Alles over schoenzolen die los laten

Schoenadvies (2022) schoenzolen laten los? Ik vertel je hoe het komt en geef je de beste tips om dit te voorkomen!
Loslaten van schoenzolen

Een klacht die regelmatig naar voren komt. Het loslaten van zolen. Sinds de pandemie zijn steeds meer mensen gaan wandelen en deden dit in eerste instantie op het oudere paar wandelschoenen dat zei nog in de kast hadden staan. Bij de eerste beste wandeling gebeurden het al, de schoenzolen laten los. Je kan het met je handen gemakkelijk loshalen want het verpulverd letterlijk. Met name bij wandelschoenen is dit een veel voorkomende klacht. In deze blog ga ik je alles vertellen over hoe dit komt en wat je het beste kunt doen als jouw schoenzolen loslaten.

Hoe komt het dat mijn schoenzolen loslaten?

schoenzolen die loslatenDit heeft te maken met het materiaal dat gebruikt word. Het materiaal dat bij veel schoenen gebruikt word is rubber polyurethaan (PU of pur). Dit zorgt voor een goede demping in de schoen, waardoor het heel comfortabel aan voelt. Helaas is juist dit materiaal het probleem wat vaak voor deze klacht zorgt.

Het loslaten van schoenzolen komt door een aantal factoren. Dit zijn ze:

  • Uitdrogen van materiaal
  • Te lang niet gebruikt
  • Temperatuur

Uitdrogen van materiaal
Het dempende materiaal polyurethaan (PU of pur) is comfortabel, maar vergt wel wat onderhoud. Daarom adviseer ik dan ook, als je je schoenen aan het waxen bent, om de zijkanten van de schoenzolen ook mee te waxen. Dit zorgt ervoor dat de zolen lekker vettig blijven en minder snel uitdrogen. Hierdoor voorkom je dat de schoenzolen los laten.

Te lang niet gebruikt
Dit is de meest voorkomende factoor. Je gaat weer eens wandelen op je paar wandelschoenen die al een aantal jaar in de kast staan. Bij de eerste beste wandeling, brokkelt letterlijk de zool onder je voeten vandaan. Dit komt omdat het materiaal niet in beweging is geweest. Doordat het in een warme ruimte ligt, droogt het snel uit. Het materiaal verhard hierdoor en begint direct te verpulveren als het in beweging komt.

Temperatuur
Met name in de warmere maanden komt de klachten van het loslaten van schoenzolen vaker naar voren. Het heeft allemaal te maken met de temperatuur en het uitdrogen van het materiaal. In de zomermaanden heb je dus eerder kans dat dit gebeurd dan in de winter maanden. Uiteraard als je oudere schoenen gebruikt die al een tijdje niet gedragen zijn, dan kan het elk moment gebeuren.

Hoe voorkom ik dat mijn schoenzolen loslaten?

Het meest vervelende wat er kan gebeuren tijdens een wandeling, je schoenzolen laten los. Daar sta je dan. Voor jou een aantal tips om te voorkomen dat je schoenzolen loslaten.

#01 Draag regelmatig je schoenen

Het klinkt gek, maar wij moeten in beweging blijven en dat moeten schoenen ook. Door schoenen regelmatig te dragen, blijft het materiaal soepel. Dit zorgt ervoor dat het materiaal minder snel kan uitdrogen en hierdoor kan gaan scheuren. Advies: draag je schoenen om de dag. Dit zorgt ervoor dat de schoenen tot rust kunnen komen, maar wel in beweging blijven. Het geeft ook de mogelijkheid om goed te drogen aan de binnenkant. (transpiratie)

Gaat het om wandelschoenen? Draag dit soort schoenen minimaal één keer per week. 

#02 Onderhoud je schoenen goed

Bama Wax cream
Shop direct: Wax crème

Het onderhouden van je schoenen bepaald de levensduur van je schoenen. Een klein beetje aandacht voor je schoenen, zorgt dus voor veel langer plezier! Het uitdrogen van de schoenzolen kun je voorkomen door dit in te smeren met een wax crème. Door het goed vettig te houden, voorkom je dat het materiaal snel uitdroogt. Draag je de schoenen niet regelmatig? Het opbergen van schoenen kan prima, maar wax ze dan ook in als ze de kast in gaan!

Kan het loslaten van schoenzolen altijd gebeuren?

Het loslaten van je schoenzolen kan ieder moment gebeuren. Over het algemeen gebeurd dit bij de eerste lange wandeling die je gaat maken als je de schoenen een tijdje niet gedragen hebt. Ook kan het zijn dat de schoenen een aantal jaar oud zijn en te weinig onderhoud hebben gekregen. Dan kan het op ieder moment gebeuren.

Wat kan ik doen als mijn schoenzolen losgelaten zijn?

Schoenmaker die losgelaten schoenzolen maaktGooi je schoenen niet direct weg! Het kan zijn dat de schoenen nog goed zijn, maar dat alleen het onderwerk verpulverd is. Dit kan een goede schoenmaker prima herstellen. Schoenzolen repareren of vernieuwen komt namelijk vaker voor dan je denk. Een goede schoenmaker kan dit zo herstellen!

De prijs van een paar nieuwe hakken is gemiddeld €25,- euro en voor een paar nieuwe schoenzolen €40,-. Je bent dus een heel stuk voordeliger uit als je het laat repareren in plaats van dat je een paar nieuwe schoenen moet kopen.

Kies schoenen met een ander materiaal

Ben jij het helemaal zat? Je schoenen laten los.. en niet voor de eerste keer?! Dan kun je ook voor een ander materiaal kiezen. De meeste schoenen woorden gemaakt met rubber PU zolen. Dit komt omdat dit het meeste comfort en demping met zich mee brengt. Maar ben je het zo zat dat elke keer die zolen na een tijdje verpulveren? Dan kan je ook kiezen voor schoenen met het ethyleen-Vinyl Acetaat (EVA). Dit is een duurzamer materiaal dat langer mee gaat. Wel is dit materiaal net wat harder, waardoor het minder comfortabel aan kan voelen als het rubber PU.

Total
0
Shares
2 comments
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts