Hoe lang gaan hardloopschoenen mee?

De levensduur van je hardloopschoenen is afhankelijk van heel wat factoren.
Hoe lang gaan hardloopschoenen mee

Of je nou een beginnende of een ervaren hardloper bent, het blijft belangrijk om te weten hoe lang je met hardloopschoenen kunt doen. Kan je het ergens aan herkennen of moet je dit laten testen? In dit artikel vertel ik je de vuistregel over: hoe lang gaan hardloopschoenen mee, en laat ik zien waaraan je kunt herkennen dat de hardloopschoenen langzaam aan het verslijten zijn.

Hoe lang gaan hardloopschoenen mee?

Wanneer je in een hardloopwinkel de vraag stelt: hoe lang gaan hardloopschoenen mee, dan zal der gezegd worden: Je hardloopschoenen gaan ongeveer tussen de 600 en 1000 kilometer mee. Toch is dit niet helemaal te zeggen. De slijtage van je hardloopschoenen word namelijk bepaald door heel wat verschillende factoren. Dit kan er voor zorgen dat je misschien maat 500 kilometer met je hardloopschoenen kunt doen in plaats van andere die misschien wel 1200 kilometer hun hardloopschoenen doen.

In grote lijnen is dus te zeggen dat hardloopschoenen tussen de 600 en de 1000 kilometer mee gaan. Wanneer je 10 kilometer per week loopt, behaal je dit een anderhalf jaar.

Hoe herken ik of mijn hardloopschoenen versleten zijn?

Het is allemaal heel leuk om te weten hoe lang hardloopschoenen mee gaan, maar belangrijk nog: hoe herken je of je hardloopschoenen op zijn en aan vervanging toe zijn?

Je kan dit herkennen aan de volgende punten:

 1. Slijtage van de loopzool
 2. Aan de tussenzool of hier ribbels in te zien zijn
 3. Bovenmateriaal of binnen materiaal van je hardloopschoenen.

Verschillende factoren bepalen de slijtage van je hardloopschoenen

De slijtage van je hardloopschoenen bepalen hoe lang je met hardloopschoenen kunt doen. Zoals ik eerder vertelde is dit afhankelijk van heel wat factoren. Dit zijn de factoren op een rij:

 • Aantal kilometers per loop
 • Voetstand
 • Gewicht van de persoon
 • Zware loper of lichte loper
 • Ondergrond waar je op hardloopt
 • Hoe wikkel je af
 • Type hardloopschoen

Levensduur hardloopschoenen vergroten

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk met je hardloopschoenen doen. En daarom is het belangrijk om te weten of je de levensduur van hardloopschoenen kan vergroten en zo ja, wat kan je hier aan doen. Een aantal factoren kan je helaas niet beïnvloeden, maar gelukkig wel een paar.

 1. Wanneer je veel op wegen hardloopt, dan heb je vast wel eens gemerkt dat hier een bolling in zit. De zijkanten van de weg zijn aflopend. Wissel de kant van de weg regelmatig af. Hierdoor slijten je hardloopschoenen rechter af.
 2. Iemand waarbij de voeten of enkels geneigd zijn om naar binnen toe te staan, heeft een ander type schoen nodig dan bij iemand waarbij de voeten en enkels helemaal recht staan. Zo zijn er pronatie en antipronatie hardloopschoenen te koop. Zorg voor de juiste hardloopschoenen om de slijtage zo recht als mogelijk te laten verlopen.
 3. Veel mensen gaan hardlopen om een paar kilootjes af te vallen. Je zult merken wanneer je een paar kilo lichter bent, de demping van je hardloopschoenen langer zijn kracht behoud.
 4. Een duurdere hardloopschoen slijt niet opeens minder hard. Maar de demping is wel een aspect. Slijt je niet zo snel de onderkant van je hardloopschoenen, maar merk je wel dat de demping op raakt, kies dan voor hardloopschoenen met meer demping.
© Allesoverschoenen.nl

Waarom moet je hardloopschoenen regelmatig vervangen?

Hardlopen is een blessure gevoelige sport. Hierdoor is het belangrijk om niet te lang op versleten hardloopschoenen door te lopen. En ondanks dat je hardloopschoenen er nog goed uit kunnen zien, zit te slijtage vaak in de tussenzool. Dit zorgt voor de demping en ondersteuning en tevens stabiliteit. Kortom om:

 • Verminderd je efficiëntie
 • Kans op blessures word groter
 • Comfort verminderd
 • Verliest stevigheid en stabiliteit

Veel gestelde vragen

Hoe snel slijten hardloopschoenen?

Gemiddeld doe je één tot anderhalf jaar met je hardloopschoenen. Natuurlijk afhankelijk hoeveel je loopt.

Hoe duur zijn goede hardloopschoenen?

Goede hardloopschoenen kan je al vanaf €120,- euro kopen. De gemiddelde prijs van goede hardloopschoenen is €160,- euro.

Andere bekeken ook:

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
Alles over goede schoenen voor knie

Goede schoenen voor knieën

Het kopen van goede schoenen kan lastig zijn als je knie klachten hebt. In deze schoenenblog ga ik je alles vertellen over goede schoenen voor knieën.
Lees meer
Waarom barefoot schoenen

Waarom barefoot schoenen?

Barefoot schoenen, ook wel bekend als de vijf vinger schoenen. In dit artikel vertel ik je waarom barefoot schoenen juist goed voor je zijn.
Lees meer