Leren schoenen onderhouden doe je zo!

Leren schoenen onderhouden is ontzettend belangrijk. Lees mijn gouden tips voor het perfecte onderhoud voor leren schoenen!
leren schoenen onderhouden

Onlangs kreeg ik de vraag hoe je het best leren schoenen kunt onderhouden. Omdat dit een vraag is die geregeld terug komt hebben wij besloten om hier eens wat dieper op in te gaan. In deze blog lees je alles over het onderhouden van jouw schoenen. Het onderhouden van jouw schoenen zorgt er niet alleen voor dat je er goed bij loopt, maar ook nog eens dat je een stuk minder snel nieuwe schoenen hoeft te kopen. Benieuwd hoe je leren schoenen kunt onderhouden? Lees dan hieronder verder!

Leren schoenen onderhouden

Eerst ga ik je alles vertellen over de leersoorten die er zijn. Ieder leersoort heeft namelijk een andere behandeling nodig. Het is daarom belangrijk om hier naar te kijken, zodat je precies weet welke behandeling goed is voor de schoenen die je wilt opknappen. Dit zijn de leer soorten:

 • Suede schoenen
 • Nubuck schoenen
 • Glad leren schoenen

Dit zijn de drie leersoorten die er zijn. Het zijn de nerflagen die bepalen wat voor soort leer het is. Hoe dichter bij de huid, hoe dunner het leer word. Voor elk leersoort kun je ander onderhoud gebruiken. Ik zal ze apart toelichten! 

Suede schoenen onderhouden

Shop direct: suéde borstel

Het is belangrijk om leren schoenen in te spuiten met een combinatie spray. Dit zorgt ervoor dat de leren schoenen wind en waterdicht zijn. Dit is overigens tijdelijk, dus blijf dit geregeld herhalen. Meestal is het belangrijk om dit elke 3 weken te herhalen, bij dagelijks gebruik van jouw leren schoenen. Wanneer er vlekken op de suède schoenen zit, kun je dit het best eraf borstelen. Op de borstel zit een zachte en harde kant om zo elke vlek eruit te krijgen. Wanneer je dit allebei doet, kun je ook nog het leer voeden. Dit kun je het beste doen met een kleurhersteller. Dit is een voedende spray om het leer te onderhouden. Wanneer je dit niet geregeld doet, kan op den duur de suède schoen vaal van kleur worden. 

Lees in de blog: suède schoenen onderhouden hoe doe ik dat, nog meer over het onderhouden van suède schoenen. 

Nubuck schoenen onderhouden

Het onderhouden van Nubuck leren schoenen is redelijk het zelfde als het onderhouden van suède schoenen. Het inspuiten en het borstelen van de schoenen werkt allemaal exact het zelfde. Wel is het mogelijk bij een nubuck schoen om de schoenen ook te poetsen. Dit is niet mogelijk bij suède schoenen. Let er wel op: wanneer je nubuck schoenen poetst, worden ze gladder qua materiaal. Je krijgt dan het effect van een glad leren schoen. Dit word over het algemeen alleen gedaan, wanneer de schoenen er niet meer mooi uit zien en op deze manier toch nog even mee kunnen. 

Shop direct: Collonil spray

Leren schoenen onderhouden

Het meest makkelijk qua onderhoud blijft toch wel de glad leren schoenen. Ook bij de glad leren schoenen is het belangrijk om ze een bescherm laag te geven. Dit doe je net als bij de andere leersoorten met een anti-rain spray. Dit verzorgt en beschermt de schoenen tegen water en vuil. Mochten de leren schoenen kale plekken krijgen, kun je dit gemakkelijk poetsen. Dit kun je in eerste instantie met kleurloze schoenpoets doen en vervolgens als het niet meer dekkend is, met de juiste kleur van de schoenen.

Zo kun je leren schoenen onderhouden

De meeste mensen die het hebben over het onderhouden van leren schoenen, hebben het over glad- leren schoenen. Hierboven heb ik in het kort benoemd wat nodig is. Ik ga je nu vertellen hoe je dit het beste kunt doen, stap voor stap. 

 1. Haal de veters uit de leren schoenen
 2. Maak de schoenen goed schoon met een borstel of doekje. Gebruik hiervoor een cleaner
 3. Haal het laatste schuim van de schoenen af zodat de schoenen droog zijn.
 4. Je kunt nu de leren schoenen poetsen met de juiste kleur. Doe dit met een insmeer borstel.
 5. Zodra de schoenen gepoetst zijn, laat je dit heel even intrekken. Na een paar minuten kun je de poets uitpoetsen met uitsmeer borstel
 6. Laat de poets even goed in het leer trekken en opdrogen. 
 7. Spray de schoenen nu in met een protector. Dit zorgt ervoor dat de schoenen vuil en water afstotend zijn. Het inspuiten van je schoenen moet je iedere drie weken herhalen. 
 8. Je kunt de veters weer in de schoenen doen en er lekker op lopen! 

Voordelen van leren schoenen onderhouden

Het onderhoud van je schoenen bepaald voor een groot gedeelte de levensduur van je schoenen. Met een klein beetje onderhoud, kun je al een stuk langer genieten van jouw favorieten leren schoenen. Omdat het leer gevoed wordt, blijft het leer ook een stuk soepeler. Dit zorgt direct voor meer draagcomfort. 

Naast het feit dat je schoenen langer mee gaan en lekkerder gaan zitten, zien ze er natuurlijk ook simpelweg een stuk beter uit! Leren schoenen onderhouden is daarom erg belangrijk. 

Wandelschoenen onderhouden

Bama Wax cream
Shop direct: Waxe cream

Het onderhouden van je schoenen is erg belangrijk. Ook bij goede wandelschoenen is dit uiteraard een pre. Wel is het onderhouden van je wandelschoen net een beetje anders dan bij je dagelijkse schoenen. Het beste kun je een wandelschoen die aan de buitenzijde van leer is (wat voor nubuck of gladleer) insmeren met een wax crème. Dit zorgt ervoor dat het leer vettig blijft en daardoor niet uitdroogt. Of je nou hoge wandelschoenen of lage wandelschoenen draagt, dat maakt niet uit. 

Naast het bovenwerk, kun je ook het onderwerk van een wandelschoen vernieuwen. Als je merkt dat je hakken of hele zolen aan het verslijten zijn, ga dan op tijd naar de schoenmaker. Het onderhouden van je wandelschoenen zorgt voor een langere levensduur van jouw wandelschoenen. Ben je benieuwd hoe lang wandelschoenen mee gaan? Lees dat hier!

 

 

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
sandalen met voetbed

Goede sandalen met voetbed

Opzoek naar een goede sandaal met voetbed? Dan zit je hier goed! Na het lezen van dit artikel weet je alles over goede sandalen met voetbed!
Lees meer