Birkenstocks stinken: wat kun je hier aan doen?

Als Birckenstocks stinken kun je het best het voetbed zo nu en dan reinigen met een vochtige doek.
birkenstocks stinken
© Pixabay.com

Stinkende schoenen kennen we allemaal. Maar wist je dat slippers op den duur ook een nare geur kunnen krijgen? Een goed voorbeeld zijn Birkenstocks: het voetbed kan gaan stinken, waarna het zaak is om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen.

In dit artikel vertel ik hoe het komt dat Birkenstocks stinken, hoe je ze weer lekker kunt laten ruiken en belangrijker: hoe je dit in de toekomst kunt voorkomen.

Waarom stinken mijn Birkenstocks?

Laten we starten met de vraag hoe het kan dat Birkenstocks stinken. Het is allereerst goed om te beseffen dat Birkenstocks een ander type slipper is dan bijvoorbeeld rubberen slippers. Birkenstocks zijn gemaakt van hoogwaardige leersoorten, kurk en diverse textielsoorten. Iets heel anders dan een rubberen flip flop dus.

Het is allereerst goed om te beseffen dat Birkenstocks een ander type slipper is dan bijvoorbeeld rubberen slippers.

Dat brengt natuurlijk wel met zich mee dat er sneller nare geuren kunnen ontstaan, omdat nare geuren zich sneller kunnen hechten op textiel en leer dan op rubber of plastic. Als we bijvoorbeeld kijken naar kurk is dit een materiaal met een grove textuur, waar snel vuiligheid in kan hechten. Daarnaast is kurk absorberend: zweet kan hierdoor opgenomen worden.

En iedereen die voor een langere tijd heeft gelopen op Birkenstocks heeft die zwarte gloed wel eens gezien op het voetbed. Ja, dit is ophoping van vuiligheid en transpiratie.

Belangrijke oorzaken van stinkende Birkenstocks

 • Je loopt vaak op Birckenstocks op blote voeten
 • Ze bevatten textiel, waarop bactieëren zich sneller kunnen hechten
 • Slippers worden vaak als ‘snelle schoen’ gebruikt

Dat laatste is nog wel interessant om even bij stil te staan. Waar je een schoen vaak aan en uittrekt als je van buiten naar binnen gaat, is het bij een slipper een ander verhaal. Deze kun je bijvoorbeeld op het strand met natte blote voeten weer even snel aantrekken om naar een barretje te lopen. Kortom: een nog snellere kans voor bacteriën om zich te hechten.

birkenstocks op het strand
Vuil kan zich snel hechten op Birkenstocks. © Pixabay.com

Schoonmaken: zo laat je je Birkenstocks weer lekker ruiken

Schoeisel weer lekker laten ruiken is belangrijk. Eerder schreef ik al een artikel over schoenen die stinken naar kattenpis: we willen voorkomen dat we schoenen – of slippers in dit geval – weg moeten gooien, omdat ze niet meer lekker ruiken.

Zoals ik zojuist aangaf zijn Birkenstocks veelal gemaakt van kurk. Een materiaal wat niet heel goed kan tegen agressieve schoonmaakmiddelen. Maak daarom uitsluitend gebruik van zachte reinigingsmiddelen. Mijn tip: gebruik groene zeep!

Volg onderstaande stappen om je stinkende Birkenstocks schoon te maken.

 1. Vul een emmer met water

  Laat een emmertje vol lopen met warm/lauw water

 2. Gooi er wat groene zeep bij

  Giet wat groene zeep bij het lauw warme water en laat het goed oplossen

 3. Pak een schone doek

  Maak gebruik van een schone doek en laat deze eventjes in de emmer met water en zeep weken

 4. Gooi wat water met zeep op je Birkenstocks

  Gooi met beleid (en niet te veel!!!) wat water met zeep uit de emmer op je Birkenstocks

 5. Veeg voorzichtig de Birkenstocks schoon

  Veeg nu heel voorzichtig het voetbed en de zool schoon. Doe dit voorzichtig: nogmaals, we hebben hier te maken met kurk. Dit is kwetsbaar materiaal.

 6. Laat de Birkenstocks goed drogen

  Voor je de slippers weer aantrekt is het erg belangrijk om ze heel goed te laten drogen. Mijn tip: zet ze overeind met het voetbed ondersteboven in een droge omgeving. Versnel het drogen vooral niet! Zet ze dus niet bij een verwarming of dergelijke.

Het kan goed zijn om bovenstaand stappenplan zo nu en dan te herhalen. Zo zorg je er ook in de toekomst voor dat je Birkenstocks schoon blijven en zal de schoonmaakintensiteit een stuk lager zijn per keer dat je ze reinigt.

Zo voorkom je stank in je Birkenstocks

Voorkomen is beter dan genezen. Helemaal bij Birkenstocks, want als ze eenmaal stinken is de kans groot dat de nare geuren weer snel terugkomen. Gelukkig zijn er een aantal manieren om stank – grotendeels – te voorkomen. Ik zet ze hieronder voor je op een rij:

 • Probeer zo min mogelijk met vieze voeten je Birkenstocks te gebruiken
 • Ga niet met natte voeten in de slippers
 • Spray de Birkenstocks regelmatig in met bacteriedodende spray (zie hier een voorbeeld)
 • Zet de slippers soms even buiten om ze te laten luchten (als het droog is!)
 • Wissel de slippers zo nu en dan af met ander schoeisel, ook op lange dagen wandelen
 • Regelmatiger schoonmaken! Wist je dat ik een complete handleiding heb voor Birkenstocks schoonmaken?

Ik hoop dat mijn tips je geholpen hebben en dat je Birkenstocks straks weer lekker ruiken. Mocht je nog ergens tegenaan lopen: stuur me gerust een berichtje of laat onder de pagina een reactie achter!

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
sandalen met voetbed

Goede sandalen met voetbed

Opzoek naar een goede sandaal met voetbed? Dan zit je hier goed! Na het lezen van dit artikel weet je alles over goede sandalen met voetbed!
Lees meer