Oprekken: Alles dat je moet weten over schoen oprekken

Schoenen-oprekken-bij-schoenmaker

Het oprekken van schoenen zorgt direct voor extra ruimte bij de gewenste plek. Ideaal voor als je schoenen net wat te krap aanvoelen of als je een knobbeltje op je tenen hebt. Wil je advies, tips en alle voordelen weten van je schoen oprekken? Lees dan dit artikel.

Waarom schoen oprekken?

Het oprekken van schoenen doe je alleen als je extra ruimte wilt creëren in de breedte, in de hoogte, in de lengte of juist bij een knobbeltje dat je op je voeten hebt. Schoen oprekken is dan de ideale oplossing om een knelpunt of drukpunt te verlichten.

Kan je elke schoen oprekken?

Leren schoenen oprekken is een stuk makkelijker dan bijvoorbeeld kunststof schoenen. Leer is een natuurlijk product dat mee vormt. Dat doet kunststof niet. Natuurlijk blijft het het proberen waard om je schoenen op te rekken onafhankelijk het materiaal van de schoenen. Het is niet voor niets nodig natuurlijk.

Schoen oprekken in breedte of lengte?

Zoals ik eerder vertelde kan je je schoen oprekken op verschillende punten. In zowel de breedte of lengte. Het is afhankelijk van de drukplek hoe je dit het beste kunt doen en welke kant je het beste kunt oprekken. Ik zal je meer vertellen over je schoen oprekken in breedte of lengte.

Leren schoenen oprekken breedte

Dit is het meest gebruikelijke. Leren schoenen oprekken in breedte. Vaak bij een wat vollere voet of als je gewoon net een te smalle schoen gekocht hebt, kun je dit gemakkelijk oprekken. Straks geef ik je de beste tips hoe jij je schoen kunt oprekken.

Schoen oprekken lengte

Het oprekken van schoenen in de lengte is een grote uitdaging. Meestal kan dit maar minimaal en soms zelfs helemaal niet. Dit heeft te maken met de verstevigingen van de schoenen.

Extra ruimte bij de tenen creëer je zo

Schoenen oprekken in de lengte is lastig, maar wat wel vaak mogelijk is is extra ruimte creëren door de inlegzool die in de schoenen zit, wat dunner te slijpen. Door een fractie af te slijpen krijg je net wat meer hoogte bij de tenen en dus meer ruimte. Dit is wel alleen mogelijk bij schoenen met een uitneembaar voetbed.

Schoen oprekken wreef

Het oprekken van de wreef komt voor bij mensen met een knobbel boven op de wreef of bij mensen met een hoge wreef. Dit is gemakkelijk te doen bij de schoenmaker of bij een betere schoenenwinkel.

Schoen oprekken bij Hallux Valgus een oplossing?

Schoenen oprekken kan een goede oplossing zijn bij Hallux Valgus. Bij de schoenmaker of bij een goede schoenenwinkel kan je plaatselijk een knobbel in het leer laten zetten. Op deze manier hoef je niet de hele voorkant van de schoen op te rekken, maar alleen de plek van de Hallux Valgus. Wist je ook dat er speciale Hallux Valgus schoenen zijn? Bekijk ze hier!

Schoen oprekken bij Hallux Valgus
Plaatselijk met een knobbeltang schoen oprekken voor Hallux Valgus.

Hoe zelf leren schoenen oprekken?

Oprekken van schoenen kan je op verschillende manieren doen. Uiteraard kan je naar de schoenmaker gaan, maar zelf schoenen oprekken kan ook prima. Voor jou de beste manieren om zelf je schoenen op te rekken.

Schoenen oprekken in de vriezer

Gebruik 2 plastic zakjes die je goed kunt afsluiten. Vul dit met water en maak ze goed dicht. Stop vervolgens de zakjes water in je schoenen en daarna in de vriezer. Laat de schoenen een klein half uurtje in de vriezer liggen en haal ze er dan uit. Je zult direct merken dat je schoenen een halve maat groter zijn geworden.

Een ander voordeel is dat de bacteriën in je schoenen gedood worden door de kou. Hierdoor zal de geur in je schoenen een stuk frisser worden.

Schoen oprekken in vriezer – Plaats je schoen in de vriezer met zoveel mogelijk water.

Schoenen oprekken met ijs

Vul je schoenen met kleine zakjes water. Doe je schoenen zo vol als mogelijk en zet je schoenen daarna in de vriezer. Het water wordt ijs waardoor het flink hard word en op gaat zetten. Haal de schoenen na een half uur uit de vriezer. De schoenen zullen een halve maat groter aanvoelen. Wist je dat schoenen oprekken met ijs één van de meest voorkomende manieren is? Dit komt omdat het snel, gemakkelijk en effectief is.

Schoenen oprekken met ijs – Doe zoveel mogelijk water in je schoenen zodat je hele schoen met ijs vol komt.

Schoenen oprekken met föhn

Het materiaal van je schoenen word soepeler wanneer het warm wordt. Schoenen oprekken met föhn is dus helemaal niet zo’n gek idee. Richt de föhn op de plek waar je de schoenen breder wilt maken en verwarm het flink. Als de plek warm geworden is, kun je de schoenen aantrekken. Draag de schoenen minimaal een kwartier zodat de schoenen kunnen vormen naar de voeten. De drukpunten zullen direct weg zijn.

Schoenen oprekken met natte krant

Zodra schoenen flink nat worden kun je schoenen gemakkelijk oprekken. Schoenen oprekken met natte krant is dan ook een logische manier. Vul je schoenen met natte kranten en laat dit een uurtje zo staan. Het materiaal van de schoenen word wat zachter en soepeler door het vocht. Draag vervolgens je schoenen terwijl ze nat zijn minimaal 20 minuten. Op deze manier kan het materiaal van de schoenen goed vormen naar de voet.

Leren schoenen oprekken spray

Heb je een klein drukpuntje of zijn je schoenen toch net te smal? Dan is er ook speciale spray te koop om net dat beetje extra ruimte te creëren. De leren schoenen oprekken spray gebruik je voor je schoenen en eventueel ook voor op de voeten. Spray de schoenen goed in op de plek waar je wilt dat het oprekt en draag vervolgens de schoenen. Je zult direct effect ervaren!

Schoenen oprekken tips

Zoals je net gelezen hebt zijn er verschillende manieren om je schoenen op te rekken. Voor jou nog een overzicht met extra tips om je schoenen op te rekken.

  • Draag je schoenen met dikke natte sokken
  • Koop een schoenoprekker om gemakkelijk zelf schoenen oprekken
  • Gebruik de Bama Shoe Stretch. Hierdoor rekt het leer direct op tijdens het dragen van de schoenen.
  • Spray de schoenen in met de Collonil Shoe stretch. Draag de schoenen voor direct effect. Het leer vervormt snel naar de voeten.
  • Ga naar de schoenmaker en laat je adviseren. Hier zijn nog veel meer mogelijkheden voor het optimaal oprekken van je schoenen.

Schoenen laten oprekken bij de schoenmaker? (kosten)

Wil je toch liever je schoenen laten oprekken bij de schoenmaker? De kosten van het oprekken van je schoenen bij de schoenmaker is gemiddeld €3.95. Uiteraard kan dit per schoenmaker een klein beetje verschillen. De schoenen ben je meestal 24 uur kwijt voor het beste resultaat. Wanneer je schoenen met een knobbeltang laat oprekken kan dit al binnen enkele minuten klaar zijn. Hiervoor zijn de kosten gemiddeld €2.95.

Total
0
Shares
Related Posts

Wat voor schoenen Padel?

Ben jij ook begonnen met Padel? In dit artikel vertel ik je wat voor schoenen bij Padel geschikt zijn. Je leest het bij Allesoverschoenen.nl
Lees meer