Nubuck schoenen schoonmaken

Nubuck schoenen schoonmaken? Gebruik de juiste onderhoudsproducten voor het beste resultaat.
nubuck schoenen schoonmaken

Het schoonmaken van schoenen is voor veel mensen een uitdaging. Ongemerkt worden je schoenen altijd sneller vies dan je zou willen. Na een feestje, een wandeling of even langs het gras lopen kan direct voor flinke vlekken zorgen op je nubuck schoenen.

Belangrijk om te weten is dat elk leersoort een andere schoonmaak behandeling wenst voor het beste resultaat. Daarom laat ik eerst zien hoe je het materiaal van je schoenen kunt herkennen en vervolgens neem ik je mee in ons eenvoudige stappenplan: nubuck schoenen schoonmaken.

Van welk materiaal zijn mijn schoenen?

Laten we beginnen bij het begin. Van welk materiaal zijn jouw schoenen. Om te bepalen hoe je jouw schoenen het beste kunt wassen is het noodzakelijk om te weten van welk materiaal jouw schoenen zijn.

Leer bestaat uit drie nerflagen. Suède leer, nubuck leer en glad leer. Ieder leersoort heeft zijn eigen kenmerken. Hieronder de verschillende leersoorten op een rij:

Suede
Suède leer
Nubuck
Nubuck leer
Glad-leer
Glad leer

Nu je de verschillende leersoorten naast elkaar ziet, kan je gemakkelijk jouw schoenen met het leer van de plaatjes matchen. Heb je toch geen nubuck schoenen? Ga dan naar de andere stappenplannen om eenvoudig je schoenen schoon te maken.

Waarom is het onderhouden van nubuck schoenen zo belangrijk?

Zoals ik eerder vertelde bestaat leer uit drie nerflagen. Nubuck leer is de middelste laag. Hierdoor zit er een kleine vleug in het leer. Nubuck is een sterk leersoort, maar door de vleug ook net wat kwetsbaarder voor vuil. Vuil heeft net wat eerder de kans om in het leer te trekken dan bij glad leer.

Een andere reden van onderhoud is de verkleuring van het leer. Wanneer je nubuck schoenen een tijdje draagt, is de kans groot dat de kleur wat vervaagd. Bij goed onderhoud van je schoenen voorkom je dit.

Hiermee kun je nubuck schoenen schoonmaken

Voor het beste resultaat kan je nubuck schoonmaken met de onderhoud producten die hiervoor bedoeld zijn. Hieronder heb ik een overzicht gemaakt van de producten.

In ons eenvoudige stappenplan: ‘nubuck schoenen schoonmaken’ ligt ik straks toe waarvoor de onderhoud producten bedoeld zijn en hoe je dit het beste kunt gebruiken.

Stappenplan: nubuck schoenen schoonmaken

Voor het schoonmaken van je nubuck schoenen volg je ons eenvoudige stappenplan:

  1. Wanneer je wilt beginnen met het schoonmaken van je nubuck schoenen, is het belangrijk dat je schoenen goed droog zijn.
  2. Haal de veters uit je schoenen.
  3. Borstel met de zachte schoenenborstel het grootste vuil van je schoenen.
  4. Borstel met de suede/nubuck borstel de meeste vlekken uit het nubuck.
  5. Gebruik vervolgens de Magic upper cleaner. Spuit op een aantal plekken op de schoenen het schuim van de Magic upper cleaner. (is ook te zien in de video hieronder)
  6. Wrijf dit vervolgens in met een spons.
  7. Laat dit 5 minuten intrekken.
  8. Wrijf het laatste vuil en schuim van je schoenen met de microvezel doek.
  9. Doe je veters weer terug in je schoenen.
In de video is te zien hoe de Magic upper cleaner werkt en wat het resultaat hiervan is.

Tip: Onderhoud en bescherm je schoenen tegen hardnekkig vuil

Zoals ik eerder vertelde is de kans op hardnekkig vuil bij nubuck schoenen net wat gorter dan bij glad leren schoenen. Hierdoor is het des te belangrijk om je nubuck schoenen goed te onderhouden en te beschermen tegen hardnekkig vuil. Zo voorkom je dat het vuil in het nubuck kan trekken. Laten we beginnen met de onderhoud/bescherm producten die nodig zijn.

Om de kleur van je schoenen goed te houden is het belangrijk om het leer te voeden. Dit doe je met de kleurhersteller. Een kleurhersteller zorgt voor voeding en voor het herstellen van de kleur bij suede of nubuck schoenen.

Borstel eerst je schoenen af met de zachte schoenborstel zodat het vuil van je schoenen is. Vervolgens spray je je schoenen in met de kleurhersteller.

De protector zorgt voor bescherming tegen water en vuil. Hierdoor krijg je geen natte voeten en zorg je ervoor dat het vuil niet de kans krijgt om in het leer te trekken. Je voorkomt hiermee dus hardnekkige vlekken die niet meer uit het materiaal van je schoenen gaat.

TIP: spray niet eerst je schoenen in met de kleurhersteller en vervolgens met de protector. Gebruik de protector een dag nadat je de kleurhersteller hebt gebruikt.

Herhaal dit iedere drie weken. Doordat je de schoenen regelmatig draagt, slijt de beschermlaag er vanaf. Hierdoor is herhaling noodzakelijk. Net als de kleurhersteller. Door zonlicht, lampen en transpiratie van de voeten, is het belangrijk om ook dit iedere drie weken te behandelen.

© Allesoverschoenen.nl

Hoe nubuck schoenen NIET schoonmaken

Online lees je heel wat verschillende manieren hoe je nubuck schoenen kunt schoonmaken. Ik ben van mening dat dit het beste kan met de onderhoud producten die hiervoor bedoeld zijn. Goed om te weten is dat wij alles zelf uittesten en uit eigen ervaring beoordelen. Hieronder twee manieren van schoonmaken waar ik regelmatig vragen over krijg en wat dus NIET de manier is voor een goed resultaat.

Nubuck schoenen wassen in de wasmachine

Het wassen van schoenen in de wasmachine is één van de meest gestelde vragen die wij binnen krijgen. In een eerder geschreven blog: ‘schoenen in de wasmachine‘ laat ik zien hoe mijn schoenen gewassen worden in de wasmachine. Natuurlijk ligt ik toe wat het effect is en wat mijn bevindingen zijn.

In het kort: Ik adviseer het niet om nubuck schoenen in de wasmachine te doen. Dit is schadelijk voor je wasmachine en voor je schoenen. Daarnaast brengt het niet het gewenste resultaat met zich mee.

Nike Air max in de wasmachine

Nubuck schoonmaken met azijn of groene zeep

Het lijkt ideaal. Een middeltje dat je al in je kast hebt staan om je schoenen gemakkelijk schoon mee te krijgen. Helaas geeft ook dit niet het gewenste resultaat. Nubuck kan niet goed tegen veel water. Laat staan met azijn er door heen of groene zeep. Wil je hier meer over weten en mijn test zien op nubuck schoenen? Bekijk dan het artikel: ‘schoenen schoonmaken met azijn‘.

Kun je nubuck schoenen poetsen met schoensmeer?

Ja, het is mogelijk om nubuck schoenen te poetsen. Maar verstandig vind ik dit niet. Wanneer je nubuck gaat poetsen, poets je het leer dicht. Hierdoor ventileert het nubuck niet meer door en krijgt het een gladde en glanzende look.

Mijn advies: poets geen nubuck leer met schoensmeer. Doe dit alleen als er grote vlekken op je schoenen zitten die er op geen mogelijkheid meer uit gaan. Met schoensmeer veranderd de uitstraling, maar poets je wel over de vlekken.

Veel gestelde vragen

Kun je nubuck schoenen wassen?

Nee. Was je nubuck schoenen niet met water of zeep. Lees in ons artikel hoe je je nubuck schoenen het beste kunt schoonmaken.

Hoe verwijder je vlekken uit nubuck?

Met ons eenvoudige stappenplan is dit gemakkelijk te doen. Bekijk hiervoor ons artikel.

Total
1
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts

Wat voor schoenen Padel?

Ben jij ook begonnen met Padel? In dit artikel vertel ik je wat voor schoenen bij Padel geschikt zijn. Je leest het bij Allesoverschoenen.nl
Lees meer
Waarom barefoot schoenen

Waarom barefoot schoenen?

Barefoot schoenen, ook wel bekend als de vijf vinger schoenen. In dit artikel vertel ik je waarom barefoot schoenen juist goed voor je zijn.
Lees meer