Wanneer zijn schoenen te groot? Tips en advies

Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om je schoenen die net wat te groot zijn, iets te verkleinen. Je leest de beste tips bij Allesoverschoenen.nl
Wanneer zijn schoenen te groot

Het dragen van de juiste schoenmaat is essentieel voor jouw comfort. Zodra je op te kleine of juist te grote schoenen loopt, verlies je de stevigheid en comfort van de schoenen. De verhogingen (ondersteuningen) die in de schoenen zitten, komen op de verkeerde plek te zitten, waardoor die problemen kan opleveren. Bij te kleine schoenen kunnen er natuurlijk nog veel meer voetklachten opspelen. In dit artikel vertel ik je welke voetproblemen komen door te kleine of te grote schoenen en leg ik je uit wanneer je schoenen te groot zijn. Na het lezen van dit artikel weet ik zeker dat je de vraag niet meer hoeft te stellen ‘wanneer zijn schoenen te groot?’

Wanneer zijn schoenen te klein?

Bij kinderen adviseren wij minimaal één tot anderhalve centimeter aan ruimte bij de tenen vrij te houden. Dit komt omdat kinderen spelen, rennen en nog groeien. Hierdoor is het belangrijk om genoeg ruimte bij de tenen vrij te houden.

Bij volwassenen ligt dit net wat anders. Wij adviseren om een halve centimeter tot één centimeter aan ruimte vrij te houden. Ondanks dat de voeten niet meer groeien, willen we toch nog wat ruimte vrij houden. Dit heeft te maken met het opzetten van de voeten en omdat je bij het afwikkelen van je voet, net wat meer ruimte nodig hebt dan wanneer je stil staat. Heeft jouw schoen niet de ruimte die ik net benoemde? Dan zijn jouw schoenen te klein.

Wanneer je met je tenen bij de voorkant zit zoals op de afbeelding te zien is, dan zijn je schoenen te klein.

Te kleine schoenen en voetklachten

Helaas komen veel voetklachten doordat mensen niet de juiste schoenmaat draagt. Schoenen die te klein, te groot, te smal of juist te breed zijn zorgen voor veel voetklachten. De meest voorkomende voetklachten bij te kleine schoenen zijn:

Wanneer zijn schoenen te groot?

Als je meer ruimte in de schoen overhoud dan wenselijk is. Dan zijn jouw schoenen te groot. Eerder vertelde ik dat kinderen één tot anderhalve centimeter aan lege ruimte bij de teen nodig heeft en volwassenen een halve centimeter tot centimeter. Heb je meer ruimte over in je schoenen, dan zijn ze te groot. In veel gevallen zie je bij te grote schoenen bij de hiel een lege ruimte zitten zoals op de afbeelding hieronder.

Op de foto is te zien dat er veel ruimte achter in de schoen zit. Deze schoenen zijn duidelijk te groot.

Krijg je voetklachten bij te grote schoenen?

Je kunt beter op te grote schoenen lopen, dan op te kleine. Maar toch is ook dit niet goed. Wanneer je op te grote schoenen loopt, zitten de ondersteuningen niet op de juiste plek onder je voet. Hierdoor krijgt je voet een ondersteuning waar dit niet wenselijk is. Daarnaast is de kans op glippen uit je schoen erg groot. Hierdoor is de kans op blaren groot. Voor de rest krijg je geen voetklachten bij te grote schoenen.

De beste tips wanneer schoenen te groot zijn

Je was zo blij met je nieuw gekochte paar schoenen, maar nu blijken ze te groot te zijn. Gelukkig zijn er een aantal tips die je kan helpen met het verkleinen van je schoenen. Dit zijn de beste tips wanneer schoenen te groot zijn:

#01 Gebruik een voorvoet zool

Het klinkt gek, maar wanneer je aan de voorkant een klein voorvoet zooltje legt (liefst onder de huidige zool die er in zit) zorg je dat de schoenen bij de hiel strakker gaat zitten. Dit is meestal de meest effectieve manier om je schoenen net wat kleiner te laten aanvoelen. Deze tip is ook goed te gebruiken voor mensen met smalle voeten.

#02 Hielstrip voor te grote schoenen

Je kent ze vast wel, een klein plakkertje dat je aan de achterkant van je schoenen kunt plakken. Dit wordt veel bij pumps gebruikt. Natuurlijk is dit ook goed te gebruiken bij schoenen die net te groot zijn.

Je noemt deze plakkertjes: een hielstrip (anti-slip hiel).

#03 Extra hielvoering

Dit is misschien wel de meest grote ingreep, maar wel effectief. Een schoenmaker kan gemakkelijk een nieuwe hielvoering plaatsen. Dit wordt meestal met leer bekleed en gedaan wanneer je andere hielvoering stuk is. Dit kan ook de oplossing zijn wanneer schoenen te groot zijn. Vraag aan de schoenmaker of hij een extra dikke hielvoering over de huidige wilt plaatsen op zo je ruimte aan de achterkant van je schoenen te verkleinen.

#04 Draag dikke sokken

Hebben alle tips niet gewerkt? Dan is er nog maar één oplossing. Draag dikke sokken of twee sokken over elkaar heen. Zo zorg je dat je schoenen net wat strakker komen te zitten.

Zo voorkom je schoenen die te groot zijn

Bij het kopen van schoenen kan je voorkomen dat je te grote schoenen koopt. Hier een aantal tips op een rij:

#01 Let op de lengte maat van de schoenen

Het begint natuurlijk met de lengte maat. Welke schoenmaat ga je kopen. Wanneer je jouw voeten opmeet kan je de schoenmaat bepalen die je moet kopen. Let op: meet altijd allebei je voeten op. Het kan namelijk zijn dat één van je voeten net wat groter is dan de ander. Bij de meeste mensen is de linkervoet net een fractie groter dan de rechtervoet.

Per merk is het verschillend hoe een schoen uitvalt qua maat, kijk daarom goed naar het maattabel van het schoenenmerk dat jij wilt kopen.

Wanneer ik sta, zit mijn teen aan het einde van mijn vinger. Dit is de goede schoenmaat. Ik heb een centimeter aan lege ruimte over aan de voorkant van mijn voeten in de schoenen.

#02 Let op de breedte maat van de schoenen

Heel wat schoenen werken met verschillende breedte maten. Bij goede schoenmerken wordt dit aangeduid door een letter op de doos en in de schoenen. Zorg de je nieuwe schoenen goed aansluiten in de breedte en dat er geen loze ruimte aanwezig is. Natuurlijk moeten de schoenen niet knellen of irriteren.

#03 Let op de hiel

In goede schoenen zit altijd een hielversteviging. Dit zorgt er voor dat de voeten recht blijven staan en dat je niet letterlijk naast je schoenen gaat lopen. Bij het kopen van nieuwe schoenen moet je goed opletten dat de hiel goed aansluit. Hier mag geen loze ruimte zitten aan de achterkant of zijkant.

#04 Sta op de binnenzool

Een extra controle kan nooit kwaad. Heb je op alles gelet, dan kan je altijd nog de binnenzool uit de schoenen halen en daar op gaan staan. Als je bij je grootste teen een halve tot hele centimeter aan ruimte overhoud dan is de maat goed. Zoals op de foto te zien is mijn linkervoet net een fractie groter dan mijn rechtervoet. Ga in dit geval altijd uit van je grootste voet.

Dit is de juiste schoenmaat en een goede controle om te voorkomen dat je te grote schoenen koopt.
Total
0
Shares
1 comment
  1. Goed om te weten waar ik op moet letten bij het kopen van een paar schoenen. In het verleden heb ik vaak schoenen gekocht die te strak zaten. Nu ik steunzolen heb is het belangrijk dat de schoenen hier ook geschikt voor zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts

Durea schoenen SALE

Wil jij op goede schoenen lopen, maar zijn ze net boven budget? Ik vertel je alles over het kopen van Durea schoenen in de sale!
Lees meer