Wandelschoenen onderhouden: zo doe je dat!

Wil jij het beste voor je wandelschoenen? Na het lezen van deze blog weet je alles over het onderhouden van je wandelschoenen!
Onderhouden van wandelschoenen doe je zo!

Wandelen is nog nooit zo in trek geweest als op dit moment. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de pandemie en het vele thuiswerken. Je kunt wandelen wanneer het jou uitkomt en het is heerlijk is de buitenlucht. Goede wandelschoenen zijn uiteraard erg belangrijk. Maar het onderhouden van je wandelschoenen is minstens net zo belangrijk. In deze schoenenblog vertel ik je alles over het onderhouden van je wandelschoenen en hoe jij dit het beste kunt doen. Het onderhouden van je wandelschoenen zorgt direct voor een langere levensduur van je schoenen.

Inhoudsopgave

Bovenmateriaal van je wandelschoenen onderhouden.

Wandelschoenen zijn er in diverse soorten en maten. Of het nou hoge wandelschoenen of lage wandelschoenen zijn, dat maakt niet uit. Het gaat puur over de materialen waar de schoenen van gemaakt zijn. Dit zijn de meest voorkomende materialen als het gaat om goede wandelschoenen.

  • Glad leer
  • Nubuck leer
  • Suède leer
  • Textiel

Naast de leersoorten en textiel zijn er natuurlijk ook goedkopere wandelschoenen die gemaakt zijn van kunststof. Straks vertel ik meer over het kunststof materiaal, ik zal je eerst alles vertellen over het onderhouden van de betere wandelschoenen. De leersoorten.

Wil je meer weten over de beste wandelschoenen? Lees dan ook eens de volgende blog: Wat zijn de beste wandelschoenen: je leest het hier!

Wandelschoenen van gladleer onderhouden.

Glad leren wandelschoenen onderhoudenOver het algemeen zijn wandelschoenen aan de buitenzijde van diverse leersoorten gemaakt. Gladleer is een veelvoorkomend leersoort dat het meeste stevigheid bied. Het grote voordeel van gladleer is dat dit poets- baar is.

Wax creme wandelschoenen
Shop direct: Wax creme

Ik adviseer om een leren schoen alleen te poetsen als het materiaal wat glimmend is. Als dit niet het geval is, dan kun je de wandelschoenen beter waxen. Het voordeel van waxen is dat het wat vettiger materiaal is en daardoor het leer ook voet. Zo blijft het leer soepel en droogt het niet uit.

Om een leren wandelschoen waterdicht te maken is het belangrijk om te kijken hoe de binnenvoering is. Bij de meeste wandelschoenen zorgt de binnenvoering voor waterdichtheid. Dit kan zijn door een Gore-tex voering, Dry-X systeem of een dergelijke voering.

Wanneer een wandelschoen een voering heeft die ervoor zorgt dat de schoenen al waterdicht zijn, dan is het niet nodig om de schoenen in te spuiten met een spray. Dit kan er alleen maar voor zorgen dat je het membraan dicht spuit.

Zijn de wandelschoenen gladleer van buiten en van binnen, dan is het belangrijk om de schoenen eens in de drie weken in te spuiten met een protector. Dit zorgt ervoor dat de schoenen beschermt zijn en waterdicht blijven. Omdat het een beschermlaag is die je erop spuit, moet dit elke drie weken herhaalt worden. Door het dragen van de schoenen slijt het er langzaam weer af.

Onderhouden van wandelschoenen met nubuck materiaal.

Bama anti rain protector
Shop direct: anti-raint protector

Nubuck leer is de middelste nerf- laag. Dit is een leersoort dat een lichte vleug heeft. Als je met je handen er over heen veegt zie je dat de kleine ‘haartjes’ de andere kant op gaat staan en hierdoor net anders van kleur word. Nubuck is een stevig leersoort dat wel wat makkelijker mee vormt dan een glad- leren wandelschoen.

Het onderhouden van wandelschoenen met een nubuck materiaal aan de bovenzijde van de schoenen, is vrij eenvoudig. Als er vlekken op de schoenen zitten kun je dit het beste met een borsteltje eraf vegen. Mocht dit niet werken, dan kun je het leer ook lichtjes opschuren. Doe dit met het meest fijne schuurpapiertje.

Daarnaast kun je nubuck op twee manieren behandelen. De twee manieren zijn:

  • Nubuck wandelschoenen onderhouden kan met een nubuck onderhoudsmiddel van Bama. Zo houd je de vleug in het leer en werk je met name de kleur bij.
  • Nubuck wandelschoenen onderhouden kan met schoenpoets of met een wax. Een wax is het meest voedende materiaal. Wel is het belangrijk om te weten: de vleug zal uit het leer gaan en het materiaal word iets glanzender en gaat op gladleer lijken.

Wanneer een wandelschoen een voering heeft die ervoor zorgt dat de schoenen al waterdicht zijn, dan is het niet nodig om de schoenen in te spuiten met een spray. Dit kan er alleen maar voor zorgen dat je het membraan dicht spuit.

Zijn de wandelschoenen gladleer van binnen, dan is het belangrijk om de schoenen eens in de drie weken in te spuiten met een protector. Dit zorgt ervoor dat de schoenen beschermt zijn en waterdicht blijven. Omdat het een beschermlaag is die je erop spuit, moet dit elke drie weken herhaalt worden. Door het dragen van de schoenen slijt het er langzaam weer af.

Suède wandelschoenen onderhouden.

Suede borstel
Shop direct: Suède borstel

Suède leer is het dunste en meest soepele leersoort. Dit is de onderste nerf- laag, tevens de achterkant van gladleer. Dit is de meest harige kant van het leer. Suède is een leersoort dat net wat kwetsbaarder is dan de andere leersoorten.

Zodra je vlekken op de schoenen hebt zitten, kun je dit met een suède borstel eruit borstelen. De kleur kun je ophalen met een suède onderhoudsmiddel zodat de kleur goed blijft. Over het algemeen zijn suède schoenen niet waterdicht. Het is dus belangrijk om dit soort schoenen geregeld (eens in de drie weken) in te spuiten met een protector om ze waterdicht te houden.

Het onderwerk van de wandelschoenen onderhouden

wandel zolenJe kunt het bovenwerk heel goed onderhouden, maar ook de onderkant heeft de nodige aandacht nodig. Iedere voet is anders en daardoor slijt ook iedereen de schoenen net wat anders af. Dit heeft te maken met het looppatroon en de houding/stand van de voeten.

Over het algemeen slijten de meeste mensen als eerste de hakken van de schoenen. Je zult merken dat de hakken scheef afslijten. Dit zorgt er direct voor dat je ook letterlijk scheef gaat lopen en hierdoor de voorvoet ook sneller gaat slijten. Controleer daarom ieder half jaar de onderkant van de wandelschoenen. Twijfel je of het al nodig is? Ga dan naar de schoenmaker of de schoenenwinkel zodat dit beoordeeld kan worden.

Na één tot anderhalf jaar adviseer ik om de wandelschoenen te laten controleren bij een goede schoenenwinkel. Zo kan er beoordeeld worden of de schoenen nog prima een jaartje mee kunnen of dat eventueel de zolen vervangen moeten worden, of zelfs de hele schoenen. Dit is allemaal afhankelijk van het aantal kilometers dat erop gelopen word en hoe de gene de schoenen afslijt.

Het onderhouden van je wandelschoenen zorgt direct voor een langere levensduur. Wil je alles weten over, hoe lang jou wandelschoenen mee gaan? Lees dan hier verder.

Waarom geen kunststof wandelschoenen

Zoals eerder genoemd zou ik je wat meer vertellen over het materiaal kunststof. Ook wel plastic genoemd. Het grote nadeel van kunststof is dat het geen natuurlijk product is, waardoor dit niet goed door ventileert. Een wandelschoen die niet goed ventilerend is, zorgt voor meer transpiratie vocht aan de binnenzijde van de schoen en dit vergroot direct de kans op blaren. Iets wat je natuurlijk niet wilt tijdens het wandelen.

Niet de ventilatie is alleen een stuk minder, maar ook de stevigheid en het comfort. Leer vormt veel meer naar de voeten, waardoor dit ook mooier en steviger aansluit. Dit zorgt direct voor veel meer comfort tijdens het wandelen. Wil je toch een paar kunststof wandelschoenen? Dan kan je dit gemakkelijk schoonhouden. Het is afneembaar met een doekje of een borstel.

De betere wandelschoenmerken zijn: Lowa wandelschoenen, Meindl wandelschoenen, Hanwag wandelschoenen.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts