Wandelschoenen waterdicht maken

Het is verstandig om wandelschoenen die al waterdicht zijn, toch regelmatig te behandelen.
Wandelschoenen waterdicht maken

Bij het aankopen van wandelschoenen in een schoenenwinkel wordt je meestal geadviseerd. Hierbij word verteld dat de meeste wandelschoenen al waterdicht zijn. Dit is natuurlijk afhankelijk van het materiaal van je wandelschoenen. Toch is het belangrijk om elke wandelschoen waterdicht te maken. Nu zal je denken, ze zijn toch al waterdicht? In dit artikel licht ik toe waarom het belangrijk is om je wandelschoenen altijd te blijven behandelen.

Is elke wandelschoen waterdicht?

Nee. Niet elke wandelschoen is waterdicht. Tegenwoordig zijn wel de meeste wandelschoenen met Tex materialen gevoerd, waardoor de meeste wandelschoenen wel waterdicht zijn. Toch zijn er nog steeds wandelschoenen die geheel van leer zijn. Ook de voering. Dit zijn wandelschoenen die goed water afstotend zijn, maar niet 100% waterdicht zijn.

Roy: Lees ook ons artikel over schoenen waterdicht maken. Ook bij je dagelijkse schoenen is het verzorgen belangrijk!

Waarom Gore-Tex wandelschoenen waterdicht maken?

Een vraag die wij regelmatig krijgen. Waarom moet ik mijn Gore-Tex wandelschoenen behandelen om waterdicht te maken? Ze zijn toch al waterdicht?

Het klopt, Gore-Tex is een membraan dat ervoor zorgt dat je wandelschoenen waterdicht zijn. Toch is het belangrijk om je wandelschoenen regelmatig te behandelen met een speciale TEX spray om ze waterdicht te houden.

Door gebruik van je wandelschoenen komt er regelmatig vuil in het materiaal van je schoenen. Dit vuil kan ervoor zorgen dat het materiaal aangetast word, waardoor de waterdichtheid minder word. Het schoonhouden van je wandelschoenen is daarom ook erg belangrijk. En nee, het is niet verstandig om je wandelschoenen in de wasmachine te doen. Doe dit zorgvuldig volgens onderstaand stappenplan.

Wandelschoenen schoonmaken

Het onderhouden van je wandelschoenen is misschien wel het belangrijkste en het eenvoudigst. Maak je wandelschoenen eenvoudig schoon volgens de volgende stappen.

  1. Laat je wandelschoenen eerst goed drogen. (onder aan deze pagina staat hoe je dit het beste kunt doen)
  2. Pak een bakje met lauw water en een borstel
  3. Borstel je wandelschoen na iedere wandeling schoon. (indien je wandelschoenen vies geworden zijn)
  4. Spoel je borstel regelmatig om in het bakje met lauw water.

Hoe wandelschoenen waterdicht maken?

Wandelschoenen zijn er in verschillende materialen. Over het algemeen zijn wandelschoenen leer aan de buitenkant en leer aan de binnenkant of een TEX materiaal aan de binnenkant. Het is daarom belangrijk om onderhoudsproducten te gebruiken die voor verschillende materialen geschikt zijn. Gebruik hiervoor de speciale protector die ook voor TEX materiaal geschikt is. Dan zit je altijd goed!

Wandelschoenen onderhouden

Het onderhouden zorgt voor een langere levensduur van jouw wandelschoenen. Het is daarom belangrijk om dit zorgvuldig en op de juiste manier te doen.

Zoals ik eerder vertelde is het belangrijk om je wandelschoenen regelmatig schoon te borstelen. Daarnaast is het belangrijk om het materiaal van je wandelschoenen te behandelen om te voorkomen dat dit kan uitdrogen. De meeste wandelschoenen zijn aan de buitenkant van leer gemaakt. Hieronder vertel ik wat voor onderhoudsmiddel je kunt gebruiken.

  • Gebruik voor het buitenmateriaal van je wandelschoenen (het leren gedeelte) een wax crème. Smeer hiermee het hele leren gedeelte in en de zijkanten van je wandelschoenen. Doe dit eens in de twee maanden. Zo voorkom je uitdroging en zorg je ervoor dat het leer niet kan gaan scheuren. Bij kleine scheurtjes zijn je wandelschoenen niet meer waterdicht.
  • Vervolgens spray je de wandelschoenen in zoals op het filmpje hierboven. Dit kan je doen met de speciale protector die voor alle materialen geschikt is.

Droog je wandelschoenen zorgvuldig

Regelmatig krijgen wij vragen over het drogen van wandelschoenen. Eerder vertelde ik al dat het niet verstandig is om wandelschoenen in de wasmachine te doen. Het is ook niet verstandig om je wandelschoenen bij een verwarming neer te zetten. Dit zijn allemaal manieren waarbij het materiaal te snel droogt en direct kan uitdrogen.

Droog je wandelschoenen met de Shoefresh. Shoefresh is een klein apparaatje waar je je wandelschoenen op kunt zetten. De Shoefresh reinigt je wandelschoenen aan de binnenkant, maar droogt ook.

Wil je dit niet? Vul dan je wandelschoenen met oude kranten en laat dit rustig aan drogen.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts