Suede schoenen schoonmaken

Zijn je suede schoenen aan een schoonmaakbeurt toe? Maar weet je niet precies waar je moet beginnen? Ontdek in dit artikel het stappenplan: suede schoenen schoonmaken en bekijk hoe je vlekken kunt voorkomen!
Suede schoenen schoonmaken

Het schoonmaken van suéde schoenen is één van de meest gestelde vragen die wij ontvangen bij Allesoverschoenen.nl. En dat is ook niet gek. Suéde vraagt nou eenmaal net wat meer aandacht dan de andere leersoorten.

Gelukkig zijn wij er! In dit artikel ga ik je stap voor stap helpen om je suéde schoenen schoon te maken. Daarnaast vertel ik je meer over de meest voorkomende problemen bij suéde schoenen en hoe je het beste vlekken op suéde kunt voorkomen. Je kunt tenslotte beter voorkomen dan genezen!

Waarom is goed onderhoud van suéde belangrijk?

Laten we beginnen bij het begin. Waarom is het belangrijk om suéde te onderhouden? Leer bestaat uit drie nerflagen. Glad leer, nubuck leer en suéde leer. Suede is de dunste en meest harige variant. Omdat suéde bestaat uit allemaal kleine haartjes, is de kans dat een moddervlek of vetvlek in het leer trekt een stuk groter dan bij glad leer.

Een andere reden is de waterdichtheid van suéde en het beschermen tegen vuil. Met een korte behandeling maak je suéde schoenen waterdicht en vuilafstotend. Dit zorgt ervoor dat vlekken niet snel in het leer kan trekken, maar er boven op blijft zitten. Hierdoor is het schoonmaken van suéde een stuk makkelijker.

Veel voorkomende redenen van het onderhouden van je schoenen

Iedereen heeft wel een paar vieze schoenen. Schoenen die stinken of schoenen die onder de vlekken zitten. Dit komt natuurlijk door verschillende oorzaken. Het onderhouden van je schoenen beschermt je schoenen en voorkomt dat viezigheid in het leer van je schoenen kan trekken. Ik heb de meest voorkomende redenen op een rij gezet waarom het onderhouden van schoenen belangrijk is.

 • Vetvlekken
 • Strepen
 • Scheur in leer
 • Moddervlekken
 • Kleurverschil
 • Olievlekken
 • Regen
 • Gele zolen
 • Nat gras

Zoals je kunt zien zijn er heel wat oorzaken en problemen waardoor je suéde schoenen vies kunnen worden en waarom het onderhouden van je schoenen belangrijk is. Denk alleen al aan het koken met je schoenen aan. Ook bij jou valt er vast wel eens iets naar beneden op je schoenen.

Hiermee kun je suéde schoenen schoonmaken

Elk leersoort vraag om een andere aanpak. Ook suéde. Hieronder heb ik een overzicht gemaakt van verschillende onderhoudsproducten waarmee je suéde kunt schoonmaken. Natuurlijk ligt ik straks toe waarvoor het onderhoud product is en hoe je dit het beste kunt gebruiken. Dit staat allemaal in het stappenplan: suéde schoenen schoonmaken.

Suéde schoonmaken met azijn

Natuurlijk zijn er veel meer mogelijkheden om je suéde schoenen schoon te maken. Zelf ben ik van mening dat de onderhoud producten die hiervoor gemaakt zijn, het beste werken. Toch kon ik het niet laten en heb ik een test gedaan om schoenen van suéde schoon te maken met azijn. Dit is het resultaat voor en na mijn behandeling.

Suéde schoenen vooraf
Suéde schoenen na behandeling met azijn

Goed is te zien dat de vlek op de suéde schoen minder is geworden. Maar dit geeft zeker niet het gewenste resultaat. Mijn conclusie is dan ook dat suéde schoenen schoonmaken met azijn niet de oplossing is.

Wil je meer lezen over schoenen schoonmaken met azijn? Bekijk dan mijn eerder geschreven artikel: ‘schoenen schoonmaken met zijn‘. In dit artikel laat ik het effect van het schoonmaken met azijn zien op verschillende materialen.

Suéde schoenen in wasmachine: wel of niet slim?

Regelmatig krijgen wij vragen over schoenen in de wasmachine. Kan het wel of is het juist niet verstandig? In een eerder geschreven artikel vertellen wij je alles wat er kan gebeuren wanneer je suéde schoenen in wasmachine doet. De voor- en nadelen hiervan. Lees voor de uitgebreide uitleg hiervan ons artikel: ‘schoenen in de wasmachine‘.

In het kort: wij adviseren niet om je suéde schoenen in wasmachine te doen. Dit brengt risico’s voor je wasmachine en voor je schoenen met zich mee.

Suéde schoenen schoonmaken: stappenplan

Voor het schoonmaken van je suéde schoenen volg je dit eenvoudige stappenplan:

 1. Wanneer je wilt beginnen met het schoonmaken van je suéde schoenen is het belangrijk dat je schoenen goed droog zijn.
 2. Verwijder vervolgens het grootste vuil van je schoenen. Dit doe je met de schoenborstel. Door te borstelen over je hele schoenen, borstel je het losse vuil van je schoenen.
 3. Gebruik nu de Magic upper cleaner. Schud de fles goed voor gebruik.
 4. Spuit vervolgens het schuim van de Magic upper cleaner op een aantal plekken van de schoen en wrijf dit uit met een zachte borstel.
 5. Laat dit 5 minuten intrekken.
 6. Haal het resterende vuil en schuim weg met de microvezel doek.
 7. De meeste vlekken zijn nu verwijderd of lichter geworden. Borstel en/of gum de laatste plekjes uit je suéde schoenen met de suéde borstel en/of suéde gum.
 8. Spray vervolgens je suéde schoenen in met de protector om je schoenen te beschermen tegen regen en vuil.

Let op! Vergeet niet om van te voren de verpakking van de onderhoud producten te lezen. Na het gebruiken van het stappenplan zullen je suéde schoenen weer helemaal schoon zijn!

In dit filmpje zie je hoe de Magic upper cleaner gebruikt wordt en wat het resultaat is.

Gaan alle vlekken uit je suéde schoenen?

Met ons suéde schoonmaken stappenplan heb je de meeste kans van slagen om je suéde schoenen weer netjes te krijgen. Helaas is dit geen garantie dat alle vlekken altijd uit je schoenen gaan.

Wanneer schoenen niet goed onderhouden zijn met een protector die beschermt tegen water en vuil is de kans er altijd dat vlekken niet meer uit je schoenen gaan.

Tip: bescherm je suéde schoenen om schoonmaken uit te stellen

Zelf zeg ik altijd, ‘je kunt beter voorkomen dan genezen’. Met nog geen minuut aan werk per maand, kan je er al voor zorgen dat je schoenen veel schoner blijven en voorkom je dat het vuil in het suéde leer trekt.

Spray je schoenen eens in de maand in met de protector om je schoenen te beschermen en stel hiermee het schoonmaken uit. Wanneer het slecht weer is, kan je dit het beste wat vaker doen. Eens per twee weken.

Veel gestelde vragen

Kunnen suéde schoenen in de wasmachine?

Nee. Wij adviseren nooit om schoenen in de wasmachine te doen.

Waarmee kan ik suéde schoonmaken?

In dit artikel vertel ik je precies wat de benodigdheden zijn om suéde schoon te maken. Daarnaast hebben wij ook een eenvoudig stappenplan voor je gemaakt.

Andere bekeken ook:

Total
6
Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts