Schoenen garantie: wel of geen garantie?

Schoenen garantie

Er is niets vervelender dan dat je geliefde paar schoenen kapot gaat. Maar valt dit onder garantie? Krijg je een nieuw paar schoenen op gestuurd? Hoe werkt het eigenlijk? En is er een wettelijke garantie bij schoenen?

In dit artikel vertel ik je alles over schoenen garantie.

Hoe is de wettelijke garantie voor schoenen

Op rijksoverheid.nl onder het kopje ‘bescherming van consumenten’ staat dat er geen officiële wetgeving is over de garantie van schoenen. Wanneer een kapotte schoen onder garantie valt of dat er een wettelijke schoenen garantietermijn is. Dit kan dus per schoenenmerk of schoenenwinkel verschillen.

Hoe weet ik of mijn kapotte schoenen onder garantie vallen?

Omdat er wettelijk niets is vastgesteld betreft schoenen garantie is het lastig te zeggen wanneer je kapotte schoenen onder garantie vallen. Wel zijn er richtlijnen waar de meeste partijen zich aan houden. Een schoenenwinkel of schoenenmerk wilt natuurlijk niets liever dan een tevreden klant. Vraag bij het schoenenmerk of schoenenwinkel waar je je schoenen gekocht hebt, hoe de schoenen garantie is.

Hoe lang garantie schoenen?

Dit is afhankelijk van de schoenen die je gekocht hebt. Je kunt natuurlijk niet verwachten dat een paar schoenen van €19.95 net zo lang mee gaat als schoenen van ruim €200,- euro. Over het algemeen gaan goedkopere schoenen drie tot zes maanden mee en schoenen die hoger in prijs liggen ongeveer één tot twee jaar. Het blijft afhankelijk hoeveel je de schoenen draagt en wat je er allemaal mee doet.

Wanneer je schoenen in deze periode kapot gaan, wordt er naar de betreffende klacht gekeken om te beoordelen of dit nog wel of geen garantie is.

Schoenen garantie: wat mag niet gebeuren met je schoenen

Belangrijk om te weten is wat wel kan gebeuren en wat juist niet mag gebeuren met je schoenen. Kortom: wat normaal gesproken wel onder de garantie van schoenen valt. Hieronder een aantal veel voorkomende problemen van schoenen die meestal wel onder schoenen garantie valt.

  • Loopzool scheurt. Wanneer je loopzool scheurt, is dit bijna altijd een geldige klacht die onder de schoenen garantie valt. Tenzij je schoenen al een aantal jaar oud zijn.
  • Scheur in leer schoenen. Het is afhankelijk waar de scheur in het leer ontstaat en of je de schoenen wel onderhouden hebt. Maar het kan een zwak plekje in het leer zijn dat meestal bij de loopvouw dan gaat scheuren.
  • Stiksel laat los. Bij het ‘normaal’ dragen van je schoenen, mag het stiksel van je schoenen niet binnen een aantal maanden los laten. Is dit wel aan de hand, dan word die gerepareerd of hersteld.

Wat valt er niet onder de garantie van schoenen

Het is natuurlijk belangrijk om te weten wat wel onder de garantie van je schoenen valt, maar ook wat niet. Er zijn een aantal belangrijk punten die ten alle tijden niet onder de garantie vallen van je schoenen. Dit zijn ze:

  • Rits kapot. Zit er een rits in je schoenen en is die kapot? Helaas. Dit valt vrijwel nooit onder de garantie. Dit komt omdat er van alles mee kan gebeuren. Er kan zand in komen, je kan te hard trekken etc.
  • Slijtage. Ook al mag je verwachten dat je met een paar schoenen bijvoorbeeld één jaar doet, slijtage is bij iedereen anders. Dit kan aan de ondergrond liggen waar je op loopt, hoe vaak je de schoenen draagt, wat je gewicht is en ook hoe je afwikkeling is. Dit is allemaal per persoon verschillend.
  • Hielvoering kapot. Met name bij sportschoenen en sneakers komt dit regelmatig voor. Helaas, ook geen geldige klacht dit onder de garantie valt. Een hielvoering kan door verschillende oorzaken kapot gaan. Door wrijving in je schoenen, het niet goed uit en aantrekken van je schoenen etc.

Conclusie!

Omdat het niet wettelijk is vastgesteld blijft het de vraag wat de betreffende partij waar jij je schoenen hebt gekocht doet met de klacht die jij hebt over je schoenen. Mijn advies is dan ook bij twijfel over je klacht altijd de des betreffende partij te raadplegen en dit te vertellen. Jij wilt tenslotte een fijn gevoel over houden aan je schoenen en de partij waar jij je schoenen koopt een tevreden klant!

Total
1
Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts