Welke werkschoen heb jij nodig?

Er is een enorm aanbod van werkschoenen op de markt en hoe kies je nu de juiste? Om je te helpen hebben we een aantal belangrijke factoren op een rijtje gezet. 

Bij het kopen van de juiste werkschoenen is het belangrijk om te kijken naar het type werkzaamheden, je werkomgeving en de risico’s waar je mee te maken hebt. Je wilt werkschoenen die perfect aansluiten op jouw werkzaamheden en ze moeten zo lekker zitten dat je ze het liefst de hele dag door wil dragen. Maar ze moeten je vooral veilig houden op de werkplek en je voldoende ondersteuning en comfort geven. Er zijn veel verschillende soorten en maten, en grofweg kunnen werkschoenen in 2 categorieën worden verdeeld, hoog en laag.

Hoge werkschoenen

Het dragen van hoge werkschoenen heeft een aantal voor- en nadelen. Een hoog model zit steviger om je enkels, en geven je dus extra bescherming rond je enkel & hak én vaak zijn de schoenen wat robuuster en sterker. Wanneer je regelmatig zand of ander vuil in je schoenen krijgt kan dit erg storend zijn tijdens het werk. Bij hoge werkschoenen heb je hier minder snel last van! Doordat ze wat hoger zijn heb je wel iets minder bewegingsvrijheid en ze zijn over het algemeen wat zwaarder dan lage modellen.

Lage werkschoenen 

Lage werkschoenen hebben weer andere voor en nadelen. Het is sneller en makkelijker om lage werkschoenen aan- en uit te trekken, ze zijn flexibeler rondom je enkels én zijn ze vaak lichter dan hoge schoenen. Wel geven ze je ze minder ondersteuning en bescherming en zijn je enkels kwetsbaarder dan bij hoge modellen. Door de populariteit van sportieve werksneakers worden lage schoenen  meer verkocht dan hoge.

Werkschoenen veiligheidsklassen en normeringen

Er is nog altijd veel onduidelijkheid over de normeringen bij werkschoenen. Je hoort vaak dat het verplicht is om S3 werkschoenen te dragen maar vaak is het ook toegestaan om schoenen met een S1P normering te dragen. Beide normeringen hebben een beschermde neus en een ondoordringbare tussenzool. De S3 schoenen hebben een waterafstotende schacht waardoor ze 60 minuten waterbestendig zijn. Ook deze schoenen zullen dus niet meer waterdicht zijn wanneer ze langer dan deze 60 minuten met water in contact zijn geweest. Wanneer je in een vochtige omgeving werkt adviseren wij 100% waterdichte schoenen.  

Vanaf januari 2023 zijn er ook nieuwe normeringen bijgekomen om een betere keuze te kunnen maken. Dit zijn aanvullende normeringen die iets zeggen over de zool van de schoen, maar bijvoorbeeld ook over de kruipneus. En er wordt bij de nieuwe normeringen voor veiligheidsschoenen ook onderscheid gemaakt tussen een stalen of kevlar tussenzool. Let op, er zijn steeds meer aanbieders van hippe werkschoenen die niet voldoen aan de in Europe gestelde veiligheidsklassen. Let dus altijd op of werkschoenen voldoen aan een S klasse. 

Total
0
Shares
Related Posts