Pijn onder de bal van je voet? Advies en tips

Voetklachten? Pijn onder de bal van je voeten kan erg vervelend zijn. In deze blog geef ik je advies en vertel ik je alles over deze klacht.

Heb je voetklachten? En een zeurende pijn onder de bal van je voeten? Dan noemen wij dat metatarsalgie. Dit is een ander woord voor middenvoetsbeentjes. In deze schoenenblog ga ik je alles vertellen over deze voetklacht en wat je hier het beste mee kunt doen.

Wat is metatarsalgie?

Pijn onder bal van voetenZoals ik je net vertelde is dit een ander woord voor middenvoetsbeentjes. Iedere voet heeft vijf middenvoetsbeentjes. Als je pijn onder de bal van je voet hebt, dan komt dit meestal voor in één of meer van de middenvoetsbeentjes. Meestal in de tweede, derde of vierde teen. Dit voelt als een zeurende pijn die met name opspeelt als de spieren nog koud zijn. Als je wakker word of een tijdje hebt gezeten.

Ook kan het opspelen als je juist een flinke wandeling hebt gemaakt. In dit geval is er sprake van overbelasting waardoor je de pijn meer gaat voelen.

Als er sprake is van overbelasting, gaat vaak de pijn vanzelf weg. Dit blijft wel gevoelig, waardoor de pijn snel terug kan keren. Blijf hier dus wel rekening mee houden. 

Hoe ontstaat pijn onder de bal van je voet?

Pijn onder bal voet: Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Dit zijn ze:

 • Het dragen van verkeerde schoenen: Het dragen van verkeerde schoenen kan ervoor zorgen dat er een belasting komt onder de voeten. Denk hierbij aan hoge hakken. Bij het lopen op hoge hakken, wordt de voorvoet extra belast.
 • Overbelasting: Bij een flinke wandeling of intensief sporten kan er een overbelasting ontstaan. Wat je ook gaat doen, bouw het altijd goed op om klachten te voorkomen.
 • Overgewicht: Door overgewicht komt er extra druk op de voeten te staan. Dit kan voor pijn onder de bal van je voeten zorgen. Ook kunnen andere voetklachten zoals hielspoor opspelen.
 • Het voettype: Een holle voet is over het algemeen meer gespannen en heeft meer druk aan de voorvoet. Als je een hol voet hebt, is de kans dan ook groter dat je pijn onder de bal van je voet voelt.
 • Doorgezakte voorvoet: Bij een doorgezakte voorvoet is de kans groter op voetklachten zoals pijn onder bal van de voet.
 • De afwikkeling: Als je niet goed afwikkelt kan het zijn dat je hierdoor meer belasting creëert onder de voet. Zorg daarom altijd dat je de juiste schoenen draagt om dit te verbeteren.

Dit kun je doen tegen pijn onder bal van voeten

Comfort inlegzool voor pijn onder bal van voeten
Shop direct: Comfort inlegzool

Belangrijk is om eerst de oorzaak na te gaan, waardoor de pijn onder de bal van de voeten is ontstaan. In veel gevallen gaat dit vanzelf over maar keert het ook gemakkelijk terug. Om dit te laten onderzoeken kun je het beste naar een podotherapeut gaan voor een controle.

Vaak gaat deze klacht gepaard met verkeerde schoenen. Koop daarom altijd goede stevige schoenen. Straks vertel ik je meer, waar een goede schoen aan moet voldoen om deze klacht zo snel mogelijk te verminderen of zelfs te verhelpen.

Een ander hulpmiddel kan een steunzool zijn. Wil je dit liever nog niet? Dan is het ook mogelijk om de pijn te verlichten met een ‘standaard’ podotherapeutische inlegzool. Hiermee wordt de voet ondersteund en daardoor wordt de pijn verlicht. De voet komt meer tot rust waardoor de pijn langzaam zal verdwijnen.

Goede schoenen voor pijn onder bal voet

Xsensible next generation schoenen voor pijn onder bal van voet
Bekijk aanbod: Xsensible stretchwalker schoenen

Een goede schoen bied de juiste stevigheid dat nodig is. Dit zijn de kenmerken waar een goede schoen aan moet voldoen.

 • Hielversteviging: Een goede schoen moet een hielversteviging hebben. De hielversteviging zorgt ervoor dat de voeten recht blijven staan. Dit is het harde gedeelte achter in de schoen. Meestal is dit gemaakt van kunststof.
 • Ondersteuning: De juiste ondersteuning is erg belangrijk. Een goede schoen heeft een lichte verhoging in de holte van de voeten. Dit is de ondersteuning dat nodig is. Doormiddel van een inlegzool kan je dit zelf nog verbeteren.
 • Leer: Leren schoenen geven altijd meer stevigheid dan een ander materiaal. Met name gladleer. Zo krijg je ook steun van de bovenkant van de schoenen.
 • Goede afwikkeling: Zeker bij voorvoetklachten zoals pijn onder de bal van je voet, is het belangrijk om de voorvoet zo veel als mogelijk te ontlasten. Er zijn schoenen die werken met een afwikkelplaat. Een afwikkelplaat haalt de gehele druk bij de voorvoet weg. In een eerder geschreven blog: Xsensible stretchwalker schoenen vertel ik hier alles over.
 • Geen platte schoenen: Een te platte schoen, noemen wij een nul- lijn. Een goede schoen heeft een lichte hakverhoging om zo makkelijk de afwikkeling te kunnen maken. Dit kan 0.5 centimeter zijn tot maximaal 4 centimeter.

Pijn onder bal voet is vervelend, ik hoop dat je met onze tips een stukje wijzer bent geworden en vooral minder last hebt. Heb je zelf een tip dat kan helpen bij pijn onder de bal van je voet? Laat het ons dan gerust weten!

Total
0
Shares
2 comments
 1. Ik heb al een tijdje last van voet pijn, en stevigere schoenen zijn onderweg, maar ik ga ook mijn voorvoetklachten laten behandelen volgende week. Hopelijk kan ik dan snel weer gaan hardlopen, ik mis het heel erg. Eerst ging ik een paar keer per week hardlopen en nu kan dat niet, dus ik vind het heel vervelend.

  1. Hi Anne,

   Wat vervelend! Voorvoetklachten en hardlopen gaat vaak niet samen.
   Het merk Xsensible zou een mooi alternatief zijn om de voorvoetklachten te minimaliseren.

   Mocht je hier meer uitleg over willen, kan dat natuurlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts