Schoenzolen repareren

Ga op tijd naar de schoenmaker om je schoenzolen te repareren. Met het juiste onderhoud zorg je voor een langere levensduur van je schoenen.
Schoenzolen repareren

Het repareren van schoenzolen kan op verschillende manieren gedaan worden. Het is maar net wat nodig is en wat je wensen zijn. Als we het hebben over schoenzolen repareren, dan hebben wij het over het algemeen over het voorste gedeelte van je schoenzool vervangen. Natuurlijk is het ook mogelijk om je schoenzolen met hak te vervangen of in één geheel te vervangen.

Waarom je schoenzolen repareren?

Het verzolen van je schoenen zorgt voor een langere levensduur van je schoenen. Wanneer je je schoenzolen op tijd repareert kunnen je schoenen een stuk langer mee dan dat je dit niet doet.

Wanneer is het verstandig om je schoenzolen te repareren?

Bij flinke slijtage is het verstandig om je schoenzolen te vervangen. Natuurlijk alleen wanneer de rest van je schoenen het nog waard is. Is de rest van je schoenen ook versleten, dan is het tijd voor een paar nieuwe schoenen.

Kan je altijd je schoenzolen vervangen?

Nee, niet altijd is het mogelijk om je schoenzolen te vervangen. Dit is afhankelijk van het materiaal dat gebruikt word en hoe de vorm van de schoenzool is. Bij speciale afwikkelingen of zachte materialen kan dit soms niet gedaan worden.

Wat gebeurd er als je je schoenen laat verzolen?

Het is altijd leuk om te weten hoe het in zijn werk gaat. Omdat ik regelmatig vragen krijg over schoenen die kapot zijn en schoenmakerij ga ik regelmatig bij schoenmakers langs om te kijken hoe zei werken en hoe alle handelingen gaan. Wanneer je vraagt om je schoenzolen te repareren dan gaat het als volgt:

  • De schoenmaker begint met het afschuren van het huidige profiel van je schoenzool.
  • Daarna worden de nieuwe schoenzolen opgeschuurd zodat het lijm er goed op kan.
  • Wanneer dit gedaan is worden de nieuwe schoenzolen en de schoenen gelijmd.
  • Dit blijft ongeveer een 15 minuten liggen zodat de lijm kan opdrogen en daarna goed op elkaar kan hechten.
  • De schoenzolen worden onder de schoenen gezet en vervolgens op de pers gezet.
  • Op de pers blijven de schoenen een paar uur staan zodat het lijm goed kan drogen en de schoenzolen goed stevig onder de schoenen zitten.
  • Schoenzolen die onder schoenen gezet worden zijn altijd net wat te groot. Als de schoenen van de pers afkomen worden de schoenzolen afgesneden zodat het de juiste vorm heeft.
  • De schoenen zijn nu bijna klaar, alleen nog het afwerken. Dit gebeurd met een speciale borstel en een schuurmachine.

Bij welke schoenen laat je je schoenzolen repareren?

Dit is persoonlijk. Het is maar net wat je overhebt voor je schoenen. Je kan een goedkope sneaker verzolen, maar ook een dure nette geklede schoen. Mijn advies is om te kijken wat zijn de kosten en zijn het de schoenen nog waard. Over het algemeen worden geklede schoenen, laarzen en veterboots regelmatig gerepareerd. Sneakers of goedkopere schoenen meestal niet.

Rubberen schoenzolen repareren

Wanneer je je schoenzolen gaat repareren word er meestal gekozen voor rubber. Rubber is een slijtvast materiaal dat ook dempend is en grip geeft. Hier zijn verschillende mogelijkheden in. Een wandelschoen vergt namelijk een andere loopzool dan een dameslaarsje. Rubberen schoenzolen zijn er daarom in heel wat variaties.

Wat kost rubberen schoenzolen repareren?

Zoals ik eerder vertelde kan je schoenzolen op verschillende manieren repareren. Je kan kiezen voor een rubber profiel zool, een gladde rubberen zool, alleen de voorkant van de schoenzool of een schoenzool in het geheel. (combinatie met hak)

Natuurlijk zijn dit allemaal verschillende prijzen en verschilt het ook per schoenmaker. Dit zijn de gemiddelde prijzen waar je op kunt rekenen als je je schoenzolen laat repareren bij de schoenmaker.

DamesHeren
Rubberen schoenzool€25,-€35,-
Rubberen hak€18,-€20,-
Schoenzool over de hele schoen€45,-€55,-

Leren schoenzolen vervangen

Met name bij geklede schoenen komt het regelmatig voor dat je niet kiest voor rubber, maar voor leren schoenzolen. Dit straalt net wat meer luxe uit, maar slijt wel een stuk sneller dan rubber. De prijs van leren schoenzolen ligt ook net wat hoger dan bij een rubberen schoenzool.

DamesHeren
Leren schoenzool€35,-€43,-

Kan je zelf je schoenzolen repareren?

Dit ligt er aan wat er moet gebeuren. Een stukje lijmen kan je zelf doen met schoenmakerslijm. Maar een hele schoenzool vervangen kan je het beste laten doen bij de schoenmaker.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts