Voetbalschoenen in wasmachine: wel of niet slim

Stinkende voetbalschoenen? Behandel je voetbalschoenen zorgvuldig!
Voetbalschoenen in wasmachine

Elke voetballer kent dit probleem wel. Die stinkende geur uit je voetbalschoenen. Je zet ze ergens in huis of in de schuur, maar overal ruik je direct die stinkende voetbalschoenen.

In dit artikel ga ik je helpen met het schoonmaken van je voetbalschoenen. Daarnaast vertel ik niet alleen of het verstandig is om je voetbalschoenen in de wasmachine te doen, maar ook wat een goed alternatief is om op een andere manier je schoenen te reinigen.

Hoe komt het dat mijn voetbalschoenen stinken?

Stinkende schoenen zijn natuurlijk heel vervelend. Helaas komt dit bij alle soorten sportschoenen voor. Stinkende voetbalschoenen kan door verschillende oorzaken komen. Ik heb ze hier voor je op een rij gezet:

 1. Transpiratie van de voeten: Elke voet transpireert waardoor er vocht in de schoenen terecht komt. Dit gaat in het materiaal van de schoenen zitten. Dit zorgt voor stinkende voetbalschoenen.
 2. Materiaal van de schoenen: Over het algemeen zijn worden voetbalschoenen aan de binnenkant van kunststof gemaakt. Dit materiaal ventileert niet goed door, waardoor de geur sterker word.
 3. Ook schoenen hebben rust nodig: Het klinkt misschien gek, maar wij hebben rust nodig en dat heeft schoen ook. Bij voetballen worden de schoenen intensief gebruikt en komt er flink wat transpiratie vrij, hierdoor hebben je schoenen tijd nodig om te herstellen.

Kunnen voetbalschoenen in wasmachine?

Op heel wat websites en blogsite zie ik verschillende antwoorden staan of schoenen in de wasmachine wel of niet kan. Ik zou zelf nooit mijn voetbalschoenen in de wasmachine doen. Dit komt omdat je niet zeker weet hoe ze eruit komen. Het bovenwerk van een voetbalschoen is gelijmd aan de zool. Hierdoor is het goed mogelijk dat de onderkant van de voetbalschoenen los komt.

Niet alleen het loskomen van de zool is mogelijk, maar ook het overige materiaal waar de voetbalschoenen van gemaakt zijn, worden er niet mooier op. Daarnaast kan een voetbalschoen krom trekken door de warmte in een wasmachine en het vele ronddraaien. Ik adviseer dan ook om je stinkende voetbalschoenen op een andere manier schoon te maken.

Hoe kan ik wel mijn voetbalschoenen wassen en reinigen?

Heel vervelend, van die voetbalschoenen die stinken naar kattenpis. Een geur die je er snel uit wilt hebben. Het begint allemaal bij de bacteriën in de voetbalschoenen. Zoals ik eerder vertelde komt de geur door transpiratie. De transpiratie gaat in het materiaal zitten en vervolgens komt de zweetgeur naar boven.

Het is daarom belangrijk om de oorzaak te bestrijden en niet zomaar een schoenverfrisser te gebruiken. Dit werkt maar tijdelijk.

Hieronder heb ik een stappenplan gemaakt om je voetbalschoenen te wassen. Daarna volgen twee hulpmiddelen om je voetbalschoenen aan de binnenkant te reinigen.

Volg onderstaande stappen om je voetbalschoenen te wassen.

 1. Zet je voetbalschoenen in de schuur of gang en stop er oude kranten in. Laat je voetbalschoenen één dag zo staan.

  Door oude kranten in de voetbalschoenen te stoppen, kunnen de voetbalschoenen rustig opdrogen aan de binnen- en buitenkant.

 2. Haal de oude kranten uit de voetbalschoenen

 3. Vul een emmer met lauw water

 4. Borstel de viezigheid van je voetbalschoenen af met lauw water

  Spoel je borstel regelmatig schoon in het lauwe water.

 5. Gebruik de Bama Magic upper cleaner

  Met de Bama Magic upper cleaner zorg je ervoor dat je bovenkant van de schoenen helemaal schoon zijn en niet meer stinken.

Je voetbal schoenen zien er weer schoon uit. Dit is alleen de buitenkant. De stinkgeur uit je voetbalschoenen komt voor een groot deel uit de binnenkant. Nu je voetbalschoenen gewassen zijn, gaan we de voetbalschoenen reinigen.

Het reinigen van je voetbalschoenen kan op twee manieren.

 1. Gebruik de Shoefresh. In een eerder geschreven artikel vertel ik precies hoe dit werkt. In het kort: Je zet je voetbalschoenen op het apparaat en zo reinigt de Shoefresh de binnenkant van je voetbalschoenen.
 2. Gebruik de Bama Magic Freshener. Dit is een spray die de bacteriën dood. Hierdoor gaat de zweetgeur uit je voetbalschoenen.

Conclusie!

Voetbalschoenen in de wasmachine is wat mij betreft niet slim om te doen. Je weet nooit of je schoenen er goed uit komen. Daarnaast zijn er genoeg mogelijkheden om je voetbalschoenen schoon en fris te houden. Zelf heb ik de Shoefresh waar ik na elke training en wedstrijd de schoenen op zet. Het echt wassen van mijn voetbalschoenen doe ik eens in de maand. Ik hoop dat je wat aan mijn advies hebt gehad. Zelf ervaringen of tips? Laat het gerust weten onder aan het bericht!

Veel gestelde vragen over voetbalschoenen in wasmachine
Kunnen voetbalschoenen krimpen in de wasmachine?

Nee voetbalschoenen krimpen niet in de wasmachine maar kunnen wel kromtrekken.

Kan ik mijn voetbalschoenen wassen?

Ja! In dit artikel staat een stappenplan om dit zorgvuldig te doen.

Andere bekeken ook:

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts