Alles over de levensduur van wandelschoenen

Bij het aankopen van wandelschoenen verwacht je dat je hier wel een tijdje mee kunt doen. Toch kan het zomaar zijn dat je wandelschoenen binnen een half jaar al op zijn. De levensduur van wandelschoenen is van heel wat factoren afhankelijk. In dit artikel vertel ik je hoe lang je met wandelschoenen kunt doen en hoe je de levensduur van wandelschoenen kunt vergroten.

Hoe lang gaan wandelschoenen mee?

Er wordt gezegd dat je met wandelschoenen 1000 tot 1500 kilometer kunt wandelen. Daarna zijn de wandelschoenen meestal versleten. Toch kan je dit niet zomaar aannemen. Het slijten van wandelschoenen is namelijk van heel wat factoren afhankelijk. De levensduur van wandelschoenen kan daarom enorm verschillen per persoon. Hieronder vertel ik je de factoren die de levensduur van wandelschoenen bepalen en hoe je dit kunt beïnvloeden.

Factoren waardoor wandelschoenen slijten

Wanneer je een paar wandelschoenen aankoopt, ben je van plan hier zo lang mogelijk mee te doen. Toch hoor je hele verschillende verhalen van mensen. De één loopt er een half jaartje op en de wandelschoenen zijn al helemaal versleten en de ander doet er wel drie jaar mee. Dit komt door de verschillende factoren die invloed hebben op het slijtproces van je wandelschoenen. Dit zijn de factoren:

 • Hoe vaak wandel je?
 • Welke afstanden wandel je?
 • Op wat voor ondergrond wandel je?
 • Gewicht van de persoon
 • Hoe wikkel je af tijdens het wandelen?
 • Onderhoud je je wandelschoenen regelmatig?

Levensduur wandelschoenen: Hoe kan je langer doen met je wandelschoenen

Zoals ik eerder aangaf is zijn er heel wat factoren die bepalend zijn van het slijten van je wandelschoenen. Om je wat beter te kunnen helpen met het vergroten van de levensduur van je wandelschoenen benoem ik alle factoren met de reden waarom dit een belangrijk aspect is en wat je hier tegen kunt doen.

 1. Hoe vaak wandel je? Net als wij, heeft een wandelschoen ook rust nodig. Tijd om te drogen en weer terug te vormen naar zijn eigen vorm. Wandel je iedere dag een aantal kilometer, dan heeft de wandelschoen te weinig tijd om te herstellen. Advies: Draag je wandelschoenen om de dag. Lukt dit niet? Wissel dan je wandelschoenen af met een ander paar wandelschoenen.
 2. Welke afstanden wandel je? Hier is niet zo zeer een advies over. Wel is duidelijk dat je bij langere afstanden je wandelschoenen eerder slijt, dan iemand die alleen korte afstanden loopt. Lange afstand wandelingen zijn intensiever en daardoor slijten wandelschoenen eerder.
 3. Op wat voor ondergrond wandel je? Asfalt en paden met veel keien en stenen slijten een stuk harder dan bospaden of zandpaden. Het is dus afhankelijk waar je loopt, hoe je wandelschoenen slijten. TIP: Standaard wegen lopen aan de zijkant wat af. Wissel de kant waar je op de weg loopt af en toe af. Hierdoor slijten je wandelschoenen rechter af en doe je langer met het profiel van je wandelschoenen.
 4. Gewicht van de persoon. Iemand die wat zwaarder is, slijt zijn wandelschoenen sneller dan een persoon die wat lichter is. Dit beïnvloed de levensduur van wandelschoenen.
 5. Hoe wikkel je af tijdens het wandelen? Het is bepalend hoe je voetstand is en hoe je daardoor afwikkelt. Sta je heel erg naar binnen, dan is de kans groter dat je de wandelschoenen snel schuin afslijt. Advies: Herken je dit? Probeer dan eens te wandelen met een correctie zool. Dit zooltje ondersteund je voeten en zet je voeten rechter.
 6. Onderhoud je je wandelschoenen regelmatig? Het onderhouden van je wandelschoenen is bepalend voor de levensduur van je wandelschoenen. Leer heeft verzorging en bescherming nodig. Door het leer te voeden blijft het soepel. Zo voorkom je dat het uitdroogt en kan scheuren.

  Spray je wandelschoenen iedere drie weken in met deze protector ter bescherming van water en vuil. Ook wanneer je wandelschoenen waterdicht zijn is dit belangrijk.

  Voed het leer met deze wax crème.

Is de levensduur van wandelschoenen altijd hetzelfde?

Nee. Er zit verschil tussen de verschillende zolen die gebruikt worden. Een vibram zool is de meest slijtvaste zool die gebruikt word bij wandelschoenen.

Conclusie!

Zelf loop ik regelmatig (één of twee keer per week) afstanden van 10 à 15 kilometer. Dit zou betekenen dat ik maximaal één jaar met mijn wandelschoenen zou kunnen doen. Toch doe ik meestal anderhalf tot twee jaar met mijn wandelschoenen. Dit komt mede omdat ik mijn wandelschoenen goed onderhoud en na een ruim half jaar laat repareren (indien al nodig). Met wandelschoenen reparatie bedoel ik de hakken vervangen. Doordat je op tijd je hakken laat vervangen, blijf je rechter lopen. Dit zorgt voor een langere levensduur van je wandelschoenen. Daarnaast is het duurzaam en een goedkope manier om langer met je wandelschoenen te kijken.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts