Waarom speciale wandelschoenen?

Het dragen van wandelschoenen zorgt voor extra comfort. In deze schoenenblog vertel ik je waarom speciale wandelschoenen belangrijk zijn.
Waarom speciale wandelschoenen

Sinds de pandemie is wandelen helemaal hot! In geen jaren wordt er zoveel gewandeld als nu. En zeg nou zelf, het is ook heerlijk om te doen! Daarnaast is de belasting aan de voeten en gewrichten tijdens het  wandelen vele malen minder dan bij welke sport dan ook. In deze blog ga ik je alles vertellen over wandelschoenen en waarom speciale wandelschoenen tijdens het wandelen belangrijk zijn.

Wat zijn wandelschoenen?

Lowa speciale wandelschoenen
Bekijk aanbod: wandelschoenen

Er zijn heel wat verschillende wandelschoenen, hier vertel ik straks meer over. Goede wandelschoenen hebben de volgende kenmerken:

 • Goede hielversteviging: Een hielversteviging is erg belangrijk. Dit zorgt ervoor dat de voeten de juiste richting op blijven staan. Je kunt hierdoor niet ‘letterlijk’ naast je schoenen gaan lopen.
 • Goed profiel: Onder elke wandelschoen zit een goed wandelprofiel wat voor extra grip zorgt tijdens het lopen.
 • Waterdicht: Een goede wandelschoen is 100% waterdicht. Meestal is dit doormiddel van een Gore-Tex voering. Ook kan het zijn dat de wandelschoenen geheel van leer zijn. Dan kan je ze waterdicht maken doormiddel van een wax crème.
 • Fijne afwikkeling: Een wandelschoen moet een goede afwikkeling hebben. Dit is de ronding bij de hak en bij de tenen. Dit zorgt ervoor dat je voeten minder het werk hoeven te doen. Je krijgt hierdoor minder snel vermoeiende voeten.
 • Juiste ondersteuning: In de holte van de voeten hoort een lichte ondersteuning te zitten. Een goede wandelschoen heeft dit. Is het niet genoeg? Dan kun je altijd nog kijken naar andere inlegzolen of op maat gemaakte steunzolen.

Waarom wandelen op speciale wandelschoenen?

Zoals ik hierboven vertelde zijn er heel wat kenmerken dat een speciale wandelschoen heeft. Speciale wandelschoenen zijn een stuk steviger dan gewone schoenen of bijvoorbeeld hardloop schoenen. In een eerder geschreven blog: ‘zijn hardloopschoenen geschikt om te wandelen‘ vertel ik je hier meer over.

Naast de stevigheid is het ook belangrijk dat je de juiste afwikkeling hebt en een goed profiel. Dit zorgt voor veel minder voetbelasting. Zo voorkom je voetklachten en houd je het plezier in het wandelen.

Comfort en stevigheid is erg belangrijk. Dit kan er ook bij helpen!

Wat is de levensduur van speciale wandelschoenen?

Dit is waarom speciale wandelschoenen belangrijk isDit is heel erg afhankelijk van een aantal factoren. Met name de ondergrond waarop je loopt en het slijtpatroon beïnvloed de levensduur van je wandelschoenen. Loop je veel op asfalt of op paden met veel steentjes, dan slijten je schoenen een stuk sneller.

Gemiddeld genomen wordt er gezegd dat de levensduur van een paar wandelschoenen 1000 tot 1500 kilometer is. Ook is dit afhankelijk of je de wandelschoenen iedere dag draagt of eens in de week. Mijn advies is om niet iedere dag dezelfde schoenen te dragen. Wissel het af met een ander paar wandelschoenen.

Wat is een goed merk wandelschoenen?

Er zijn heel wat merken die speciale wandelschoenen in het assortiment hebben. Niet ieder merk is uiteraard even goed. De beste wandelmerken voor jou op een rij:

Wil jij een paar speciale wandelschoenen kopen? Dan adviseer ik één van de bovengenoemde merken. Met name de Lowa en Meindl wandelschoenen staan erg goed bekend.

Hier moet je op letten bij het kopen van speciale wandelschoenen

Bama Wax cream
Shop direct: Wax crème

De vraag: Waarom speciale wandelschoenen? is voor een groot gedeelte denk ik wel duidelijk. Speciale wandelschoenen zijn simpelweg een stuk comfortabeler dan andere schoenen. Daarnaast voorkomt het voetklachten. Als je speciale wandelschoenen wilt gaan kopen kun je het beste op de volgende punten letten:

 • De juiste schoenmaat: Waar veel mensen geen rekening mee houden is dat je bij wandelschoenen een grotere schoenmaat nodig hebt dan bij je normale schoenen. Koop daarom altijd één maat groter dan dat je normale schoenmaat is. Tijdens het wandelen willen wij extra ruimte bij de tenen. Je voeten zetten op en woorden warmer dan normaal. Hierdoor is extra ruimte van belang.
 • Categorie wandelschoen: Wandelschoenen zijn onderverdeelt in categorieën. In Nederland word over het algemeen categorie A of A/B verkocht. Dit zijn lichtgewicht wandelschoenen die geschikt zijn voor in Nederland of voor licht gebergte.
 • Afwikkeling: Een goede wandelschoen moet een goede afwikkeling hebben. Er zijn ook schoenen met een afwikkelplaat. Dit ontlast de gehele voorvoet.
 • Waterdichtheid: Zorg voor een 100% waterdichte wandelschoen. Of speciale wandelschoenen die je waterdicht kunt maken.

Waarom zijn goede wandelschoenen duur?

Je vind wandelschoenen van allerlei prijscategorieën. Gelukkig is het goed te verklaren waarom een goede wandelschoen een stukje duurder is dan een goedkopere wandelschoen. De grote verschillen die je bij een duurdere wandelschoen ziet zijn:

 • Materiaal: Met name het materiaal. In Europa heb je veel steviger en mooier leer. Dit zie je alleen bij de beste wandelschoenen.
 • Profiel: Iedere wandelschoen heeft een profiel zool. Maar de betere wandelschoenen gebruiken ook vaak een Vibram zool. Dit is duurzamer en slijtvaster.
 • Maakwijze: De maakwijze bepaald vaak de levensduur van een wandelschoen. Een goedkopere wandelschoen valt eerder uit elkaar dan een duurdere wandelschoen.
 • Comfort en steun: Omdat er bij goedkope wandelschoenen minder goed materiaal gebruikt word, geeft dit ook minder comfort en stevigheid. Een groot verschil tijdens het lopen!
 • Productieland: Alles dat in Europa gemaakt wordt is duurder dan in het verre oosten. Vaak zie je dat de goedkopere wandelmerken daar hun productie laten doen. Dit bespaart een hoop geld, maar zie je ook terug in de kwaliteit.

Volgens mij is het wel duidelijk waarom speciale wandelschoenen belangrijk zijn. Mocht je nog extra advies nodig hebben of andere vragen hebben, stel ze dan gerust! Ons deskundige team helpt je graag verder. 

Waarom wandelschoenen een maat groter kopen?

Tijdens het wandelen worden je voeten warmer dan normaal. Hierdoor is het van belang om net wat meer teenruimte over te houden in je wandelschoenen. Niet alleen dit is de oorzaak waarom je wandelschoenen een maat groter moet kopen. Je wikkelt namelijk veel meer af dan als je normaal aan het lopen bent. Dit zorgt ervoor dat je hele kleine stukjes naar voren schuift in je schoenen tijdens het lopen. Het gaat maar om millimeters, maar het is net het verschil!

Ga je een langere afstand wandelen (meer dan 15 kilometer) dan zetten je voeten ook nog eens een stuk meer op. Hierdoor is één maat groter dan ook minimaal nodig.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts