken leer die langs elkaar gaan. Dit zorgt voor een ‘irritant’ krakend geluidje. Ook bij binnenzolen die los in de schoenen zitten zit vaak wrijving. Omdat de binnenzool langs de zijkanten of hiel schuren hoor je een piepend geluidje.
 2. Productiefout: Bij een nieuw paar schoenen of bij schoenen die pas een paar maanden oud zijn, komt het wel eens voor dat een schoen kraakt. Dit kan het cambreur zijn. Een cambreur zorgt voor de versteviging in de zool. Als dit losraakt kan het een krakend geluid veroorzaken.
 3. Slijtage: Oudere schoenen gaan vaak kraken. Dit heeft te maken met scheurtjes die ontstaan door vocht.
 4. Uitdroging: Als een schoen niet goed onderhouden is, kan het uitdragen. Zeker leren schoenen hebben de juiste aandacht nodig. Bij uitdroging gaan schoenen vaak kraken. Dit komt omdat de droge stukken leer tegen elkaar wrijven.
 5. Vocht: Dit is ook een van de redenen waarom schoenen kraken. Heel eenvoudig, maar het komt regelmatig voor. Je loopt in een plas en hebt dit niet echt door. Vervolgens loop je ergens en je zool is nog niet helemaal draag. De zolen beginnen te piepen/kraken.

Wat kun je doen tegen schoenen die kraken?

Het is nu bekend waarom schoenen kraken. Nu je de plek weet waar het kraakje zit en de oorzaken weet, ga ik je verder helpen met het oplossen van het krakende geluid.

Talkpoeder tegen schoenen die kraken
Shop direct: Talkpoeder

Wrijving: Als het gaat om wrijving, dan kun je dit op verschillende manieren verhelpen. Het licht er maar net aan waar de wrijving zit. Zijn het twee stukjes leer die langs elkaar schuren? Dan kun je dit het beste insmeren met een schoenpoets of wax crème. (afhankelijk van het materiaal) Zit de wrijving bij de binnenzool, dan kun je dit het beste behandelen met talkpoeder. Door talkpoeder onder de inlegzool zool te doen, zorg je ervoor dat de wrijving weg gaat.

 • Productiefout: Als het gekraak bij de voorvoet vandaan komt en je nergens iets ziet of kan voorstellen qua wrijving, slijtage of uitdroging, dan zal het waarschijnlijk om een productiefoutje gaan. De cambreur is zo goed als zeker los gelaten waardoor dit gaat kraken. In dit geval adviseer ik om terug te gaan naar de schoenenwinkel waar je de schoenen gekocht hebt.
 • Slijtage: Bij slijtage is het altijd de vraag, zijn de schoenen het nog wel waard. Mijn advies zou zijn, ga naar een goede schoenmaker. Een goede schoenmaker kan direct beoordelen waarom schoenen kraken en hoe je dit kunt verhelpen. En belangrijkste, is dit het nog waard voor jouw schoenen.
 • Uitdroging: In de praktijk zie je dat het onderhouden van schoenen niet heel vaak goed gedaan wordt. Als je net een nieuw paar schoenen gekocht hebt, gaat het meestal nog wel goed, maar als je de schoenen al een tijdje hebt word dit al snel vergeten. Inmiddels zijn de schoenen uitgedroogd en begin je je te irriteren aan het krakende geluid. Het enige wat je hier aan kunt doen is de schoenen goed onderhouden. Maak het materiaal goed vettig met dit onderhoudsmiddel. Hierdoor zorg je dat het leer gevoed word en het krakende geluid weg zal gaan.
 • Conclusie

  Heb je alles geprobeerd, maar is het niet gelukt? Dan zit er niks ander meer op. Koop een paar nieuwe schoenen en verwen jezelf! Bekijk hier het ruime aanbod aan schoenen. Wil je een paar sneakers, wandelschoenen of ‘gewone schoenen‘? alles kan!

  Total
  0
  Shares
  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Related Posts