Leren schoenen vs kunststof schoenen: voor en nadelen

Leren schoenen vs kunststof schoenen

Dat leren schoenen goed zijn voor je voeten is algemeen bekend. Maar veel mensen weten niet wat de voor- en nadelen precies zijn. In dit artikel vertel ik alles over leren schoenen, kunststof schoenen en wat de voor en nadelen hiervan zijn.

Wat zijn leren schoenen?

Als we het hebben over leren schoenen, dan hebben wij het over schoenen die voor een groot gedeelte van leer zijn gemaakt. Dit kan een sneaker zijn, maar natuurlijk ook een zomerse instapper of geklede heren schoen.

Het materiaal leer is de huid van een dier. Dit kan suéde zijn, nubuck of gladleer. Dit zijn de drie ‘nerflagen’ van de huid. Dit bepaalt hoe soepel het leer is, hoe het aanvoelt en eruit ziet.

Leren schoenen

Voordeel van leren schoenen

Zodra je naar een goede schoenenwinkel gaat, dan wordt er direct gezegd: ga voor leren schoenen. Dit komt omdat er heel wat voordelen van leren schoenen zijn. Voor jou de grootste voordelen van leren schoenen op een rij:

  • Leer is het meest ventilerende materiaal dat er is.
  • Het geeft de meeste ondersteuning en stevigheid.
  • Leer vormt naar de voeten.
  • Makkelijk te onderhouden.
  • Duurzaam product.

Nadeel van leren schoenen

Er zijn niet heel veel nadelen op te noemen over leren schoenen. Als ik toch een nadeel moet benoemen dan is het met name bij suéde of nubuck leren schoenen. Wanneer je een paar suéde of nubuck leren schoenen draagt, kan dit na een aantal maanden de kleur verliezen. De kleur wordt meestal wat lichter en faal. Dit moet je goed onderhouden om ze op kleur te houden.

Wat zijn kunststof schoenen?

Kunststof schoenen zijn schoenen die gemaakt zijn van synthetische materialen. In schoenenwinkels wordt dit benoemd als plastic schoenen. Kunststof schoenen zie je met name in de goedkopere schoenenwinkels en bij sportwinkels waar ook sneakers verkocht worden. De meest sportmerken gebruiken namelijk kunststof materialen.

Kunststof schoenen

Voordeel van kunststof schoenen

De prijs is het grootste voordeel van kunststof schoenen. Als je dit vergelijkt met leer, dan zijn kunststof schoenen een stuk goedkoper. Ook is de maakwijze vaak net wat eenvoudiger waardoor de prijs lager ligt.

Een ander voordeel is dat kunststof schoenen makkelijk schoon te maken zijn.

Nadeel van kunststof schoenen

Het gaat stinken en je krijgt er zweetvoeten in. Kunststof ventileert namelijk niet. Naast de ventilatie biedt een kunststof schoen ook bijna geen ondersteuning die juist belangrijk is voor de voeten.

Leren schoenen vs kunststof schoenen

Zoals ik net benoemde zijn er heel wat voor en nadelen als het gaat om leren schoenen of kunststof schoenen. In de tabel hieronder zet ik de materiaal- soorten lijnrecht tegen over elkaar: leren schoenen vs kunststof schoenen

Leren schoenenKunststof schoenen
VentilatieBeste ventilatieVentileert niet door
OndersteuningOptimale ondersteuningBeperkte ondersteuning
OnderhoudMakkelijk in onderhoudMakkelijk in onderhoud
PrijsGemiddeld tot hoogGoedkoop
Duurzaaméén jaar tot twee jaardrie maanden tot één jaar

Hoe ontstaan zweetvoeten?

Dit heeft te maken met het balans van vocht en warmte in de ruimte waar je voeten zich bevinden. Natuurlijk heeft het ook te maken met de ventilatie van de schoenen. Daarnaast kan dit bij iedereen anders zijn, de één zweet nou eenmaal sneller dan de ander.

Wat kun je doen tegen zweetvoeten?

Belangrijkste is om de oorzaak van zweetvoeten aan te pakken. Na wat onderzoek ben ik uitgekomen bij PediFris. Dit is een voetspray dat de zweetproductie van je voeten reguleert. De voeten zijn na gebruik van de spray een stuk droger, waardoor het zweten een stuk minder zal zijn. Omdat je het bij de bron weg haalt, heeft dit het meeste effect.

Total
1
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts