Nike schoenen schoonmaken doe je zo!

Je wilt de show stelen met jouw favoriete Nike Airmax schoenen? Logisch! Ik vertel je alles over het schoonmaken van jouw Nike schoenen.
Nike schoenen schoonmaken

Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een paar gave Nike sneakers in de kast staan. Maar het schoonmaken van jouw favoriete paar Nike schoenen kan best lastig zijn. Het is heel erg afhankelijk van wel materiaal de schoenen gemaakt zijn. In de schoenenblog: Nike schoenen schoonmaken doe je zo! vertel ik je stapsgewijs hoe je het beste jouw sneakers kunt schoonmaken.

Dit is wat je nodig hebt!

 • Nike schoenen schoonmaken onderhoudsproductenTandenborstel
 • Insmeerborstel
 • Uitsmeerborstel
 • Schoenpoets
 • SuĆ©de/nubuck flacon
 • Fijn schuurpapiertje
 • Schoonmaakmiddel
 • Protector (anti-rain)

Nike schoenen en materialen

We beginnen met de verschillende materialen die te vinden zijn op de sneakers die Nike brengt. Er zijn drie leersoorten.

 • Glad leer
 • SuĆ©de leer
 • Nubuck leer

Alle drie de leersoorten kom je geregeld tegen op de schoenen die Nike in de collectie heeft. Alle drie hebben ze wel een andere behandeling nodig. In een eerder geschreven blog vertel ik je exact alles over het onderhouden van suĆØde schoenen. Ook over glad leren schoenen onderhouden heb ik al eerder een blog geschreven.

Klik op de linkjes om naar de blogs te gaan om hier alles over te lezen. Ook hieronder zal ik het nog eens toelichten.

Glad leren Nike schoenen schoonmaken

Schoenpoets borstel Nike schoenen schoonmaken
Shop direct: uitwrijf borstel

Wanneer een Nike schoen geheel van leer aan de buitenzijde is, dan is dit het meest makkelijke om schoon te maken. Een glad leren schoen kun je gemakkelijk schoonmaken met een vochtig doekje en daarna eventueel kleurloos of met de kleur van de schoenen poetsen. Het poetsen doe je met een insmeer en uitsmeer borstel. Niet met een doekje. Wanneer je dit wel met een doekje doet, smeer je met name de poets in het doekje en maar een klein laagje op de schoenen. Door het te borstelen dekt de kleur vele malen beter en blijft dit ook langer in het leer zitten.

Insmeer borstel om Nike schoenen schoon te maken.
Shop direct: insmeerborstel

Na het schoonmaken van jouw glad leren Nike schoenen en het poetsen hiervan, is het belangrijk om de schoenen nog in te spuiten met een anti-rain spray. Dit is een protector die beschermd tegen water en vuil. Zo houd je de Nike schoenen mooi schoen en waterdicht.

SuƩde leren Nike schoenen schoonmaken

Suede borstel schoonmaken
Shop direct: suƩde borstel

SuƩde leer is het meest dunne laagje leer. Dit kun je goed herkennen aan de haartjes die je heen en weer kunt bewegen. Het schoonmaken van suƩde leren Nike schoenen is voor vele nog steeds lastig. Dit valt best mee! Je kunt dit het beste als volgt doen.

 1. Borstel de schoenen eerst goed schoon. Dit kun je doen met bijvoorbeeld een tandenborstel.
 2. Haal de vlekken die eventueel in het suƩde leer zitten met een suƩde borstel eruit. De zachte kant van de borstel is bedoeld voor lichte vlekken. De hardere kant voor diepere vlekken.
 3. Voeg kleur toe op de Nike schoenen waar dit minder geworden is. Dit kun je doen door een spray te gebruiken of door een flacon met de juiste kleur.
 4. De Nike schoenen zijn weer helemaal schoon en op kleur. Nu rest alleen nog een beschermlaag. Spray de schoenen in met een anti-rain spray. Dit is een protector die beschermd tegen water en vuil.

Nubuck leren Nike schoenen schoonmaken

Anti-rain protector schoenen schoonmaken
Shop direct: protector

Nubuck leer is de middelste nerf laag. Ook wel, de laag tussen glad- leer en suƩde leer in. Het fijne van Nubuck is dat je dit op verschillende manieren kunt onderhouden en schoonmaken. Wil je de schoenen exact zo houden als toen je ze kocht? Dan kun je dit het beste onderhouden zoals hierboven bij: Suede leren Nike schoenen onderhouden is aangegeven. Het enige verschil is dat je nubuck leer ook heel fijn kunt opschuren. Dit doe je alleen als de vlekken er niet met een borsteltje uit willen. Als je gaat schuren, doe dit dan met het meest fijne schuurpapiertje.

Als de Nike schoenen al wat ouder zijn en je eigenlijk al weet, hier valt vrijwel niks meer van te maken. Dan kun je de schoenen ook poetsen zoals bij glad- leer. Houd er wel rekening mee dat de lichte vleug die in het leer zit, er dan uit gaat. Door het te poetsen, poets je het materiaal glad. Hierdoor heb je de meeste dekking qua kleur.

Combinatie van materialen en toch schoonmaken?

Tegenwoordig heeft het merk Bama de Magic lijn. Dit is een milieuvriendelijke verzorgingslijn dat op ieder materiaal kan. Hierdoor is het een eitje om je sneakers met verschillende materialen schoon te maken. Bekijk hier de Bama Magic lijn om je Nike schoenen schoon te maken.

Stoffen Nike schoenen schoonmaken

Zeker in de zomer maanden zie je dat sneakers niet heel vaak van leer gemaakt worden. Diverse synthetische materialen worden gebruikt om de schoenen zo licht en soepel mogelijk te maken. Een nadeel is dat dit materiaal niet heel veel stevigheid geeft en dat het kan gaan ruiken aan de binnenkant van de schoenen.

Een voordeel is dat je dit met een sopje en een borstel kunt schoonmaken. Sommige durven het zelfs aan om de Nike schoenen in de wasmachine te doen. Dit adviseer ik zelf niet.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts