Stinkende schoenen: tips en advies

Met de juiste behandeling voor jouw schoenen voorkom je stinkende schoenen.
Stinkende schoenen

Er is niets vervelender dan je schoenen die stinken. Stinkende schoenen komt regelmatig voor. Met name bij sportschoenen. Dit heeft te maken met het materiaal van de schoenen en de transpiratie van je voeten. Natuurlijk zijn er nog veel meer andere oorzaken waardoor je schoenen kunnen gaan stinken.

In dit artikel vertel ik je letterlijk alles over stinkende schoenen. Ik geef je de beste tips om dit probleem om te lossen en vertel je wat de meest voorkomende redenen zijn waardoor het komt dat je schoenen stinken.

Hoe komt het dat mijn schoenen stinken?

Zoals ik eerder vertelde zijn er verschillende oorzaken waardoor je schoenen kunnen gaan stinken. Belangrijk is om te achterhalen wat de reden hiervan is. Laten we starten met de oorzaak op te zoeken.

  • Van welk materiaal zijn je schoenen gemaakt? Leren schoenen ventileren namelijk het meeste door. Draag je kunststof schoenen of schoenen met een synthetische binnen voering, dan komt het waarschijnlijk hierdoor. Kunststof of synthetische voeringen ventileren namelijk niet door.
  • Gebruik je je schoenen tijdens een sport? Tijdens het sporten zoals hardlopen of wandelen transpireert je voeten nog veel meer dan tijdens het dagelijks dragen van je schoenen. Dit kan voor een stinkende geur zorgen. Het kan zelfs ruiken alsof je schoenen naar kattenpis ruiken.
  • Hoe vaak draag je je schoenen? Het klinkt misschien een beetje gek, maar wij hebben rust nodig, en dat heeft je schoen ook. Wanneer je je schoenen iedere dag draagt, dan heeft je schoen geen tijd om tot rust te komen en zo volledig te drogen. Hierdoor stapelen de bacteriën zich op en gaan je schoenen steeds meer stinken.
  • Een flinke regenbui gehad? Wanneer je schoenen flink nat zijn geworden door de regen of door een plas waar je in een tijdje in hebt gestaan, dan komt er een stinkende geur vrij.
  • Iedere voet transpireert. Wist je dat iedere voet een vingerdopje zweet produceert per dag. En ja, dat komt voor een groot gedeelte terecht in je schoenen!

Nu je de meest voorkomende oorzaken weet, is het belangrijk om te gaan kijken wat je tegen de geur kunt doen. Hieronder vertel ik je de beste tips tegen stinkende schoenen.

Op de afbeelding is een paar schoenen van een klant te zien. De donkere plekken in de schoenen en op de binnenzool geven de drukplekken van de voet aan maar ook de transpiratie. Hierdoor ontstaat een stinkende geur.

5x beste tips voor het ontgeuren van stinkende schoenen

Het begint allemaal bij de basis. De basis van stinkende schoenen zijn de bacteriën in de schoenen. Die moeten verwijderd worden zodat de geur zo snel mogelijk eruit gaat. Hier zijn verschillende oplossingen voor. Dit zijn de 5 beste tips tegen stinkende schoenen.

#01 Schoenen reinigen met de Bama Magic Freshener

Het meest effectief! De Bama Magic Freshener. Het schoen- onderhoudsmerk Bama heeft sinds het jaar 2022 een nieuwe Magic lijn gelanceerd met verschillende krachtige, maar milieuvriendelijke onderhoudsmiddelen. De Bama Magic Freshener is hier één van. Deze spray dood direct de bacteriën in je schoenen waardoor de geur verdwijnt.

Bekijk hier de Bama Magic Freshener!

#02 Ontgeur je schoenen met de Shoefresh

Eerder schreef ik al eens over de schoenverfrisser die reinigt en droogt. Dit ging over de Shoefresh. Ik heb het product zelf uitgeprobeerd en mogen testen. Dit product is mij meer dan goed bevallen. Wanneer je je schoenen wilt ontgeuren en wilt reinigen is de Shoefresh een heel fijn product.

Bekijk hier de Shoefresh en begin met het reinigen van je schoenen!

Met name bij sportschoenen is het belangrijk om je schoenen regelmatig te reinigen. Dit komt door het materiaal van de schoenen maar ook door de extra transpiratie van de voeten.

#03 Stinkende schoenen in de vriezer

Het klinkt misschien een beetje gek, maar wanneer je schoenen stinken gaat het meestal om de bacteriën in de schoenen. Die moet je bestrijden. In de vriezer is het koud genoeg om de bacteriën te doden, waardoor de geur er uit zal gaan. Een nadeel van stinkende schoenen in de vriezer: Bacteriën komen door het dragen van je schoenen regelmatig terug. Hierdoor zou je dus ook regelmatig je schoenen in de vriezer moeten doen. Hierdoor vindt ik zelf de Bama Magic Freshener een stuk makkelijker in gebruik.

In een eerder geschreven artikel: ‘schoenen oprekken‘ laat ik zien hoe mijn schoenen in de vriezer liggen. Zo kan je schoenen oprekken, maar ook de bacteriën doden voor de stinkende geur.

#04 Haal de stinkende geur uit je schoenen met soda

Een eenvoudige tip om gemakkelijk je stinkende schoenen weer fris te laten ruiken. Baking soda! Strooi een laagje poeder in je schoenen en laat je schoenen minimaal 24 uur staan. Klop vervolgens je schoenen uit of zuig het poeder eruit en weg is de zweet geur!

Roy: ‘Dit helpt zeker tegen de geur, maar het verwijderd niet de bacteriën. Je zult merken dat de geur wel vrij snel weer terug keert’.

#05 Ontgeur je stinkende schoenen met azijn

Het klinkt misschien gek, maar je kan met het stinkende goedje azijn je schoenen weer lekker laten reuken. Vul een bakje met lauw water en doe hier een paar eetlepels azijn in. Vervolgens een paar druppels afwasmiddel. Dompel een doek in het mengsel en doe dit vervolgens in de schoenen. Laat dit 24 uur zo staan. Je stinkende schoenen reuken weer heerlijk!

Stinkende schoenen voorkomen: advies en tips!

Online lees je nog veel meer tips over schoenen en theezakjes, kattenbakvulling of zelf koffiepads. Mijn mening is dat dit niet de goede manieren zijn om je stinkende schoenen te ontgeuren. Wel zijn er nog meer mogelijkheden om je schoenen minder te laten stinken.

#01 Verwissel de inlegzolen van je schoenen

Het is duidelijk dat een zweetgeur in schoenen meestal komt door transpiratie dat in het materiaal van je schoenen gaat zitten. Een makkelijke manier om de geur te verbeteren is om regelmatig je binnenzool te vernieuwen. Kies dan voor de Fresh inlegzool. Dit is een voordelige inlegzool die verfrissend werkt.

Bekijk hier de Bama Fresh inlegzool

#02 Spray je schoenen regelmatig in

Voorkom drijf natte schoenen met een spray. Door de bescherming zorg je ervoor dat je schoenen niet keer op keer nat worden door de regen.

Shop hier gemakkelijk de spray om je schoenen te beschermen!

#03 Voorkom stinkende schoenen met de Bama Magic Freshener

Voorkomen is beter dan genezen. Zorg er daarom voor dat de geur gewoon niet in je schoenen komt! Met de Bama Magic Feshener is dat een eitje. Spray iedere drie weken de binnenkant van je schoenen in of wanneer je schoenen echt nat zijn geworden.

De Bama Magic Freshener is gemakkelijk te koop bij Bol.com

#04 Haal de binnenzolen dagelijks uit je schoenen

Bij de meeste schoenen kunnen tegenwoordig de binnenzolen uit de schoenen gehaald worden. Haal de binnenzolen van je schoenen elke avond na het dragen van je schoenen eruit. Zo zorg je ervoor dat de binnenzolen goed kunnen drogen en kunnen luchten. Een kleine moeite voor een groot resultaat! TIP: Dit is ook handig voor stinkende steunzolen.

Total
1
Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts