Goede schoenen voor knieën

Het kopen van goede schoenen kan lastig zijn als je knie klachten hebt. In deze schoenenblog ga ik je alles vertellen over goede schoenen voor knieën.
Alles over goede schoenen voor knie

Zodra je last hebt van je knieën of andere voetklachten, dan word kopen van schoenen steeds lastiger. Je bent simpelweg niet meer zeker, van wat wel of niet goed is. Ik ga je verder helpen om toch lekker in beweging te kunnen blijven. Juist regelmatig wandelen is namelijk heel goed voor het lichaam! En daarnaast niet heel erg belastend voor je gewrichten. In deze blog ga ik je alles vertellen over knie- klachten en wat goede schoenen voor knieën zijn.

De meest voorkomende knie klachten

Knie klachten zijn erg vervelend. Tijdens het lopen heb je hier al snel mee te maken en de pijn kan opeens komen en weer gaan. De meest voorkomende situaties met knie klachten zijn:

  1. Uw knie kan opeens pijn doen en dik worden. Dit komt meestal door een verkeerde beweging die gemaakt wordt. Over het algemeen is dit een verrekte of gekneusde knie. Soms kan het ook een gescheurde knieband of meniscus zijn.
  2. Je knie kan zomaar af en toe pijn doen. Dit gebeurd meestal bij een belasting van dat moment of daarna. Bijvoorbeeld tijdens of na het sporten. Dit kan een springersknie of lopersknie zijn.
  3. Een knie die je niet meer kunt buigen. Dit kunnen meerdere oorzaken hebben.

Over het algemeen gaan de meeste knie klachten vanzelf weg. Dit kan weken of maanden duren. Is het een blijvende pijn of klacht die geregeld terug komt? Laat er dan eens naar kijken door de huisarts. 

Ook kan Artrose een rol spelen als je pijn hebt in de knie. In dit geval is het belangrijk om regelmatig te blijven bewegen. Doe dit niet te lang achter elkaar, anders kan het overbelast raken. Ook afvallen kan helpen indien er overgewicht is.

Wat voor schoenen bij knie klachten?

Xsensible stretchwalker Golden Gate
Bekijk aanbod: Xsensible stretchwalker schoenen

Als er knie klachten zijn, is het belangrijk om eerst jouw situatie te bekijken. Wat is de pijn die je in de knie hebt en moet je hier wellicht meer mee dan alleen goede schoenen. Als het gaat om gevoelige knieën en/of lichte knie klachten, dan zijn goede schoenen over het algemeen genoeg. In dit geval ga ik je vertellen waar je op moet letten om goede schoenen voor je knieën te kopen.

  • Goede demping in de zool. Schoenen die een goede demping in de zool hebben zorgen direct voor minder belasting aan de gewrichten.
  • Schoenen met een lichte hakverhoging. Een lichte hakverhoging (tot 4cm) zorgt voor een betere verdeling van je lichaamsgewicht tijdens het lopen. Daarnaast belast je de hiel hierdoor ook een stuk minder.
  • Een goede afwikkeling. De juiste afwikkeling (schoenen met een afwikkelplaat) zorgen voor bijna geen belasting aan de voeten. Hierdoor ook direct een stuk minder aan de knieën.
  • Stevige schoenen. Als je een te slappe schoen aan de voeten draagt, biedt dit niet voldoende stevigheid. Hierdoor kun je minder recht gaan lopen waardoor dit last kan veroorzaken aan de gewrichten.

Dit zijn de drie belangrijkste punten waar een goede schoen aan moet voldoen, met de klachten die jij hebt.

Schoenmerken met goede schoenen voor knieën.

Nike Airmax schoenen voor knie
Bekijk aanbod: Nike Airmax schoenen

Niet getreurd, er zijn genoeg merken die de juiste schoenen in het assortiment hebben. Helaas zijn de meeste sportmerken wel een stuk minder geschikt voor dit soort klachten. Alleen de Nike Airmax schoenen zijn goed genoeg hiervoor. Dit komt omdat de schoenen met een air- unit werken en hierdoor genoeg demping bieden. Als je nog wat meer stevigheid wilt, of schoenen met een afwikkelplaat (de meest geschikte schoenen) dan adviseer ik je de volgende schoenen.

Xsensible stretchwalker schoenen zijn schoenen die een goede demping, de juiste stevigheid en het comfort bieden dat nodig is. Daarnaast zit er in de schoenen een afwikkelplaat die voor extra verlichting tijdens het lopen zorgt.

Wil je weten wat de mensen van dit merk vinden? Lees dan ook de blog: Xsensible stretchwalker review

Ook de Gabor rollingsoft schoenen zijn hiervoor geschikt. Dit is eigenlijk de tegenhanger van de Xsensible stretchwalker schoenen. Deze schoenen zijn wat lichter in gewicht, maar geven wel wat minder stevigheid.

Ook merken zoals Durea schoenen, Gijs schoenen en Floris van Bommel schoenen zijn geschikt voor deze klachten. Let bij deze merken wel op de boven genoemde punten waar een schoen aan moet voldoen als je de juiste schoenen zoekt voor knie klachten. Een groot gedeelte van de collectie is wel geschikt, maar ook een aantal niet.

Eigen ervaring met goede schoenen voor knieën

Lowa wandelschoenen voor knieën
Bekijk aanbod: Lowa wandelschoenen

Zelf heb ik al jarenlang gevoelige knieën. De pijn komt met name als er overbelasting in het spel is. Voor de pandemie heb ik de Nijmeegse Vierdaagse gelopen (50km per dag), waardoor het tijdens en daarna steeds meer opspeelde. Vanzelf is het weg gegaan. Ik weet dat mijn knieën gevoelig zijn en dat ik met goede schoenen en in mijn geval steunzolen vrijwel geen last meer heb. Alleen met sporten speelt het af en toe nog op en verdwijnt het ook uit zichzelf. Houdt er dus rekening mee en voorkom de pijn!

De Nijmeegse Vierdaagse heb ik gelopen op Lowa wandelschoenen. Dit heb ik gedaan omdat dit merk werkt met zachte zolen. Door de demping en de juiste stevigheid van de schoenen kon ik een heel eind komen. Uit voorzorg heb ik mijn knieën in laten tapen en zo kon ik de 200km goed uitlopen. Uiteraard wel met de juiste voorbereiding vooraf.

Total
0
Shares
1 comment
  1. Sinds ik begonnen ben met hardlopen heb ik regelmatig last van mijn knie. Het is goed om te weten dat schoenen met een goede demping knieklachten kunnen voorkomen. Ik ga op zoek naar een fysio in de buurt om mijn knie te behandelen. Ik zal dan ook mijn schoenen meenemen, hopelijk kan de therapeut de schoenen en mijn looptechniek beoordelen. Bedankt voor het delen van deze informatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts