Met deze tips kies je de beste werkschoenen uit

Tips voor de beste werkschoenen

Het aantal bedrijven in Nederland blijft groeien. Zo waren er aan het begin van 2022 voor het eerst meer dan 2 miljoen bedrijven in ons land te vinden, blijkt uit recent onderzoek van het CBS

Afhankelijk van bij welk bedrijf je werkt, is het handig om over goede werkschoenen te beschikken. Waarom dit soort schoenen nodig zijn voor bepaalde branches en hoe je de beste werkschoenen voor jouw situatie kiest, lees je in dit artikel.

Werkschoenen zijn vaker nodig dan je misschien denkt

Denk je aan het aanschaffen van werkschoenen dan denk je misschien aan werk in de bouw of in de zorg. Dat zijn inderdaad twee branches waar veel speciaal schoeisel gebruikt wordt, maar dat zijn zeker niet de enige werkplekken waar werkschoenen handig zijn. Wanneer je staand werk doet, is het namelijk sowieso aan te raden om eens goed naar de ondersteuning van je voeten te kijken. Denk aan het werken in een winkel of showroom of aan het werken op de boerderij. 

Maar: ook wanneer je de hele dag moet zitten, is het prettig om te investeren in goede schoenen voor je werk. Je gaat toch ook niet zonder jas naar buiten in de winter of zonder helm de motor op? Natuurlijk hoef je niet binnen iedere branche over stevige hoge werkschoenen te beschikken, maar het is wel aan te raden om in ieder geval voor een paar comfortabele en stevige kwaliteitsschoenen te gaan.

Waarom zijn goede werkschoenen zoal belangrijk?

Je voeten moeten je lichaam namelijk de hele dag dragen en je hebt maar één paar voeten, dus daar moet je zuinig op zijn. Daarom kan het zeker geen kwaad om te investeren in een paar goede werkschoenen om zo je werk te verlichten en om zelf comfortabel te kunnen werken. Draag je schoenen die net niet lekker genoeg zitten dan is de kans groot dat je blaren ontwikkelt of last krijgt van diverse voetklachten

Ook kunnen simpele gympen of andere veterschoenen een risico vormen wanneer je bijvoorbeeld in de bouw of in de zorg werkt. Dit soort schoenen zijn niet stevig genoeg, mocht je wat laten vallen of mocht je je tenen stoten. Goede werkschoenen zijn dus ook nog eens meer dan nodig om ongelukken op werk te voorkomen. Kortom: ga voor de beste werkschoenen om zo veilig en prettig mogelijk te werken.

Verschillende normeringen voor werkschoenen

Om voor je werk een paar goede werkschoenen uit te kiezen, is het goed om te weten dat je de keuze hebt uit diverse normeringen. Zo beschikt een goede werkschoen in ieder geval over het CE-keurmerk, het keurmerk voor de Europese eisen en regelgeving. De EN ISO 20345 norm mag bijvoorbeeld alleen worden gebruikt voor werkschoenen met verplichte teenbescherming. De EN ISO 20347 norm wordt gebruikt voor professionele schoenen zonder verplichte teenbescherming. Daarin zijn nog meer normeringen te vinden. Lees jezelf eerst goed in voordat je werkschoenen aanschaft zodat je precies weet welke je nodig hebt.

Kies je voor lage of hoge werkschoenen als beste werkschoenen?

Weet je eenmaal welke normeringen je nodig hebt voor werkschoenen voor de branche waarin je werkt? Dan is het tijd om naar het model werkschoen te kijken. Ga je bijvoorbeeld het liefst voor lage werkschoenen of zijn hoge werkschoenen in jouw werkveld een betere keuze? Voor een groot deel van de beroepen zijn lage werkschoenen meer dan geschikt. In de logistieke of de zorgbranche zijn het bijvoorbeeld de ideale schoenen. Omdat je enkels vrij zijn, heb je meer bewegingsvrijheid en voelen de schoenen frisser aan. In andere branches, zoals de bouw, zijn hogere werkschoenen beter. Met dit soort schoenen is de kans op verzwikken kleiner omdat je meer stevigheid hebt rondom je enkels en krijg je minder snel zand of steentjes in je schoen.

Let op het materiaal van de werkschoenen

Naast de normering en het model moet je goed kijken naar het materiaal waarvan de werkschoenen gemaakt zijn. Zo is de zool van goede werkschoenen gemaakt van rubber of van het net wat lichtere polyurethaan. Let daarbij op de binnenvoering van de werkschoen; deze voering is over het algemeen gemaakt van wol, PVC, leer of nylon. Voor het grootste draagcomfort is het aan te raden om te gaan voor een ademende en vochtabsorberende binnenvoering. Check natuurlijk ook waar het buitenmateriaal van gemaakt is. Welk materiaalsoort het beste bij je baan past, is afhankelijk van de branche waarin je werkt. De meest voorkomende materialen van de beste werkschoenen zijn in ieder geval sterk en ademend, zoals leer, PVC of nylon.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts