Hardloopschoenen onderhouden

Het onderhouden van je hardloopschoenen is eenvoudig te realiseren met de juiste onderhoudsproducten.
Hardloopschoenen onderhouden

Hardloopschoenen hebben het zwaar te verduren. Hardlopen is intensief en belastend en nee, niet alleen voor jou, maar ook voor je hardloopschoenen. Het is daarom van belang dat je je hardloopschoenen goed onderhoud.

In dit artikel vertel ik je alles over hardloopschoenen onderhouden en wat de voordelen hiervan zijn.

Waarom is het belangrijk om je hardloopschoenen te onderhouden?

Laten we starten met de vraag, waarom is het nou zo belangrijk mo je hardloopschoenen te onderhouden? Dit zijn de voordelen op een rij:

  • Je vergroot de levensduur van je hardloopschoenen
  • Blijven vuil en waterafstotend
  • Minder kans op blessures
  • Betere ventilatie

Dit zijn in het kort de grote voordelen van hardloopschoenen onderhouden. Verder in dit artikel ligt ik toe hoe je dit het beste kunt doen en wat voor effect het heeft op jouw en je hardloopschoenen.

Hardloopschoenen onderhouden

Nu je weet waarom het belangrijk is om je hardloopschoenen te onderhouden, gaan we over tot actie. Hieronder lees je stap voor stap wat je kunt doen en wat het doel is van het het onderhoud dat je doet aan je hardloopschoenen. Belangrijk om te weten is dat je alleen kan starten met het onderhouden van je hardloopschoenen als ze goed droog zijn. Zorg hier dus voor. Let op: zet je hardloopschoenen niet bij de verwarming, maar zet ze in de gang of schuur met wat papier aan de binnenzijde zodat ze geleidelijk kunnen drogen. Wil je snel en eenvoudig je hardloopschoenen drogen? Gebruik dan de Shoefresh.

Buitenkant hardloopschoenen behandelen

Hardloopschoenen zijn gemaakt van synthetisch materiaal. Het synthetische materiaal is bijna altijd open gewerkt waardoor de ventilatie optimaal is. Daarnaast zorgt dit er ook voor dat ze licht en flexibel zijn. Maar hoe onderhoud je dit?

Schoonmaken

Laten we starten met het schoonmaken van de buitenkant van je hardloopschoenen. Het schoonmaken van je hardloopschoenen doe je met een zachte schoenborstel. De zachte schoenborstel is gemaakt van zacht paardenhaar, waardoor dit mooi tussen de kleine gaatjes van het synthetische materiaal kan komen.

Door je schoenen grondig te borstelen, haal je al het losse vuil van je hardloopschoenen. Hierdoor blijft de ventilatie van je hardloopschoenen een stuk beter en zien ze er ook nog eens een stukje netter uit.

Zitten er moddervlekken in het synthetische materiaal van je hardloopschoenen? Behandel dit dan met de Bama Magic upper cleaner. Hiermee haal je al het hardnekkige vuil van je hardloopschoenen.

Nu rest alleen nog de loopzool aan de buitenkant van je hardloopschoenen. Je kunt dit proberen schoon te maken met een vochtig doekje. Lukt dit niet? Dan adviseer ik de Bama magic cleaner. Hiermee maak je eenvoudig de loopzool van je hardloopschoenen weer schoon.

Beschermen

Ik zeg altijd, je kunt beter voorkomen dan genezen. Datzelfde vind ik met schoenen ook. Je kan je schoenen beter goed beschermen, dan dat je achteraf met je handen in het haar zit van, ‘hoe ga ik dit ooit schoon krijgen’

Door een klein beetje onderhoud in de maand, voorkom je dat het vuil en stof van buiten in het materiaal van je hardloopschoenen kan trekken. Daarnaast zorgt de bescherming ook voor een betere ventilatie.

Spray je schoenen eens per maand in met deze protector die voor alle materialen geschikt is. Met 1 minuut werk per maand zorg je voor een hoop extra plezier!

Binnenkant hardloopschoenen behandelen

Niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant van je hardloopschoenen is belangrijk om regelmatig te onderhouden.

De binnenkant van je hardloopschoenen worden namelijk steeds nat. Dit komt door de transpiratie van je voeten of door een klein buitje. Het goed drogen en het onderhouden is daarom erg belangrijk. Zoals ik eerder vertelde kan je het drogen eenvoudig doen met de Shoefresh of met proppen papier aan de binnenkant van je hardloopschoenen.

Nu het reinigen. Door de transpiratie en de vocht in je hardloopschoenen, ontstaan er bacteriën. De bacteriën zorgen weer voor een bepaalde lucht. Om je hardloopschoenen aan de binnenkant zo schoon en fris mogelijk te houden is het belangrijk om twee dingen te doen.

  • Haal regelmatig de binnenzool uit je hardloopschoenen zodat dit kan luchten.
  • Spray regelmatig (eens peer 3 weken) de binnenzool en de binnenkant van je hardloopschoenen in met deze bacterie dodende spray.

Levensduur vergroten: hardloopschoenen onderhouden

Hardloopschoenen onderhouden zorgt direct voor een langere levensduur van je hardloopschoenen. Toch kan je nog meer doen dat dit. Denk hierbij aan slijtage van je hardloopschoenen.

Iedere loper heeft zijn eigen manier van lopen. Dit heeft tot gevolg dat de hakken en schoenzolen slijten. Bij de één net wat eerder als bij de ander. En ook de plek waar je schoenzolen slijten is bij iedereen verschillend.

Over het algemeen slijten de hakken het snelst bij hardloopschoenen. Wanneer je die bij een goede schoenmaker laat repareren, kunnen je hardloopschoenen weer een stuk langer mee!

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts