Schoenen in vaatwasser

Schoenen in vaatwasser - Allesoverschoenen.nl

De laatste tijd krijg ik steeds meer vragen over het schoonmaken van schoenen. Hoe je dit het beste kunt doen, of schoenen in de wasmachine kunnen en ook of schoenen in de vaatwasser kunnen. Naar aanleiding hiervan ben ik op onderzoek uitgegaan en kwam ik tot de conclusie dat ik online heel veel verschillende adviezen en meningen lees.

Er restte mij nog maar één ding. Ik ga het zelf allemaal uitproberen. In dit artikel laat ik je dan ook letterlijk zien dat mijn schoenen in de vaatwasser verdwijnen. Ik geef mijn mening hierover en geef tips mee hoe je het beste schoenen kunt schoonmaken.

Kunnen mijn schoenen in de vaatwasser?

Tot mijn verbazing ging het redelijk goed. Ik heb mijn Floris van Bommel schoenen in de vaatwasser gedaan. De schoenen zijn van verschillende materialen gemaakt. Hierdoor kon ik goed testen wat een vaatwasser met de verschillende materialen doet. Tot mijn verbazing kwamen de schoenen er redelijk schoon uit en leek ook het materiaal van de schoenen geen schade opgelopen te hebben.

Nadat ik de schoenen een aantal dagen heb laten drogen met oude kranten erin, ben ik de schoenen weer gaan dragen. Langzaam merkte ik dat het leren gedeelte van de schoenen toch anders aanvoelde. Het lijkt wat dunner te zijn geworden en het voelt niet meer zo stevig aan. Het kunststof gedeelte is goed schoon geworden en is niks mis mee. Na een kleine week drogen merkte ik dat het leer ook was harder is geworden. Dit voelt een stuk minder comfortabel aan. Dit gaat met name om het leer aan de binnenkant van de schoenen.

Als ik nu mijn mening en advies zou geven op de vraag: ‘kunnen schoenen in vaatwasser?’ Dan zou ik antwoorden met: Ja en nee. Een leren schoen zou ik niet in de vaatwasser doen, maar bij een goedkopere sneaker van kunststof kan dit prima.

Stappenplan voor schoenen in vaatwasser

Wanneer je je schoenen in de vaatwasser gaat doen, is het belangrijk om dit zorgvuldig te doen. Het is natuurlijk zonde als je schoenen kapot gaan. Hieronder een stappenplan hoe je jouw schoenen in de vaatwasser kunt doen.

Stappenplan voor schoenen in de vaatwasser.

 1. Borstel je schoenen af

  Het is belangrijk om de grootste viezigheid van je schoenen af te borstelen zodat het geen schade kan veroorzaken aan je vaatwasser.

 2. Haal de binnenzolen uit de schoenen (indien dit mogelijk is)

  Binnenzolen kunnen krom trekken door de warmte.

 3. Plaats de schoenen ondersteboven in de vaatwasser

  Dit ging bij mij dus mis. Mijn schoenen liep vol water 😉

 4. Stel de vaatwasser in op een kort programma van 30 minuten.

 5. Haal de schoenen uit de vaatwasser

 6. Stop wat oude kranten in de schoenen en laat ze drogen

  Vervang de kranten als ze goed nat zijn.

Brengt het risico’s met zich mee als ik schoenen in de afwasmachine doe?

Het brengt altijd risico’s met zich mee wanneer je schoenen in de afwasmachine doet. Wanneer je de schoenen van te voren goed afborstelt, kan er geen risico meer voor je vaatwasser zijn. Dat is het belangrijkste.

De risico’s voor je schoenen zijn als volgt.

 • De loopzool kan loslaten. Afhankelijk van hoe de loopzool vast gemaakt is, kan dit door de warmte loslaten
 • Materiaal kan stevigheid verliezen door de warmte en vocht.

Schoenen in de wasmachine VS schoenen in de vaatwasser

Eerder kreeg ik ook de vraag of schoenen in de wasmachine konden. Hier heb ik toen een uitgebreid artikel over geschreven evenals mijn artikel: schoenen in vaatwasser. Nu ik allebei de onderzoeken heb uitgevoerd is het duidelijk dat er grote verschillen zijn.

 • Wanneer je schoenen in de wasmachine stopt, zijn er veel meer risico’s dan bij schoenen in de vaatwasser.
 • Schoenen trekken veel eerder krom in de wasmachine dan bij de vaatwasser.
 • De schoenen worden even schoon. De meeste vlekken gaan eruit, niet alle vlekken.
 • De lijm van de loopzool laat eerder los in de wasmachine dan bij de vaatwasser.

Is een andere manier van schoenen schoonmaken beter?

Schoenen schoonmaken kan op verschillende manieren. Het is afhankelijk van het materiaal van de schoenen en om wat voor schoenen het gaat. Met het juiste schoenonderhoud kan je elke schoen zorgvuldig schoonmaken.

Bekijk hier het assortiment aan Bama schoenonderhoud producten

Persoonlijke mening en ervaring over schoenen in de vaatwasser

Ik ben van mening dat het schoonmaken en reinigen van schoenen op een betere manier kan dan in de vaatwasser. Door het juiste onderhoud en reinigingsmiddel te gebruiken gaan je schoenen een stuk langer mee. Daarnaast weet je zeker dat je schoenen er niet slechter van worden. Bij een vaatwasser is het altijd maar de vraag en zijn er risico’s.

Total
38
Shares
2 comments
 1. Is het niet handig om de schoenen ondersteboven te zetten? Of worden de zolen dan niet schoon? Ook ben ik benieuwd welk zeep, wasmiddel of schoonmaakgoedje er voor gebruikt hebt. En wat vond je van het resultaat?

  Groeten Najim

  1. Hi Najim,

   Leuk om te zien dat je ons artikel hebt gelezen en het filmpje hebt bekeken.
   Het was zeker handiger geweest om de schoenen ondersteboven in de vaatwasser te zetten 😉

   Ik zou geen zeep of wasmiddel gebruiken, maar een normaal vaatwastablet.

   Het resultaat: De meeste vlekken zijn uit de schoenen gegaan, maar niet alles.
   De schoenen draag ik nu regelmatig, maar het leer lijkt wat slapper te zijn geworden.
   Het kunststof is goed gebleven en merk je niks aan.

   Tip: Draai een kort programma van 30 minuten!

   Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik dat natuurlijk graag!

   Groet, Roy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
Wat is dry-x

Alles over: dry-x

De razend populaire Xsensible stretchwalker schoenen zijn er ook in een wandelschoen uitvoering met dry-x. Maar wat is dry-x nu eigenlijk?
Lees meer