Nike Vaporfly vs Asics Metaspeed

Wat is het grootste verschil tussen de Nike Vaporfly en de Asics Metaspeed?
nike vaporfly vs metaspeed gewicht
© Allesoverschoenen.nl

In de wereld van hardloopschoenen is er ontzettend veel keuze. Als ik echter kijk naar het aanbod van goede wedstrijdschoenen – zogeheten racers – is het aanbod gering. Er zijn dan ook veel modellen die op het eerste gezicht hetzelfde lijken op het gebied van eigenschappen. Zo zijn ze voorzien van een carbonplaat, hebben ze vaak een enorme schuimzool en zijn ze gemaakt van lichtgewicht materiaal.

Twee modellen die erg veel op elkaar lijken zijn de Nike Vaporfly en de nieuwe Asics Metaspeed. Twijfel je tussen deze twee racers? Dat is niet heel gek, gezien ze echt veel gelijkenissen vertonen. In deze blog zet ik ze naast elkaar en probeer ik jou te helpen bij het kiezen tussen deze twee hardloopwedstrijdschoenen.

Zool Nike Vaporfly vs Asics Metaspeed: beiden voorzien van carbonplaat

Een van de belangrijkste onderdelen van hardloopschoenen is natuurlijk de zool. Hoe is het gesteld met de demping, de stabiliteit en het energierendement? Als we kijken naar de zolen van beiden racers, hebben zowel de Vaporfly als de Metaspeed een carbonplaat in de zool verwerkt. Een carbonplaat – ook wel een koolstofvezelplaat – zorgt ervoor dat je als het ware teruggeveerd wordt waarna je op de grond terecht komt.

De Asics Metaspeed heeft een tussenzool die gemaakt is van ‘Flytefoam Blast Turbo’, de nieuwste superschuimzool van Asics. Deze zool is gebaseerd op nylon. De tussenzool van de Nike Vaporfly is gemaakt van ZoomX. Deze zijn niet op nylon maar het zogeheten Pebax gebasseerd.

asics metaspeed vs nike vaporfly zool
Beiden hardloopschoenen hebben een dempende zool, voorzien van een carbonplaat © Allesoverschoenen.nl

Beiden zolen bieden erg veel demping, maar hebben ook – dankzij de carbonplaat – een hele goede energieteruggave. Als ik beiden zolen voel, moet ik wel zeggen dat de zool van de Nike Vaporfly zachter aanvoelt. Deze kan ik makkelijk indrukken.

Nike Vaporfly

Merk: Nike
Materiaal buitenkant: Textiel

‘Rocker zool’ alleen bij Asics Metaspeed

Nog even terugkomend op de carbonplaat. Daar is namelijk op het gebied van de ligging wel een verschil op te merken. Zowel de Nike Vaporfly als de Asics Metaspeed hebben over de gehele zool een carbonplaat ingebed in de tussenzolen. Beiden carbonplaten buigen omhoog af aan de voorzijde van de schoen.

Echter is er bij de Asics Metaspeed sprake van een andere vorm: deze is namelijk aan de voorkant afgerond. Hiermee functioneert de Metaspeed als een ‘rocker’, wat interessant kan zijn bij energiebesparing bij langere afstanden. De Nike Vaporfly geeft meer een voorwaartse kracht bij elke afzet.

Asics Metaspeed

Merk: Asics
Materiaal buitenkant: Textiel

Nike Vaporfly vs Asics Metaspeed: bovenwerk

Als we kijken naar het bovenwerk komt het materiaal om de hoek kijken. De Asics Metaspeed is gemaakt van mesh: een dun en daarmee lichtgewicht materiaal. Perfect om extra gewicht te besparen dus. Daarnaast is het ook ademend materiaal. Kijken we naar de tong (lip) dan is deze eveneens erg dun.

nike vaporfly vs asics metaspeed
Ze zijn allebei gemaakt van lichtgewicht materiaal. © Allesoverschoenen.nl

Het bovenwerk van Nike voelt meer aan als plastic, maar ook hier is sprake van ademend lichtgewicht mesh. Het is speciaal ontworpen voor deze racer. Ook hier is de lip erg dun.

Een groot verschil is dat de veters bij de Nike Vaporfly aan de zijkant geplaatst zijn, terwijl dit bij de Asics Metaspeed gewoon aan de bovenzijde is.

Pasvorm: Nike Vaporfly voor smalle voeten

Inzoomend op de pasvorm, dan is er ook een verschil. Bij de Nike Vaporfly is er sprake van een smaller middenvoet dan bij de Metaspeed. Heb je een smalle voet? Ga dan voor de Nike Vaporfly. Een bredere voet? Dan is de Asics Metaspeed een betere keuze.

Gewicht Nike Vaporfly vs Asics Metaspeed: welke is het lichtst?

Beide schoenen zijn lichtgewicht schoenen. En dat is natuurlijk ook écht wel een must bij een hardloopwedstrijd. Zowel de Asics Metaspeed als de Nike Vaporfly zijn gemaakt van lichtgewicht materiaal, zoals ik net vertelde, maar toch is er een verschil in het gewicht.

De Nike Vaporfly is met een gewicht van 0,189 kilogram (6,7 oz) ietsjes lichter dan de Asics Metaspeed die 0.201 kilogram (7,3 oz) weegt.

nike vaporfly vs metaspeed gewicht
© Allesoverschoenen.nl

Conclusie Nike Vaporfly vs Asics Metaspeed: welke is het best?

De hamvraag van dit artikel is natuurlijk welke nu het beste is: de Nike Vaporfly óf toch de nieuwere Asics Metaspeed. Dat ligt dus helemaal aan jouw loopstijl, jouw voeten en wat voor wedstrijden je gaat lopen.

Ga jij een lange afstand lopen, maar wil je energie besparen? Dan is de Asics Metaspeed vanwege zijn rocker-zool een betere keuze. De Nike Vaporfly geeft meer een teen-off. Maar, laten we voorop stellen dat beiden schoenen geschikt zijn voor wedstrijden en dat ze beiden voorzien zijn van een carbonplaat.

Heb jij een wat bredere voet? Dan is waarschijnlijk de Asics Metaspeed een betere keuze, gezien de middenvoet bij de Nike Vaporfly een stuk smaller is.Op het gebied van gewicht is het verschil nihil: beiden zijn gemaakt van ademend, lichtgewicht materiaal. En ook op het gebied van prijs is er bijna geen verschil. Voor beiden schoenen ben je zo’n 250 kwijt.

Eén ding is in ieder geval duidelijk geworden in dit artikel. Met de komst van de Metaspeed heeft Asics een heel mooi antwoord op de Nike Vaporfly gegeven. Ik ben dan ook benieuwd of het beeld van de schoenen van de gemiddelde marathon wat meer zal veranderen richting Asics. Hoewel Nike dat nu veelal lijkt te domineren, is één ding zeker: het zal vooralsnog een felgroen/geel spektakel blijven.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts