Schoenen in de wasmachine: wel of niet slim?

Je schoenen wassen in de wasmachine is misschien een minder goed plan dan je denkt. Bij Allesoverschoenen.nl lees je waarom.
Schoenen in wasmachine

Wil jij je schoenen in de wasmachine doen? Doe het niet! Het klinkt lekker makkelijk. Je schoenen zijn vies, gooit ze in de wasmachine en schoon zijn ze! Helaas is dit niet helemaal hoe het werkt. Mijn advies is dan ook om schoenen nooit in de wasmachine te doen. In de schoenen blog ‘ schoenen in de wasmachine ‘ vertel ik je waarom je het niet moet doen en wat wel zou kunnen.

Waarom geen schoenen in de wasmachine

De meeste schoenen zijn van diverse leersoorten gemaakt. Suéde – Nubuck of gladleer. Leer is een natuurlijk product dat niet gemaakt is om flink nat te worden. Je spuit tenslotte je schoenen niet voor niets geregeld in om ze te beschermen. Laat staan als de schoenen in de wasmachine gaan, dan zijn ze doorweekt. Het materiaal van schoenen is er simpelweg niet voor gemaakt om zo nat te worden. In het geval van sneakers ligt het een klein beetje anders. Sneakers zie je vaak van canvas, gaas of katoen. Ook deze materialen zijn er niet voor gemaakt om flink nat te worden, maar kunnen er wel iets beter tegen. Alsnog blijft mijn advies om je schoenen niet in de wasmachine te doen.

Naast het bovenmateriaal van je schoenen is de onderkant van je schoenen ook van belang. Het risico van schoenen in de wasmachine doen, is dat de zolen los kunnen laten. In de meeste gevallen lost de lijm op wat ervoor zorgt dat de zolen los komen van het bovenwerk.

Risico’s van schoenen in de wasmachineSchoenen in wasmachine wassen

  • Zool komt los van het bovenwerk (lijm lost op)
  • Kans op het krijgen van scheurtjes in het leer.
  • De schoen kan verkleuren. (diverse kleuren in de schoenen kunnen uitlopen)
  • Schoenen kunnen kromtrekken of krimpen.
  • De wasmachine kan zelf beschadigd raken of kapot gaan.

Dit zijn een aantal grote risico’s die je hebt wanneer jij je schoenen in de wasmachine wilt doen.

Ik wil me schoenen toch in de wasmachine doen, hoe doe ik dat?

Een beetje eigenwijs en je wilt het toch je schoenen proberen te wassen? Volg dan het stappenplan hieronder. Op deze manier heb jij het meeste kans op een goed resultaat.

  1. Haal je schoenen leeg. (Haal de veters en inlegzolen uit de schoenen)
  2. Maak met een vochtig doekje of zachte borstel de schoenen alvast een klein beetje schoon. (voorkomt teveel vuil in de wasmachine)
  3. Doe je schoenen in een (oud) kussensloop
  4. Start de wasmachine op een lage temperatuur en een fijn wasprogramma.
  5. Haal de schoenen uit de wasmachine en laat ze geleidelijk drogen. (niet bij de verwarming)

Bij het drogen van de schoenen kun je het beste kranten of toilet papier aan de binnen kant van de schoenen toevoegen. Dit zorgt ervoor dat ze sneller drogen maar wel op de juiste manier.

Hoe kan ik mijn schoenen wel wassen of schoonmaken?

Wanneer ik je overtuigd hebt om niet je schoenen in de wasmachine te doen maar op de ‘ ouderwetse’ manier gaat wassen of schoonmaken kan dit op een heel aantal manier. Schoenen poetsen inplaats van wasmachineHet opknappen van je schoenen is afhankelijk van het materiaal. Bijvoorbeeld bij glas leer gebruik je andere onderhoudsproducten dan bij suède. In de categorie ‘ onderhoud ‘ lees je diverse blogs over het onderhouden van jou schoenen. Wanneer je meer informatie wilt hebben over het onderhouden van leren schoenen, kun je het beste de blog lezen:  Leren schoenen onderhouden doe je zo!

Schoenen stinken?

Je schoenen zijn eindelijk schoon maar de schoenen stinken nog wel? Elke voet die transpireert. Doordat er simpel gezegd, zweet in de schoenen komt met de bacteriën die er al in zitten gaat een schoen stinken. Helaas heeft iedereen hier last van. Met een leren schoen zorg je ervoor dat de schoenen een stuk meer ademen, waardoor de schoenen minder gaan stinken. Met name bij sneakers of plastic schoenen is de geur het meest aanwezig. Wanneer je toch veel sneakers draagt en de geur vervelend vind, gebruik dan een spray om de bacteriën te doden. Wanneer je jou sneakers gaat wassen, zal de geur ook minder worden.

Voorkomen van stinkende schoenen

Bij diverse onderhoudsmerken zijn er bacterie dodende sprays te koop. Wanneer je de bacteriën uit de schoenen haalt, word de geur ook een stuk aangenamer. Naast de producten die je vind bij merken zoals Bama of Collonil is er ook de shoefresh. Dit is een klein apparaatje waar je je schoenen op kunt zetten en wat de schoen verfrist aan de binnen zijn van je schoenen. Een heerlijke schoen ver frisser wat er voorkomt dat jou schoenen gaan stinken.

Total
1
Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Related Posts