Wandelschoenen in de wasmachine

Het schoonhouden en verzorgen van je wandelschoenen zorgt voor een langere levensduur van jouw wandelschoenen.
Wandelschoenen in de wasmachine

Wandelschoenen hebben behoorlijk wat te verduren. Tijdens het wandelen wikkel je je voeten een stuk meer af dan bij ‘normaal’ lopen, waardoor je voeten meer transpireren. Daarnaast loop je waarschijnlijk op verschillende plekken zoals in de bossen, door weilanden of op het strand. Een wandelschoen moet hier maar allemaal tegen kunnen.

Het is daarom des te belangrijker om je wandelschoenen af en toe goed schoon te maken en te behandelen met het juiste onderhoudsmiddel. Wandelschoenen in de wasmachine lijkt daarom een slim plan voor een snelle schoonmaak, maar is dat wel zo? In dit artikel vertel ik of dit verstandig is en wat de beste is om je wandelschoenen te onderhouden.

Kunnen wandelschoenen in de wasmachine?

Nee. Wandelschoenen kunnen niet in de wasmachine. Het is voor de wandelschoenen en voor de wasmachine niet verstandig.

Waarom is het niet verstandig om je wandelschoenen in de wasmachine te doen?

Wandelschoenen zijn over het algemeen van leer gemaakt en zijn gevoerd met een waterdichte voering. Wanneer leer te warm wordt droogt dit uit en kan het gaan scheuren. De waterdichte voering is hier ook niet voor gemaakt, waardoor de kans groot is dat het kapot gaat. Afhankelijk van het materiaal kunnen wandelschoenen krom trekken in de wasmachine door de warmte en het vele ronddraaien.

Ook voor de wasmachine is het niet verstandig om je wandelschoenen in de wasmachine te doen. Door het vele ronddraaien van de wandelschoenen kan de wasmachine schade oplopen.

Welke schoenen kunnen wel in de wasmachine?

Geen. Mijn advies is om geen schoenen in de wasmachine te doen. Wil je dit toch? Dan zou ik dit alleen doen bij kunststof schoenen en niet op een te hoge temperatuur. In mijn eerder geschreven blog: schoenen in de wasmachine vertel ik je hier meer over en hoe je dit het beste kunt doen.

Hoe wandelschoenen schoonmaken?

Nu je weet dat het niet verstandig is om je wandelschoenen in de wasmachine te doen, gaan we over op het schoonmaken van je wandelschoenen. Gebruik hiervoor een klein bakje met lauw water en een borstel. Borstel je wandelschoenen goed af en spoel je borstel regelmatig schoen in het lauwe water.

Je wandelschoenen kun je het beste na elke wandeling schoonborstelen. Door direct de viezigheid van de wandelschoenen af te borstelen voorkom je dat de viezigheid in het materiaal kan trekken. Natuurlijk is er ook een schoonmaakmiddel waarmee je wat makkelijker de flinke vlekken uit je wandelschoenen krijgt. Gebruik hiervoor de Bama Magic Upper Cleaner.

Stappenplan: Beste manier wandelschoenen onderhouden

Wanneer je je wandelschoenen schoon hebt gemaakt, is het tijd voor het onderhouden van je wandelschoenen. Wist je dat het goed onderhouden van je wandelschoenen ervoor zorgt dat je wandelschoenen langer mee gaan?

Nu je wandelschoenen schoon gemaakt zijn, gaan we beginnen met het onderhouden van je wandelschoenen.

Wat heb je nodig:

Het begint natuurlijk bij de benodigdheden. Zodra je dit in huis hebt, kan je beginnen met het stappenplan.

  1. Tijdens het schoonmaken van je wandelschoenen zal je gemerkt hebben dat niet alle vlekken eruit zijn gegaan. Borstel daarom je wandelschoenen met de suéde/nubuck borstel om de laatste vlekken eruit te halen. (alleen bij suéde of nubuck leer)
  2. Wax het bovenmateriaal van je wandelschoenen met de wax crème en neem de zijkant van je loopzolen mee. Hierdoor blijft het leer soepel en voorkom je uitdroging.
  3. Laat de wax crème in de schoenen trekken en laat dit een uurtje staan.
  4. Veeg met een oude doek het laatste wax van de wandelschoenen af.
  5. Spray de wandelschoenen in met een protector voor extra bescherming

Je wandelschoenen zijn nu beschermt en verzorgt. Spray je wandelschoenen iedere 3 weken in met de protector. De wax crème kan je het beste eens in de 8 weken doen bij regelmatig gebruik van je wandelschoenen.

Veel gestelde vragen over wandelschoenen schoonmaken
Kunnen wandelschoenen in de vaatwasser?

Nee. Je wandelschoenen kan je het beste schoonmaken en onderhouden volgens het stappenplan in het artikel bij Allesoverschoenen.nl

Is wandelschoenen schoonmaken moeilijk?

Nee, dit is zo gepiept! Met het juiste schoonmaakmiddel voor wandelschoenen heb je met een paar minuten je wandelschoenen weer schoen.

Andere bekeken ook:

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts