Schoenen met wieltjes: alles over ‘rolschoenen’

Schoenen met wieltjes worden ook wel rolschoenen genoemd. De schoenen zijn vaak voorzien van 4 wielen die je eenvoudig eronder vandaan kunt klikken.
schoenen met wieltjes

Misschien ken je ze nog wel van vroeger: schoenen met wieltjes eronder. Deze rolschoenen – zoals ze ook wel genoemd worden – zijn weer helemaal terug te vinden in het straatbeeld. Ik heb besloten om grondig onderzoek te doen naar deze schoenen met wielen en vertel je in dit artikel alles wat je moet weten!

Wat zijn schoenen met wieltjes?

Een schoen met wieltjes is precies wat de naam al doet vermoeden: een schoen waar wieltjes in de zool verwerkt zitten. Deze wielen kun je vaak eenvoudig naar buiten klikken, zodat je op de schoenen kunt ‘rollen’. Dit type schoen staat daarom ook wel bekend als rolschoenen.

Hoewel men veelal denkt dat dit soort rolschoenen alleen voor kinderen beschikbaar zijn, is het tegendeel waar: er zijn namelijk ook varianten voor volwassenen. En deze kunnen bijvoorbeeld heel erg interessant zijn voor tijdens het werk waar wat langere afstanden afgelegd moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan een fabriekshal.

Verschillende modellen rolschoenen

Er zijn ongelooflijk veel soorten rolschoenen. Zo zijn er gympen, sneakers en zelfs kinderschoenen met lichtjes én wielen. Dat is voor kinderen natuurlijk dubbel zoveel plezier. Alle verschillende modellen rolschoenen op een rij:

 • Kinderschoenen met wieltjes
 • Schoenen met wieltjes voor volwassenen
 • Gympen met wielen
 • Sneakers met wielen
 • Schoen met licht en wieltjes

Zoals ik net al vermeldde zijn ze er dus ook voor verschillende doelgroepen: voor diverse leeftijden, geslacht en in verschillende maten. Van schoenen met wieltjes voor meisjes en jongens tot rolschoenen voor volwassenen.

Hoe werken schoenen met wielen?

Schoenen met wielen werken eigenlijk heel erg simpel. Kijken we bijvoorbeeld de schoenen van het merk Heelys (hier vertel ik straks meer over) dan werkt dit zo:

 1. Zoek een platte en veilige ondergrond
 2. Zet een grote stap en zet af met de hak van de schoen op de grond, zodat het achterste wieltje de grond raakt
 3. Doe nu hetzelfde met de volgende voet, zodat je begint met rollen
 4. Stoppen? Zet dan de hak van de schoen nog meer op de grond, zodat je direct stopt met rollen.

hoe werken schoenen met wieltjes
© Allesoverschoenen.nl

Schoenen met wielen kopen: hier moet je zijn

Geïnteresseerd in deze mooie combinatie van lopen en rollen? Dan kun je bij veel verschillende verkooppunten terecht. Omdat ik kwaliteit altijd hoog in het vaandel heb staan, benadruk ik dat er ook heel veel slechte kwaliteit van dit type schoenen verkocht wordt. Wil je een goede aankoop doen, dan raad ik je aan om wat meer te gaan kijken bij de gevestigde schoenen- en sportwinkels. Een greep uit de mogelijkheden:

 • Decathlon
 • Scapino
 • Lokale kinderschoenenwinkels*

*Lokale schoenenwinkels werken vaak met merken die zij kennen. En mocht je ontevreden zijn met je aankoop of als er iets mis is, weet je altijd dat je weer even terug kunt.

Wil je een goede aankoop doen, dan raad ik je aan om wat meer te gaan kijken bij de gevestigde schoenen- en sportwinkels.

Schoenen met wieltjes goedkoop?

Als je niet teveel geld uit wil geven aan rolschoenen, kun je ook schoenen met wieltjes goedkoop kopen. Hierbij dus wel de kanttekening dat dit vaak mindere kwaliteit is. Deze goedkopere varianten zijn vaak te vinden bij speelgoedwinkels. Zo zijn er schoenen met wielen bij Intertoys te koop. Je hoort het goed: schoenen bij een speelgoedwinkel.

Wil je goedkope schoenen met wielen eronder kopen, maar wél gaan voor kwaliteit? Dan raad ik je aan om ook eens een kijkje te nemen op Marktplaats. Hier ontdek je soms ook interessante rolschoenen voor een zacht prijsje.

Wil je goedkope schoenen met wielen eronder kopen, maar wél gaan voor kwaliteit? Dan raad ik je aan om ook eens een kijkje te nemen op Marktplaats.

‘Hielwieltjes’ zijn ook een goedkope optie

Zelf wielen onder schoenen klikken is vaak ook een goedkopere optie. Met deze zogeheten ‘hielwieltjes’kun je onder je huidige schoenen twee wielen bevestigen, die met een elastiek aan de bovenzijde van de schoenen bevestigd wordt. Deze wieltjes voor schoenen zijn onder meer hier verkrijgbaar.

Alle merken op een rij

In de wereld van schoenen op wielen zijn er een aantal merken die er tussenuit springen. Er zijn zelfs rolschoenenmerken die met sport- en schoenenmerken samenwerken. Kijken we bijvoorbeeld naar het merk Heelys, dan bieden zij onder meer modellen van Tommy Hilfiger en Reebook aan. De bekendste merken met schoenen met wielen op een rij:

MerkBeschrijvingBekijk
HeelysHet grootste en bekendste merk op dit moment. Een enorm aanbod en zelfs samenwerkingen met merken als Reebok en Tommy Hilfiger. Ook modellen voor volwassenen.Bekijk assortiment >
ClickersMet name de wat goedkopere schoenen met wielen. Worden veelal verkocht bij grotere overkoepelende sites als Bol.com. Geen eigen website.Bekijk assortiment >
Breezy RollersEen exclusieve reseller voor de BeNeLux. Heel veel verschillende kindersneakers met wielen.Bekijk assortiment >

Uitgelicht: Heelys met 2 wielen of 1 wiel?

Een van de bekendste rolschoenen merken is dus Heelys. Het merk biedt twee haar rolschoenen met één of twee wielen aan. Het is goed om te weten dat Heelys met 2 wielen meer stabiliteit bieden. Kinderen kunnen hier makkelijker mee skaten dan wanneer er sprake is van één wiel.

Kies je voor Heelys met één wiel, dan kun je makkelijker bochtjes maken en meer snelheid maken. Maar, het is dus wel iets lastiger om een balans te vinden dan bij twee wielen.

© Allesoverschoenen.nl

Regelgeving schoenen op wielen: verboden?

Onlangs kreeg ik de vraag binnen of schoenen met wielen verboden zijn. Een kind was namelijk thuis gekomen van school met de boodschap dat zij haar rolschoenen voortaan thuis moest laten.

Rolschoenen zijn vergelijkbaar met skeelers en rolschaatsen op het gebied van regelgeving. Ze zijn op straat zeker niet verboden, maar je hebt bij sommige (openbare) plekken wel te maken met aparte regels. Zo kan een school bijvoorbeeld sneakers met wielen eronder verbieden op schoolpleinen.

‘Amsterdamse scholen verbieden Heelys’

Sinds 2016 zijn Heelys verboden op diverse schoolpleinen in Amsterdam. Het NOS journaal maakte daarover onderstaande rapportage.

FAQ: Veelgestelde vragen over schoenen met wielen

Bekijk hieronder veelgestelde vragen over schoenen met wielen die ik zo nu en dan binnenkrijg op de redactie. Zelf een prangende vraag? Stuur me gerust een berichtje.

Zijn er ook schoenen met wielen voor volwassenen?

Die zijn er zeker! Op dit moment is het merk Heely’s een van de weinige rolschoenenmerken die zich lijkt te richten op volwassenen. Deze rolschoenen kunnen vaak gebruikt worden om langere afstanden te overbruggen, maar ook voor plezier. Bekijk hier een mooi aanbod.

Waarom heten schoenen met wieltjes rolschoenen?

Eigenlijk zijn het schoenen met wieltjes die je eronder vandaan kunt klikken / klappen. Daarom kun je met de schoenen ook wel rollen. Vandaar de naam rolschoenen!

Zijn schoenen met wielen verboden op straat?

Er is geen verbod voor schoenen met wielen. Echter kunnen scholen het wel verbieden op schoolpleinen. Dit was onder meer in 2016 veelal het geval, toen Heelys voor het eerst een trend was onder kinderen.

Waar kan ik schoenen met wielen kopen?

Geloof het of niet, maar je ontdekt ze vaak bij speelgoedwinkels. Wil je gaan voor kwaliteit, dan raad ik je wel aan om te kijken bij de wat meer sport- en schoenenspecialisten. Denk aan een Decathlon of een Scapino.

Waar vind ik goedkope schoenen met wielen?

Met name bij speelgoedwinkels als Intertoys ontdek je de goedkopere schoenen met wielen. Echter kun je ook een kijkje nemen op Marktplaats voor een groot aanbod tweedehands Heelys.

Total
4
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts