Zijn hardloopschoenen geschikt om te wandelen?

Hardlopen en wandelen is helemaal hot! Maar zijn hardloopschoenen geschikt om te wandelen? Ik ga je hier alles over vertellen.
Zijn hardloopschoenen geschikt om te wandelen

Hardloopschoenen zijn heel zacht en comfortabel, maar zijn ze ook goed om op te wandelen? In deze schoenenblog ga ik je alles vertellen over hardloopschoenen, wandelschoenen en of hardloopschoenen geschikt zijn om te wandelen.

Wat zijn hardloopschoenen?

Hardloopschoenen geschikt voor wandelen
Bekijk aanbod: Hardloopschoenen

Een hardloopschoen is gemaakt vanuit de loopzool. Alles draait om de demping, ondersteuning en afwikkeling. Daarnaast komt de pasvorm er natuurlijk ook bij kijken.

Bij hardloopschoenen wordt vooral gekeken naar, hoe de afwikkeling van een persoon is. De schoenen zijn gemaakt om grotere stappen te maken en volledig op de hak te landen. Een natuurlijke afwikkeling gaat via de buitenzijde van de zool.

In iedere hardloopschoen zit een dempende laag. Per merk is het verschillend hoe de demping is toegevoegd. Zo zie je bij het merk Asics bijvoorbeeld echt een gel stukje in de hiel zitten.

Dit klinkt heerlijk om ook op te wandelen, maar zijn hardloopschoenen wel geschikt om te wandelen? Hier vertel ik je straks meer over.

Wat zijn wandelschoenen?

Alles over hardloopschoenen en wandelschoenen
Bekijk aanbod: Wandelschoenen

Wandelschoenen zijn stevige schoenen die een goede profiel- laag onder de schoenen heeft zitten. Daarnaast zijn de meeste wandelschoenen ook 100% waterdicht. Dit komt door de Gore-Tex voering die gebruikt word.

Het bovenwerk van de wandelschoenen is meestal van stevig leer gemaakt. Dit zorgt voor extra stevigheid vanaf de bovenkant van de schoenen. Iedere wandelschoen heeft een goede afwikkeling in de zool. Uiteraard zit er heel wat verschil in per type en per merk. In de categorie: ‘wandelschoenen‘ kun je alles lezen over wandelschoenen bij Allesoverschoenen.nl.

Naast de stevige leren varianten zijn er ook lichtgewicht wandelschoenen. Dit komt heel dicht bij een hardloopschoen, maar is dat zeker niet! Straks vertel ik je de verschillen tussen hardloopschoenen en wandelschoenen en of hardloopschoenen geschikt zijn om te wandelen.

De verschillen tussen hardloopschoenen en wandelschoenen

Om te beginnen heb ik de eigenschappen van een hardloopschoen en een wandelschoen benoemd. Daarna vertel ik je de grote verschillen tussen hardloopschoenen voor jou op een rij.

Eigenschappen hardloopschoenen

 • Dempende zool: Elke hardloopschoen heeft heel wat demping in de zool verwerkt. Dit moet ook omdat je continu je gehele lichaamsgewicht op de hak van je schoenen neerzet. Hierdoor is demping erg belangrijk in de schoenzolen.
 • Soepele afwikkeling: Je maakt met hardlopen grote stappen. Hierdoor is een soepele afwikkeling van belang.
 • Licht bovenwerk: Bij een hardloopschoen word niet veel gekeken naar het bovenwerk. Dit is vaak zo licht mogelijk.

Eigenschappen wandelschoenen

 • Profiel loopzool: Iedere wandelschoen heeft een goed profiel waar je op loopt. Uiteraard zit hier verschil in per type.
 • Stevig bovenwerk: Bij een wandelschoen krijg je ook stevigheid vanuit het bovenmateriaal van de schoen.
 • Waterdicht: Tegenwoordig zijn de meeste wandelschoenen 100% waterdicht. Als dit niet het geval is, kun je ze wel waterdicht maken. door een behandeling met wax crème of protector.
 • Afwikkeling: Een goede wandelschoen heeft een fijne, maar stevige afwikkeling wat voor minder belasting zorgt tijdens het lopen.

De grote verschillen tussen hardloopschoenen en wandelschoenen

De verschillen tussen hardloopschoenen en wandelschoenen zijn aanzienlijk. Dit verklaart ook meteen waarom het echt twee verschillende type schoenen zijn. Of hardloopschoenen geschikt zijn om te wandelen vertel ik je hierna.

De loopzool van een wandelschoenEerst de verschillen op een rij.

 • Bij een hardloopschoen is het bovenwerk heel soepel en zo licht mogelijk gemaakt. Bij een wandelschoen krijg je juist ook stevigheid vanuit het bovenmateriaal. Na vermoeidheid bij het wandelen is het juist belangrijk dat je dan extra stevigheid krijgt vanuit de schoen. Dit is bij het hardlopen niet van belang.
 • Een hardloopschoen heeft een ‘normale’ loopzool. De loopzolen zijn soepel en buigen op het juiste punt waar nodig is. Hier zit geen extra profiel onder, tenzij je een trail hardloopschoen gebruikt. Een groot verschil met de wandelschoenen is dat hier altijd een profiel zool onder zit en de zool een stuk stugger en steviger is.
 • De demping bij de hardloopschoenen is altijd een stuk meer dan bij een wandelschoen. Bij het ‘rennen’ kom je veel harder terecht op de voeten, waardoor dit ook meer ontlast moet worden.
 • Bijna iedere wandelschoen is 100% waterdicht of kun je waterdicht maken. Bij hardloopschoenen zie je dit juist bijna niet. Tenzij je gaat kijken naar trail hardloopschoenen die geschikt zijn voor de bossen en het strand.
 • Ook de afwikkeling is net wat anders gemaakt bij een hardloopschoen dan bij een wandelschoen. Dit komt omdat je hele andere stappen maakt.

Zijn hardloopschoenen geschikt om te wandelen?

Het antwoord is: ja en nee. Dit is afhankelijk van een aantal factoren. De belangrijkste factoor is de afstand die je gaat lopen en hoe de voeten en afwikkeling van de persoon is. Heb je snel last van je voeten en juist stevigheid nodig? Dan adviseer ik niet om op hardloopschoenen te gaan wandelen.

Heb je normaal nooit last van je voeten en ga je een niet te lange afstand wandelen? Dan kan het prima!

Een kortere afstand van 5 tot maximaal 10 kilometer kan je prima op hardloopschoenen wandelen als je normaal geen voetklachten hebt of extra stevigheid nodig hebt.

Bekijk daarom altijd goed jouw situatie of hardloopschoenen geschikt zijn om te wandelen. Als je meer advies hierover wilt hebben, kun je altijd vragen stellen onderaan het bericht! Mailen naar: info@allesoverschoenen.nl kan natuurlijk ook.

Eigen ervaring of een hardloopschoen geschikt is om te wandelen

Wax creme wandelschoenen
Shop direct: Wax crème

Persoonlijk vind ik het allebei heel erg lekker om te doen. Wandelen en hardlopen. Wel heb ik zelf gevoelige knieën waardoor ik altijd moet opletten met de afstanden die ik hardloop of wandel. Daarnaast is voor mij demping en stevigheid dus ook erg van belang.

Ik ben van mening dat je het beste kunt hardlopen op hardloopschoenen en wandelen op wandelschoenen. Bij hardlopen spreekt het voor zich dat een hardloopschoen het meest prettige hiervoor is.

Bij het wandelen vind ik zelf de stevigheid een heel groot voordeel wat je niet hebt bij een hardloopschoen. Daarnaast zijn de wandelschoenen van een merk als Lowa wandelschoenen ook redelijk dempend. Mijn mening is dus dat een hardloopschoen niet geschikt is om te wandelen.

Wil je advies over het onderhoud van je wandelschoenen? Lees dan eens mijn andere blog: Wandelschoenen onderhouden, zo doe je dat!

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts