Schoenen met rode zool: van pumps tot sneakers

Er zijn veel verschillende schoenen met rode zolen, van zwarte Louboutin pumps tot sneakers.
schoenen rode zool
© Unsplash

Schoenen met een rode zool zie je zo nu en dan voorbij komen. Althans, als je goed oplet. Want als we bijvoorbeeld kijken naar pumps, is de rode zool enkel goed zichtbaar vanaf de achterzijde.

Er is tegenwoordig veel gaande rondom rode schoenenzolen: zo denken velen dat er een betekenis achter zit en zijn anderen benieuwd naar het merk achter de hakken met rode zolen. Omdat ik de afgelopen tijd veel vragen over schoenen met een rode zool binnen heb gekregen, heb ik besloten om een complete gids te schrijven.

Schoenen met rode zool: welke zijn er?

Zoals ik in de inleiding al benoemde zijn er veel verschillende soorten schoenen met een rode zool. De meest bekende zijn toch wel de pumps (hakken) met rode zolen. Er is één specifiek merk wat hier bekend om staat: Christian Louboutin. Vandaar dat de pumps met rode zolen beter bekend staan als ‘Louboutins’.

Er is één specifiek merk wat hier bekend om staat: Christian Louboutin. Vandaar dat de pumps met rode zolen beter bekend staan als ‘Louboutins’.

Maar pumps en hakken zijn zeker niet de enige soort schoenen die een rode onderkant hebben. Laten we alle soorten op een rij zetten.

Pumps met rode zool merk Louboutin

Als we het hebben over schoenen met een rode onderkant kan Christian Louboutin in mijn gids natuurlijk niet ontbreken. Eigenlijk heeft dit merk de iconische rode zool een beetje bedacht. Toen de modeontwerper inspiratieloos was en een collega met rode naggelak in de weer zag, besloot hij de onderkant van hakken hiermee rood te schilderen.

En sinds 1995, toen deze creatie voor het eerst op modeshows tentoongesteld werd, is de rode zool hét handelsmerk van Christian Louboutin. Sterker nog: zelfs hakken en pumps van andere merken worden veelal Louboutins genoemd als ze een rode onderkant hebben.

louboutin pumps rode zolen
© Irenna86 / Pixabay.com

👠 Meer te weten komen over het merk Christian Louboutin? Dan is dit boekje een aanrader. Het boek Little Book of Christian Louboutin beschrijft het verhaal achter het merk!

Balenciaga rode zool

Naast pumps met een rode zool zijn ook Balenciaga’s erg populair met een rode onderkant. Niet de hele onderkant van de schoenen is trouwens rood: het gaat om enkele stukken zool, die ook vanaf de zijkant zichtbaar zijn.

Het gaat hier om de zogeheten Balenciaga Speed Sock Stretch-Knit Slip-On Sneakers. De schoenen zelf zijn zwart, de zool is wit met rode accenten.

Nike rode zool sneakers

Goed nieuws voor liefhebbers van Nike: ook hier zijn diverse modellen namelijk voorzien van een rode zool. En maak je gebruik van Nike ID, dan kun je natuurlijk je eigen zool een rood kleurtje geven. Zo kun je bijvoorbeeld een Nike Airmax 1 met een rode zool ontwerpen, of juist een Nike Dunk. Een paar voorbeelden:

  • Nike Airmax 1 met rode onderkant
  • Nike Airforce met rode zool
  • Nike air max 270 rode zool

En ja, dankzij Nike ID kunnen we zo nog wel even doorgaan!

Nike met een rode zool © Pixabay.com

Schoenen met rode zool betekenis

Het is interessant om ook even stil te staan bij de betekenis van een rode zool. Volgens velen staat het dragen van schoenen met een rode onderkant namelijk voor verschillende betekenissen.

Hoewel de Louboutins eigenlijk per toeval ontstaan zijn, is het dragen van deze rode zool toch niet helemaal betekenisloos. Het kan namelijk staan voor:

  • Verleiding
  • Spanning
  • Status
  • Aansluiting met andere kledingstukken

Daarnaast zijn er ook veel oude verhalen te lezen over rode schoenen in het algemeen Zo waren in de 15e eeuw rode schoenen zeer populair onder hooggeplaatste personen, waaronder Charles VI (de Franse koning). Echter ging dit niet specifiek om rode zolen, maar rode schoenen in het algemeen.

Nog even over de Louboutins…

Toen Christian Louboutin een rechtszaak aanspande toen een ander modemerk ook opeens met zwarte hakken met een rode hak verscheen, werd dan ook benadrukt dat er een betekenis achter kan zitten. “Een vrouw zou een schoen met een reden kopen, met een bepaalde betekenis voor haar en voor anderen“, is te lezen in een nieuwsartikel op Nieuwsblad.be.

Pumps rode zool Van Haren

Toch zou in 2019 blijken dat pumps met een rode van Van Haren niet meer gemaakt mochten worden, omdat de fabrikant hiermee inbreuk zou plegen op het alleenrecht vand e Franse ontwerper Christian Louboutin.

Schoenen met rode zool prijs

De prijs van schoenen met rode zool is erg afhankelijk van het merk en welk type schoen je koopt. Kijken we bijvoorbeeld naar Louboutins, dan moet je rekening houden met een bedrag wat al snel boven de 500 euro uitkomt.

En ook de Balenciaga met een rode zool kost niet niets: voor het paartje met de rode accenten op de schoenzool ben je 625 euro kwijt. Nike is aan de andere kant want normaler met haar prijzen: daar wordt niet zozeer meer neergelegd voor een rode zool. Tenzij je natuurlijk een exclusief model wilt bemachtigen.

Dit gezegd hebbende is het dus erg jammer voor velen dat de pumps met de rode zool bij Van Haren niet meer gefabriceerd mogen worden. Die haalde je al voor een paar tientjes in huis.

SchoenenmerkType schoenPrijsindactieBekijk
Christian LouboutinPumps, hakken€ 500 – € 1000Bekijk assortiment >
BalenciagaSneakers€ 600 – € 800Bekijk assortiment >
Nike / Nike IDSneakers, sportschoenen€ 120 – € 300Bekijk assortiment >
Van HarenPumps€ 40 – € 60Niet meer beschikbaar

Waar kun je schoenen met rode zolen kopen?

Er zijn verschillende verkooppunten waar je terecht kunt voor schoenen met rode zolen. Dit is natuurlijk wel erg afhankelijk van welke schoenen je wil kopen. Kijken we naar het gros van de merken die dit soort schoenen in deze kleurcombinaties aanbiedt, dan zijn dit de wat grotere merken.

Daarom zul je onder meer tegenkomen bij de wat grotere modehuizen, maar ook bij websites als Bijenkorf.nl en Mr. Porter. Zelf ben ik ook nog op zoek gegaan naar interessante modellen die je online kunt kopen. Bekijk ze hieronder:

Zelf een interessant paartje gespot? Laat het me gerust weten, zodat ik mijn lijstje aan kan vullen!

Veelgestelde vragen over schoenen met rode zolen

Waarom hebben Louboutins een rode zool?

De ontwerper zag een collega met nagellak, waarna de onderkant van een hak hiermee rood geverfd werd. Dit bleek een succes en sinds 1995 is dit het handelsmerk van Christian Louboutin.

Zijn er alleen maar zwarte pumps met een rode onderkant?

Nee, er zijn ook andere schoenen met rode zolen. Hierboven geef ik een aantal voorbeelden. Denk aan schoenen van Nike met een rode zool (bijvoorbeeld Air Force One of Air Max 1) of Balenciaga’s.

Verkoopt Van Haren nog pumps met rode zolen?

Nee, in 2019 verloor de fabrikant van Van Haren een rechtszaak van Louboutin. Volgens de rechter zou Van Haren inbreuk maken op het alleenrecht van Christian Louboutin om schoenen te voorzien van een rode onderkant.

Wat is de betekenis van schoenen met een rode zool?

Een eenduidige betekenis van het dragen van een schoenen met een rode zool is er niet echt. Maar, nu dit het handelsmerk van Louboutin is en de schoenen erg duur zijn, zullen dragers hiervan met name status willen uitstralen.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
Ilse Jacobse Tulip schoenen

Ilse Jacobsen

Wil jij alles weten over het merk Ilse Jacobsen? Dan zit je hier goed. Ik ga je alles vertellen over het best verkochte mode van Ilse Jacobsen
Lees meer