Welke schoenen na artrodese

Heb jij een voetartrodese of enkelartrodese? In dit artikel vertel ik je alles dat je moet weten over welke schoenen na artrodese goed zijn.
Welke schoenen na artrodese

Artrodese komt op verschillende plekken voor. Dit kan bijvoorbeeld in de enkel zijn, maar ook in de tenen. In dit artikel vertel ik je wat artrodese inhoud en welke schoenen na artrodese het beste zijn.

Wat is artrodese?

Artrodese voet-Allesoverschoenen.nlArtrodese is het vastzetten van gewrichten. Een gewricht vast zetten komt regelmatig voor. Dit word vaak met een pin gedaan dat door de gewrichten gaat. Het is dus niet zo, dat je direct invalide raakt. Het zorgt ervoor dat de pijn weg gaat en het gevolg is dat je het gewricht moeilijker zelfstandig kunt buigen. 

Artodese komt meestal voor in de teen- gewrichten of in het enkelgewricht. Beide maakt dat het kopen van schoenen een stukje lastiger. Ik ga je vertellen welke schoenen na artrodese goed voor je zijn. 

MTP 1 artrodese en ervaringen

Dit is een operatie aan de grote teen. Dit is een operatietechniek dat voorkomt bij slijtage aan de grote teen. (hallux rigidus) Al ruim 10 jaar ervaar ik mensen met diverse voetklachten in mijn schoenenwinkel. Heel regelmatig zie ik voetoperaties voorbij komen dat niet heel goed heeft uitgepakt, op uitzonderingen uiteraard na. Mijn advies zou dan ook zijn, zolang een voetoperatie niet noodzakelijk is, dit niet te doen. 

Kenmerken van goede schoenen na een operatie

Allesoverschoenen.nl-schoenen na enkelartrodese
Bekijk collectie: Xsensible schoenen

Goede schoenen zijn altijd belangrijk. Of je nou een operatie hebt ondergaan, of je dat je gewoon heel wat staat of loopt op een dag. Voor iedere voet is het fijn om stevigheid te krijgen vanuit de schoenen. Dit zijn de kenmerken van goede schoenen na een operatie.

  • Hielversteviging: Een goede schoen heeft een hielversteviging in de schoenen. Dit zorgt ervoor dat de voeten recht blijven staan. 
  • Ondersteuning: De juiste ondersteuning vanuit het voetbed en bovenmateriaal is erg belangrijk. Dit zorgt voor minder voetbelasting aan de voeten.
  • Demping: Met demping verzacht je de druk op de gewrichten. Hierdoor loop je een stuk comfortabeler. 
  • Afwikkeling: Er zijn schoenen met een zogenoemde afwikkelplaat. Dit is een ronding bij de voorkant van de schoenen. Dit haalt de voorvoetdruk weg en neemt de afwikkeling van de voeten over. 

Welke schoenen na artrodese?

Xsensible schoenen na artrodeseArtrodese zorgt ervoor dat een gewricht niet meer zelf kan buigen. Het is dus fijn als een schoen het werk doet en zo het gewricht zo veel als mogelijk ontlast.

Het is niet zo zeer dat een bepaalde schoenenmerk de juiste is voor na artrodese. Het is vooral belangrijk om te kijken naar de kenmerken van schoenen die in het assortiment van de schoenmerken zitten. Mijn advies zou dan ook zijn om schoenen met een afwikkelplaat uit te kiezen. Met name bij het merk Xsensible en Durea vind je hier een ruim aanbod in.

Het merk Xsensible heeft in het jaar 2016 de omslag gemaakt van comfortschoenen voor oudere mensen, naar hippe comfortschoenen. Het lijken net sneakers, maar dan wel met een verhaal. Het unieke balanspunt en de fijne afwikkeling zorgen voor een waar genot aan de voeten. 

Het merk Durea schoenen heeft een model in de collectie zitten dat geschikt is voor artrodese. Dit is het model. Uiteraard is er een hoge en lage uitvoering verkrijgbaar, voor zowel de zomer als de winter. Dit model komt ieder seizoen in ongeveer vier kleuren uit. 

MBT schoenen artrodese?

De MBT schoen staat bekend om de ronde zool, waardoor je bijna automatisch doorrolt. Dit lijkt ideaal voor artrodese, maar is dat ook echt zo? Zelf ben ik het hier niet mee eens. Ik vind de MBT schoenen niet geschikt na artrodese. Dit komt omdat de MBT schoen een balans punt mist. Tijdens het lopen gaat het zeker goed, tot dat je stil staat. Bij het stil staan op een MBT schoen, moet je zelf je evenwicht en balans vinden. En dit wil je juist niet. 

Wat kan je nog meer doen, dan goede schoenen voor artrodese?

Met name de eerste twee weken is het erg belangrijk om rust te nemen. Naast het rustnemen is het afhankelijk van waar de artrodese plaats vind. Het kan verlichten om steunzolen te nemen. Als het artrodese in het enkelgewricht zit, dan zou je een enkelbrace kunnen overwegen. Doe dit wel altijd in overleg met je huisarts of het ziekenhuis. 

Wil je meer advies over goede schoenen voor artrodese of andere klachten, lees dan ook eens de volgende blogs:

Revalidatie na artrodese voet

De eerste 6 weken heeft de voet veel rust nodig. Je draagt in deze periode speciale klittenband of gipsschoenen. Afhankelijk wat nodig is. Daarna is het afhankelijk hoe de voet aan het herstellen is. Zodra je weer gewone schoenen aan kunt, mag je weer autorijden en fietsen. Meestal kun je na 12 weken weer langzaam aan beginnen met sporten. 

 

Total
0
Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Related Posts