Op hardloopschoenen wandelen: Wel of niet slim?

Regelmatig zie je mensen op hardloopschoenen wandelen, maar is dit wel zo goed voor je voeten? Je leest het bij Allesoverschoenen.nl!
Op hardloopschoenen wandelen

Sinds de pandemie zijn er steeds meer mensen gaan wandelen. Dit wordt gedaan op een eenvoudige sneaker die al in de kast stond, tot aan de beste wandelschoenen. Ook hardloopschoenen worden regelmatig gebruikt om mee te wandelen. Maar is dit wel zo goed? In dit artikel vertel ik je alles over wandelschoenen en of op hardloopschoenen wandelen wel zo goed is.

Wandelen vs hardlopen

Wandelen en hardlopen zijn twee sporten die je allebei kunt doen wanneer het jou uit komt. Je pakt je schoenen en je gaat! Toch zijn er grote verschillen tussen de twee sporten. In het overzicht vertel ik hier meer over.

WandelenHardlopen
BelastingX X X X X
ConditieX X X X XX X X X X
VerbrandingX X XX X X X
TijdX X X X X X X X
Het tabel is op een schaal van 0 tot 5.

Belasting: Bij wandelen is één X te zien en bij hardlopen vier keer een X. Dit geeft aan dat de belasting bij het wandelen een heel stuk lager is dan tijdens het hardlopen. Ben je dus blessure gevoelig? Dan adviseer ik om te wandelen in plaats van te hardlopen.

Conditie: Bij allebei zie je het maximaal aantal X staan. Dit komt omdat je bij alle twee de sporten een goede conditie opbouwt. Het ligt aan de kilometers die je maakt en hoe je dit doet.

Verbranding: Wanneer je één kilometer hardloopt of wandelt, verbrand je nagenoeg hetzelfde. Toch geeft de tabel één X meer bij het hardlopen. Dit komt omdat je sneller, meerdere kilometers maakt met het hardlopen en hierdoor meer verbrand.

Tijd: Wandelen kost tijd. Tijd die je echt vrij moet maken. Dat is een groot verschil met hardlopen. Wanneer je een goede conditie hebt kun je 10 kilometer in een uur ongeveer hardlopen. Ga je dit wandelen, dan kost het al snel twee uur van je tijd.

Ander verschil: Een wandelschoen heeft een profiel loopzool en is meestal waterdicht. Hierdoor zijn de schoenen net wat minder flexibel als bij een hardloopschoen.

Maak hardlopen en wandelen leuker met een sporthorloge !

Is hardlopen of wandelen beter voor je?

De twee sporten zijn redelijk vergelijkbaar met elkaar. Het is maar net wat je doel is. Als het om verbranding gaat, dan maakt het niet heel veel uit. Het gaat dan om de kilometers die je maakt.

Een groot voordeel van wandelen is dat het een stuk minder belastend is voor de kniegewrichten. Bij het hardlopen is de kans op blessures altijd een stuk groter dan bij het wandelen.

Een groot voordeel van hardlopen is dat je een stuk sneller een X aantal kilometers loopt, waardoor je in een kortere tijd een betere conditie en meer verbranding hebt.

Bekijk hier het nieuwste aanbod aan hardloopschoenen

Wandelen op hardloopschoenen

Heel wat mensen zijn sinds de pandemie gaan wandelen. Dit wordt gedaan op sneakers maar ook veel op hardloopschoenen. Op hardloopschoenen wandelen voelt in eerste instantie comfortabel en fijn aan. Dit komt omdat hardloopschoenen uit zichzelf niks wegen en heel wat vering in de schoenen heeft. Toch is het niet verstandig om met hardloopschoenen te wandelen.

Een hardloopschoen is met een heel ander doel gemaakt dan dat wandelen is. De stappen die je maakt zijn anders en ook de spieren die je gebruikt vragen om meer stevigheid tijdens het wandelen.

Shop hier de nieuwste wandelschoenen

Is op hardloopschoenen wandelen goed voor je voeten?

Nee. Een korte wandeling van een paar kilometer (0 tot 5 km) kan geen kwaad, maar ga je langer wandelen, dan is de kans op blessures zeker aanwezig. Tijdens het wandelen is het belangrijk dat de schoenen waar je op loopt, de juiste stevigheid biedt. Op onze wandelschoenen pagina vindt je hier meer informatie en advies over.

Snelwandelen op hardloopschoenen?

Zoals ik eerder vertelde is het niet verstandig om op hardloopschoenen wandelingen te maken. Snelwandelen is daar een kleine uitzondering voor. Tijdens het snelwandelen ligt het wandeltempo een stuk hoger waardoor het belangrijk is dat de schoenen soepel en ligt zijn. Hierdoor is het mogelijk om hardloopschoenen te gebruiken voor een wandeling. Toch blijft mijn advies om voor een langere afstand een wat stevigere schoen te gebruiken.

Welke schoenen zijn goed om te wandelen?

Lowa en Meindl wandelschoenen. Dit zijn de twee topmerken op het gebied van wandelsport.

Welke schoenen zijn goed om te hardlopen?

Merken zoals: Saucony, Asics, Mizuno, Brooks. Dit zijn de gespecialiseerde sportmerken op het gebied van hardlopen.

Kan je wandelschoenen of hardloopschoenen gebruiken voor beide sporten?

Nee. Het is niet verstandig om één type schoen te gebruiken voor allebei de sporten. ‘wandelen en hardlopen’

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts