Hoge of lage wandelschoenen?

Twijfel je tussen hoge of lage wandelschoenen? In dit artikel vertel ik je alle voor- en nadelen van hoge of lage wandelschoenen.
Hoge of lage wandelschoenen

Wat is het verschil tussen Hoge en lage wandelschoenen?

Het grootste verschil tussen hoge en lage wandelschoenen is de stevigheid en de waterdichtheid van de wandelschoenen. 

Een hoge wandelschoen geeft meer stevigheid bij de enkels. Als we het hebben over de waterdichtheid, dan kan je zelfs bij een Gore-Tex gevoerde lage wandelschoen een ‘kleine’ kans op natte voeten houden. Bij een hoge wandelschoen kan dit niet. Dit komt omdat de regen bij een lage schoen via de benen in de schoenen terecht kan komen, wat bij een hoge wandelschoen niet mogelijk is. (de broek valt erover)

Waarom kiezen voor hoge wandelschoenen?

Een groot voordeel van hoge wandelschoenen is de stevigheid. Met name bij onverharde paden of berg achtige gebieden is extra stevigheid rondom de enkels prettig. Ook voor mensen die meer stevigheid nodig door bijvoorbeeld zwakke enkels, is een hogere wandelschoen een stuk fijner dan een lage wandelschoen. 

Waarom kiezen voor lage wandelschoenen?

Over het algemeen zijn lage wandelschoenen een stuk lichter in het gewicht. Ook zijn lage wandelschoenen flexibeler en geven meer vrijheid rond de enkels. Met name bij een voorwaartse beweging is dit prettig. 

Lage wandelschoenen worden daarom met name op vlakke ondergronden gebruikt. Dit is het grootste gedeelte van Nederland. 

Verschil tussen hoge of lage wandelschoenen

Voordelen van hoge en lage wandelschoenen

Hoge wandelschoenen

Lage wandelschoenen

 • Extra stevigheid rondom de enkel.
 • Minder kans op steentjes in de schoenen.
 • Bij regen blijven de sokken droger.
 • Stevige loopzool met extra profiel.

 

 • Licht qua gewicht.
 • Waterdicht vanaf de zijkant.
 • Flexibeler tijdens het wandelen.
 • Soepel tijdens de afwikkeling.
 • Meer casual look, waardoor je ze makkelijker dagelijks kunt dragen.

Nadelen van hoge en lage wandelschoenen

Hoge wandelschoenen

Lage wandelschoenen

 • Meer beklemmend bij de enkels.
 • Zwaarder qua gewicht.
 • Kunnen stugger aanvoelen.
 • Minder stevigheid rondom de enkels.
 • Regen kan van boven af toch de sokken nat maken.
 • Sneller kans op steentjes of zand in de schoenen.
 • Minder geschikt voor heuvel of berg achtige gebieden.

Wat is beter hoge of lage wandelschoenen?

Er is geen beter of slechter. Dit is afhankelijk van het soort wandeling dat je gaat maken en of je juist extra stevigheid nodig hebt of niet. 

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar hoge wandelschoenen omdat dit net wat meer stevigheid bied bij de enkels. Als ik op vlak terrein loop waar je die stevigheid minder nodig hebt, strik ik de veter één gaat lager. Zo creëer je net wat meer vrijheid bij de enkels. 

Wanneer hoge of lage wandelschoenen?

Hoge wandelschoenen zou ik met name tijdens lange afstand wandelingen dragen en in heuvel of berg achtige gebieden. Ook wanneer je veel bagage bij je hebt is het verstandig om hoge wandelschoenen te dragen. 

Lage wandelschoenen kan je het beste dragen bij vlakke ondergronden en als je niet al te veel bagage bij je hebt. Denk hierbij aan maximaal 10 kilo. Zelf vind ik het prettig om lage schoenen te dragen bij wat warmer weer omdat de schoenen wat lichter en soepeler qua gewicht zijn. Ook voor een stadswandeling is dit ideaal. 

Hoe lang gaan hoge of lage wandelschoenen mee?

De slijtage van je wandelschoenen is afhankelijk van heel wat factoren. In een eerder geschreven blog: ‘Hoe lang gaan wandelschoenen mee‘ vertel ik je alles over het slijten van je wandelschoenen.

De beste wandelschoen merken

Als je uiteindelijk de keuze gemaakt hebt om voor een hoge of lage wandelschoen te kiezen, dan is het belangrijk om te kijken naar het juiste wandelschoenen merk voor jouw voeten. Hier een overzicht van alle wandelschoen merken in Nederland. 

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts