Schoenen waterdicht maken

Gebruik het juiste onderhoud product om jouw schoenen waterdicht te maken.
Schoenen waterdicht maken - Allesoverschoenen.nl

Natte voeten is natuurlijk iets dat je niet wilt. Helaas komt het toch vaker voor dan we zouden willen. Het is daarom des te belangrijker om ervoor te zorgen dat je schoenen waterdicht zijn. Schoenen waterdicht maken kan op verschillende manieren. Het is eerst belangrijk om te kijken naar het materiaal van de schoenen. Elk materiaal behandel je namelijk op een andere manier. Laten we starten.

Hoe weet je van welk materiaal je schoenen zijn?

Om te weten hoe je schoenen waterdicht kunt maken is het eerst belangrijk om te weten van wat voor materiaal je schoenen zijn. Elk materiaal vraagt namelijk om een andere behandeling voor het beste effect. Hieronder in het kort hoe je de volgende materialen kunt herkennen.

Kunststof schoenen

Kunststof is het meest lastige te herkennen. Dit komt omdat het soms wel heel erg op leer lijkt. Vaak herken je het ook al aan de prijs van een schoen. Schoenen onder de €60,- euro kunnen vrijwel nooit van leer gemaakt zijn.

Daarnaast is kunststof wat harder dan leer en vormt het een stuk minder naar de voeten. In kunststof schoenen krijg je ook veel eerder zweetvoeten.

Verschillende leersoorten

Er zijn drie soorten leer en daarnaast ook leer dat bewerkt is. De belangrijkste leer soorten zijn: suéde leer, nubuck leer en glad leer. Ook gevet leer zie je regelmatig en met name in de wintermaanden. Gevet leer is nubuck leer dat gevet is.

Suéde leer

Laten we starten met suéde leer. Suede leer kun je herkennen aan de vleug die in het leer zit. Wanneer je met je hand over het leer gaat zie je dat er een vleug in het leer zit. Bij suéde zie je ook allemaal hele kleine haartjes zitten. Suéde is het meest soepele en zachte leer.

Dit is suéde leer. Hier zie je duidelijk de harige vleug die in het leer zit. © Allesoverschoenen.nl

Nubuck leer

Nubuck heeft net als suéde een vleug in het leer. Het grote verschil is dat nubuck leer niet de kleine haartjes heeft zoals suéde leer.

Dit is nubuck leer. Ook hier is een vleug te zien, maar net wat minder harig als bij suéde. © Allesoverschoenen.nl

Glad leer

Glad leer is het meest makkelijke te herkennen. Het leer is in het geheel glad en heeft geen vleug.

Bij gladleer is het duidelijk te zien. Het materiaal is glanzend en helemaal glad. © Allesoverschoenen.nl

Gevet leer

Meestal voel je al of een schoen van gevet leer is of niet. Wanneer je de schoenen in je handen houd voel je dat het een beetje gevet is. Voor het oog lijkt het bijna hetzelfde als glad leer. Met name het schoenenmerk als Panama Jack werkt hier veel mee.

Bij gevet leer zie je een hele lichte vleug in het leer zitten. Het materiaal voet vettig aan. © Allesoverschoenen.nl

Kan je alle soorten schoenen waterdicht maken?

Nu je weet van welk soort materiaal jouw schoenen zijn, is het belangrijk om te weten of dit soort schoenen waterdicht gemaakt kunnen worden. Hieronder heb ik verschillende stappenplannen gemaakt hoe schoenen waterdicht maken. Match het materiaal van jouw schoenen met het stappenplan dat hier bij hoort om zo op de juiste manier je schoenen waterdicht te maken.

Stappenplan: Leren schoenen waterdicht maken

Laten we beginnen met leren schoenen. Of het nou suéde, nubuck of glad leer is, dat maakt niet uit. Al deze leersoorten behandel je op de zelfde manier. Volg de stappen om zo je schoenen waterdicht te maken en te houden.

 1. Borstel je schoenen schoon
 2. Indien nodig bij flinke vlekken, reinig je schoenen met de Bama Magic upper cleaner.
 3. Spray je schoenen in met de Power protector die geschikt is voor alle leersoorten.
 4. Herhaal dit iedere 3 weken. Door het dragen van je schoenen slijt de beschermlaag er na een paar weken weer af. Daarom is het van belang om dit regelmatig te herhalen.

Gevet leren schoenen waterdicht maken

Bij gevet leer is het net iets anders dan bij ‘normaal’ leer. De eerste twee stappen zijn eigenlijk hetzelfde. Je maakt je schoenen schoon met een borstel en reinigt eventueel je schoenen met de Bama Magic upper cleaner voor diepe vlekken. Daarna is het belangrijk om het leer eerst te verzorgen. Gebruik hiervoor een Wax creme zodat het leer lekker vettig blijft. Laat dit een uurtje intrekken en spray vervolgens de schoenen in met de Power Protector. Het inspuiten van je schoenen kan je het beste iedere drie weken herhalen.

Stappenplan: Wandelschoenen waterdicht maken

De meeste wandelschoenen zijn uit zich zelf al waterdicht door een Tex materiaal dat gebruikt wordt. Toch moet ook dit behandeld worden. Het Tex materiaal dat gebruikt wordt zit namelijk aan de binnenkant van de schoenen gewoven. Het buitenmateriaal van de schoenen is over het algemeen van leer of gedeeltelijk leer. Volg onderstaande stappen om je wandelschoenen waterdicht te maken en te verzorgen op de goede manier.

 1. Borstel je wandelschoenen schoon na elke wandeling. Dit kan je met een borstel doen en een beetje lauw water.
 2. Wax je wandelschoenen in met een wax creme. Alleen het leren gedeelte van de schoenen en de zijkanten van de zolen. Hierdoor blijft het materiaal lekker vettig en voorkom je uitdroging.
 3. Spray je wandelschoenen in met een speciale Protector die geschikt voor TEX materiaal.
 4. Herhaal dit iedere drie weken bij regelmatig gebruik.

Gore-Tex schoenen waterdicht maken

Wanneer je Gore-Tex schoenen koopt kan je er van uit gaan dat de schoenen 100% waterdicht zijn. Is dit niet zo, dan is dit een productie fout. Wel is het belangrijk om je Gore-Tex schoenen regelmatig schoon te maken zodat het Gore-Tex membraan niet dicht gaat zitten. Spray vervolgens je Gore-Tex schoenen eens in de drie weken in met een Protector die geschikt is voor Tex materiaal. Door het regelmatig inspuiten van je schoenen zorg je voor een beschermlaag die je schoenen water en vuil afstotend houd.

Conclusie

Op internet lees je verschillende manieren om je schoenen waterdicht te maken. De meest opvallen manieren die ik gelezen heb zijn:

 • Schoenen waterdicht maken met wd40
 • Schoenen waterdicht maken met kaarsvet
 • Schoenen waterdicht maken met vaseline

Ik ben van mening dat je schoenen moet behandelen met de onderhoudsproducten die hiervoor gemaakt zijn. Wanneer je bijvoorbeeld je schoenen met wd40 inspuit, spuit je de schoenen in het geheel dicht, waardoor de ventilatie ook vele malen minder word. Verzorg je schoenen op de goede manier om de levensduur te vergroten!

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts