Schoenen opbergen: zo doe je dat!

Schoenen opbergen kan op veel verschillende manieren, afhankelijk van de ruimte die je hebt en de hoeveelheid schoenen.
schoenen opbergen
© Pixabay

Zodra je het huis binnenstapt is het slim om gelijk je schoenen uit te doen. Zo hou je niet alleen je huis goed schoon, maar geef je je voeten ook ontspanning. Maar, waar laat je je schoenen? Als je alleen woont is het nog wel te overzien (tenzij je een sneaker-freak bent zoals ik), maar met een heel gezin wordt het al snel een chaos in de hal.

Omdat ik de laatste tijd nogal veel vragen ontving over het opbergen van schoenen heb ik besloten om een complete gids te schrijven over schoenen opbergen. Ik bespreek opbergsystemen van de IKEA en de Action en vertel op welke plekken in je huis je het best je schoenen kunt neerzetten.

Waarom je schoenen opbergen?

Zoals ik daarnet al in de inleiding vertelde is het slim om je schoenen bij binnenkomst in huis gelijk even uit te trekken. Dit is niet alleen goed om bacteriën buitenshuis te laten; ook geef je hiermee je voeten wat rust. Lees meer informatie waarom schoenen uit huis laten erg belangrijk is (ook voor andere culturen).

Schoenen worden dus veelal uitgetrokken in de hal, vaak een kleine ruimte waar heen en weer gelopen moet worden. Om te valpartijen te voorkomen en een onopgeruimd beeld, is het slim om na te denken over een opbergsysteem voor schoenen.

Echter is dit lang niet de enige reden: zo willen liefhebbers van exclusieve sneakers hun schoenen opbergen om te zorgen dat ze niet beschadigen of stoffig worden. Alle redenen om je schoenen goed op te bergen op een rijtje:

  • Hiermee hou je je schoenen netjes
  • Je huis blijft opgeruimd
  • Val- en struikelpartijen voorkomen
  • Sneller terug vinden van de juiste schoenen

Je hoor het al, het is tijd om die schoenen voortaan netjes op te bergen!

Slimme locaties in huis om je schoenen op te bergen

Nu het een stuk duidelijk is waarom het belangrijk om je schoenen netjes op te ruimen, is het ook slim om het te hebben over goede opberglocaties in huis. Want, je kunt op zolder wel genoeg ruimte hebben, maar we willen natuurlijk niet twee trappen omhoog lopen om een paartje schoenen te pakken die je wil dragen.

Schoenen opbergen in de hal

Wanneer je schoenen veel draagt is het slim om te kiezen voor een opbergsysteem in de hal. Dit is immers de plek waar je binnenkomt en je je schoenen dus gelijk kunt opruimen. Aan de andere kant is dit ook de plek waar je naar buiten gaat en je dus snel je schoenen moet kunnen pakken.

Als je gaat voor de hal, dan is het slim om te kiezen voor een verticaal opbergsysteem (bekijk hier een interessant voorbeeld), zodat je nog genoeg loopruimte overhoudt.

schoenen opbergen in hal
© Unsplash / BBiDDac

Draag je schoenen niet? Zet ze in de kledingkast!

Heb je schoenen die je in een specifiek seizoen niet draagt? Dan is het slimmer om ze juist niet in de hal te laten staan. Berg ze netjes op in de kledingkast: in een kledingkast worden schoenen niet stoffig, ook niet na een lange tijd. Is het weer het seizoen om ze te dragen? Wissel dan je schoenen om met degene die in de hal staan.

Weinig ruimte? Zet ze onder je bed!

Hangt je kledingkast al helemaal vol met winterjassen die je in de zomer niet draagt? Dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een andere plek die niet opvalt en weinig ruimte in beslag neemt. Een goed idee is om je sneakers onder je bed te bewaren. Ik zou dan wel gaan voor deze platte opbergbox op wielen, zodat ze niet stoffig worden.

Schoenen opbergsysteem

Om schoenen op te kunnen bergen zijn er verschillende systemen. Zo’n systeem voor sneakers wordt ook wel een schoenen opbergsysteem genoemd. Diverse winkels – waaronder IKEA en Action – bieden hun eigen systemen aan.

Bekijk in onderstaand overzicht alle soorten opbergsystemen die er zijn, met de reden waarom je voor dat systeem zou moeten kiezen in mijn ogen.

Schoenen opbergsysteemWanneer interesant?Bekijken
SchoenenrekjeAls je schoenen in het zicht mogen staan en je wat meer ruimte hebtBekijk >
Schoenenkast verticaalBij weinig ruimte en als je schoenen niet in het zicht wil hebbenBekijk >
SchoenenhangerBij weinig ruimte, ook in je kledingkastBekijk >
Hangende schoenenzakBij heel veel schoenen met weinig ruimte in de kledingkastBekijk >
Schoenenkast textielAls je niet teveel wil betalen en deze uit het zicht komt te staanBekijk >
Schoenen opbergdozenAls je geen schoenendoos meer hebt of een openkast, waar je je schoenen in op wil bergenBekijk >
Eigengemaakte schoenenkastAls je te maken hebt met unieke afmetingen of hoeveelheid schoenenDIY >
schoenen opbergsysteem
© Pixabay

Schoenen opbergen met IKEA

IKEA heeft speciale schoenenkasten in haar assortiment. Dit schoenen opbergsysteem werkt heel erg simpel:

  • Wanneer je de kast opent, komen er twee planken naar voren
  • Op de planken kun je je schoenen plaatsen of juist pakken
  • Doe je de kast weer dicht (de planken omhoog) dan zijn de schoenen niet meer in het zicht

Je hebt ook schoenenkasten die speciaal bedoeld zijn voor in de hal. Deze hebben bijvoorbeeld een laatje erboven waar je je sleutels in op kunt bergen. En natuurlijk zijn de opbergsystemen ook beschikbaar in verschillende afmetingen, stijlen en kleuren. Alles om een goede aansluiting te vinden met jouw hal!

Zelf een schoenenkast maken met IKEA?

Natuurlijk hoef je niet per se te gaan voor een kant en klare kast. Wellicht heb je specifieke eisen en wensen, die je niet terug ziet in het huidige assortiment bij IKEA. Dan kun je natuurlijk ook zelf aan de slag. Stel simpelweg je eigen kast samen. In onderstaande video van Chamelva Brittany is te zien hoe zij dit bijvoorbeeld ook doet.

Ik schreef eerder op Allesoverschoenen.nl ook een leuk artikel over zelf een schoenenkast maken.

Schoenen opbergdozen IKEA

Wanneer jij reeds een IKEA kast hebt kun je ook schoenen opbergdozen kopen! Je hebt er al vier voor 10 euro. Deze opbergdozen zijn net zo groot als een normale schoenendoos. Dit is met name handig als je je schoenen op wil bergen waarvan je de doos al weggegooid hebt. Daarnaast ziet het er ook een stuk netter uit als je een openkast hebt van IKEA.

Wil je gaan voor andere schoenen opbergdozen? Let dan altijd op het volgende:

  • Check of lucht kan circuleren
  • Bekijk of jouw schoenen in de opbergdozen passen (ook de hoogte van de schoen bekijken!)
  • Controleer of de dozen passen in jouw kledingkast (lengte, diepte, hoogte)

Hangende schoenenopberger (schoenenzakken)

Te weinig ruimte of geen plank over voor schoenen opbergdozen? Dan kun je ook kiezen voor een hangende schoenenopberger. Dit is een lange lap met allemaal zakken (vakken) waar je je schoenen in kunt doen. Deze hangende schoenenopberger is vaak voorzien van een kledinghanger aan de bovenzijde, zodat je ze gewoon aan het kledingrek kunt hangen!

HEMA opbergbox voor schoenen

Opbergboxen kunnen de oplossing bieden van het goed opruimen van je schoenen. Wist je dat je de Hema een groot assortiment aan opbergboxen in het assortiment heeft? Met de Hema opbergbox kan je eenvoudig al je soorten schoenen en laarzen opbergen. Een mooi en voordelige manier om jouw schoenen een plekje te geven!

Schoenen opbergen met Action

Als je op zoek bent naar een goedkopere oplossing kun je ook bij de Action terecht. In tegenstelling tot het houten of stalen schoenen opbergsysteem van IKEA vind je zo nu en dan een stoffen schoenenkast bij de Action.

Dit is eigenlijk gewoon een stoffen kast met plankjes, waar je je schoenen in kunt zetten. Je kunt het stoffen schoenenkastje afsluiten met een rits, om ervoor te zorgen dat ze niet stoffig worden. Het is in mijn ogen niet de mooiste oplossing, dus voor de hal zou ik hier niet voor kiezen. Wil je je schoenen voor een langere tijd opbergen, bijvoorbeeld op zolder? Dan is dit een prima en goedkope optie!

Veelgestelde vragen over schoenen opbergen

Hoe berg je schoenen op?

Je kunt schoenen op verschillende manieren opbergen. Welke manier het beste is? Dat is geheel afhankelijk van de ruimte die je hebt, hoeveel geld je ervoor neer wil leggen én hoeveel schoenen je op wil bergen. Gelukkig zijn er zoveel verschillende opbergsystemen dat er voor iedere behoefte een oplossing is. Bekijk hierboven alle opbergsystemen.

Hoe maak je zelf een schoenenkast?

Het zelf maken van een schoenenkast is best makkelijk, maar je moet wel heel goed letten op de afmetingen van de schoenen. Daarnaast is het ook erg belangrijk om een goede aansluiting te vinden met jouw interieur. Wil je je schoenen opbergen in de hal, kijk dan goed wat voor schoenenkast of schoenenrekje daar goed bij past.

Hoe diep moet schoenenkast zijn?

Goede vraag! Als je de schoenen horizontaal wil laten staan, dan moet de diepte van de kast minimaal net zo groot zijn als de zool van je grootste schoen! Wil jij een schoenenkast waarbij de planken omhoog geklapt kunnen worden? Dan moet je juist kijken naar de hoogte van de hoogste schoen! De schoen komt namelijk voorover gehangen in de kast te hangen.

Waar kan je een schoenenkast kopen?

Er zijn heel verschillende plekken waar je een schoenenkast, rek of ander opbergsysteem kunt kopen. Zo kun je bij IKEA terecht voor heel veel mogelijkheden, bij Action een goedkope schoenenkast kopen en bij Bol.com je ogen uitkijken qua mogelijkheden.

Ik hoop dat je nu meer ideeën hebt over het opbergen van je schoenen, sneakers en laarzen. Heb je een aanvulling op mijn tips of heb je aanvullende vragen? Stuur me gerust een berichtje.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts