Schoenen met afwikkelzool: advies en tips

Hippe schoenen met afwikkelzool

Voor veel mensen is dit nog onbekend. Schoenen met afwikkelzool. Toch zie je het steeds meer, gelukkig! Schoenen met een verbeterde afwikkeling zorgen voor heel wat verlichting bij de voorvoet.

In dit artikel vertel ik wat de grote voordelen van schoenen met een afwikkelzool is en welke schoenmerken dit in het assortiment heeft.

Wat is een afwikkelzool?

Bij schoenen met een afwikkelzool is de loopzool verstijfd en ronder gemaakt, waardoor de voet zelf de afwikkeling bijna niet meer hoeft te maken. De schoen neemt in dit geval de afwikkeling van de voeten over. Dit noemen ze ook wel eens een afwikkelbalk.

De voordelen van een afwikkelzool

Het grootste voordeel is dat het de druk bij de voorvoet weg neemt. Hierdoor loop je een stuk lichter en soepeler. Je ervaart direct dat de schoenen lekker lopen en dat je een stuk minder snel vermoeiende voeten hebt.

Schoenen met afwikkeling zijn ideaal voor mensen die veel staan, veel lopen of voorvoet klachten hebben.

Verschil tussen ‘normale’ schoenen en schoenen met een afwikkelbalk

Het grote verschil tussen de twee schoenen is dat je schoenen met een afwikkelbalk niet kunt doorbuigen op de voorvoet. Dit zorgt ervoor dat de voorvoet ontlast wordt tijdens de afwikkeling. Ideaal voor mensen met voorvoetklachten of bij mensen waarbij de voet niet zelf meer kan afwikkelen.

Welke schoenmerken verkopen schoenen met afwikkelzool?

Afwikkel schoenen zie je alleen terug in de collectie bij comfort- schoenmerken. Dit zijn schoenmerken die zich richten op pasvorm en kwaliteit. De merken de schoenen met afwikkelbalk in de collectie hebben zijn:

  • Xsensible
  • Finn Comfort
  • Meindl schoenen
  • Joya schoenen
  • MBT schoenen
  • Wolky schoenen

#01 Xsensible stretchwalker schoenen

Het Nederlandse schoenenmerk Xsensible heeft een uniek Japans concept op de markt gebracht. Sinds 2015/2016 heeft het merk de Xsensible stretchwalker schoenen ontwikkelt. Dit zijn schoenen met afwikkelbalk, balanspunt en heel wat demping waardoor je bijna geen voetbelasting kunt ervaren. Een echte aanrader! Sinds het jaar 2021/2022 heeft het merk de Xsensible Next Generation schoenen ontwikkelt met dezelfde functie. Dit zijn hippe comfortschoenen die voor een jongere generatie ontwikkelt zijn. Kortom: een leuke schoen die ook nog eens lekker zit!

Dames schoenen met afwikkelzool Xsensible

Voor veel mensen zijn schoenen met afwikkelcompensatie van groot belang. Dit kan komen door verschillende voorvoetklachten. De dames Xsensible schoenen zijn hier speciaal voor ontwikkeld. Bij elke Xsensible stretchwalker schoen zit een afwikkelbalk in de loopzool verwerkt, waardoor de druk bij de voorvoet weg genomen wordt. De dames schoenen collectie bestaat uit: sandalen, schoenen, sneakers, boots en wandelschoenen.

Bekijk hier de dames Xsensible schoenen collectie

Schoenen met afwikkeling heren Xsensible

Ook voor heren is er een mooie Xsensible collectie. De schoenen met afwikkeling lopen direct lekker en hoef je niet in te lopen. Het merk Xsensible werkt alleen met de mooiste leersoorten en zelfs met stretchleer. Hierdoor zijn de schoenen ook geschikt voor mensen met knobbels op de voeten.

Bekijk hier de heren Xsensible schoenen met afwikkeling

#02 FinnComfort schoenen met afwikkelzool

FinnComfort is een Duits schoenenmerk dat zich richt op zachte, maar stevige schoenen. Over het algemeen vallen de FinnComfort net wat breder uit dan gemiddeld. Wanneer we het hebben over schoenen met afwikkelcompensatie of een afwikkelzool, dan kom je bij de FinnComfort Finnamic schoenen uit. Dit zijn schoenen met een hele ronde zool waardoor de voet geen belasting ervaart tijdens het afwikkelen.

Bekijk hier de FinnComfort Finnamic schoenen

#03 Wolky schoenen: Roll Moc schoenen

Het schoenenmerk Wolky heeft niet een heel assortiment in schoenen met een verbeterde afwikkeling. Wanneer je bij het merk Wolky wilt kijken voor schoenen met afwikkeling, dan kan je het beste de Wolky Roll Moc schoenen bekijken. Dit zijn schoenen met een ronde voorvoet- loopzool waardoor je gemakkelijk afwikkelt.

Bekijk hier de Wolky Roll Moc schoenen

#04 Durea schoenen met afwikkelbalk

Het comfort- schoenenmerk Durea heeft één model in de collectie die speciaal gemaakt is voor mensen die gevoelige voorvoeten hebben. Het model: Durea 6148 is hier ideaal geschikt voor. Dit model is elk seizoen in een paar kleuren variaties verkrijgbaar.

Bekijk hier de Durea 6148 schoenen

#05 MBT schoenen met afwikkelcompensatie

De MBT schoenen waren met name een aantal jaar geleden een hype. De schoenen met ronde zool vielen direct op. Het was iets nieuws dat nog niet op de markt was. Je rolde als het ware automatisch door, waardoor de voet geen belasting ervaarde. Toch ben ik hier geen voorstander van. De afwikkeling is heel fijn en doet goed zijn werk. Maar het grote nadeel van de MBT schoenen is wanneer je stil staat. De schoenen zijn niet voorzien van een balanspunt waardoor je spieren bij een stilstaande positie moeten werken. Je moet zelf je evenwicht en balans zoeken. Dit kan voor een overbelasting zorgen bij je spieren en geeft niet de rust dat je nodig hebt.

Wandelschoenen met afwikkelzool

Bij wandelen worden de voeten het meest belast. Je wikkelt namelijk een stuk meer af tijdens een wandeling dan wanneer je normaal loopt. Wanneer je voorvoet gevoelig is of echt last hebt is het dus des te belangrijk om goede wandelschoenen met afwikkelzool te dragen.

Het merk Meindl zou ik hiervoor adviseren. Meindl heeft model Journey en Philadelpia in de collectie. Dit zijn beide schoenen met afwikkelzool. De voorvoet van de schoenen is verstijfd waardoor je geen belasting ervaart. Daarnaast zijn deze schoenen net wat breder dan gemiddeld waardoor je lekker de ruimte hebt bij de tenen. Dit is zeker bij wandelen erg belangrijk.

Kan je een afwikkelbalk in elke schoen maken?

Nee, een afwikkelbalk kan je niet in alle schoenen laten maken. Gelukkig wel in de meeste schoenen. Laat je hiervoor adviseren bij een goede schoenenwinkel of schoenmaker.

Persoonlijke ervaring: Goede afrol schoenen dames & heren

Op dit moment loop ik zelf op de Xsensible stretchwalker Next Generation schoenen. Het type Xsensible Golden Gate. Dit bevalt mij meer dan goed. Persoonlijk vindt ik dit leuke schoenen voor het oog, maar heeft het ook het comfort dat je hoopt. De schoenen zijn voorzien van een afwikkelbalk waardoor je geen voorvoetklachten ervaart. Bekijk hier mijn eerder geschreven Xsensible review.

Veel gestelde vragen over schoenen met afwikkelzool:
Kan je een afwikkelplaat in elke schoen laten maken?

Nee niet in alle schoenen. Wel in de meeste schoenen. Laat je hiervoor adviseren bij een goede schoenenwinkel of schoenmaker.

Is de loopzool altijd verstijfd bij schoenen met een afwikkelzool?

Ja. Als dit niet verhard is, dan kan de voorvoet alsnog te ver doorbuigen.

Total
2
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts